feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Dags att ta ställning


Gå till senaste inlägget#1  Dags att ta ställning Mats L
2004-10-30 16:24:08

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&…

Även om få feminister här inne verkar insatta i jämställdhetsdebatten eller spelar dumma av falskhet, står det en strid mellan två olika sätt att se på jämställdhet.

Med det menar jag inte att jag stöder allt Orback står för. Striden är på ett mer fundamentalt plan. Det står mellan ett feministisk synsätt på relationerna mellan män och kvinnor och ett icke-feministiskt.

Synen på kön och våld tycker jag är det mest klara exemplet på hur de olika synsätten skiljer sig åt. Och de som för det feministiska retoriken är naturligtvis inte enstaka kolumnister i kvällspressen.

Låt oss hälsa Jens Orback välkommen. Låt oss hoppas att han med bestämdhet tar avstånd ifrån den feministiska förklaringsmodellen. Att han även i fortsättningen kommer att kalla den för könsrasism och de som driver den för könsrasister.

#2  både medhåll och inte josephine
2004-10-30 17:04:07

Jag tycker att lagar ska vara i största möjliga utsträckning könsneutrala. Partnervåld är ett problem att ta på allvar. Det jag riktar mig emot gällande Orbacks åsikter är att våldsamma personer ska få vårdnad om sina barn för att öva sociala färdigheter. Vad händer med barnen? Känns inte riktigt rättvist mot dem.

#3  Ideologi Mats L
2004-10-30 17:09:37

Mitt inlägg var mest ideologiskt. Det är naturligt att feminister skriver upprop mot någon som ser könsmaktperspektivet som könsrasism.

I sakfrågan är jag inte säker vad Orback tycker. Dock har jag läst att han sagt att man inte skall ha livstidstraff för misshandlare. Detta borde då innebära att män som misshandlat någongång kan få vårdnaden om sitt barn åtminstone efter ett tag. Att kvinnor och barn skulle användas för att öva mäns sociala fördigheter är nog en feministisk tolkning av sakfrågan och inget Orback sagt.

#4   Nils
2004-10-30 18:36:14

Någon kan ge länk eller liknande till hela diskutionen där Orback sagt att även män som misshandlat skall kunna få vårdnad över sina barn ?

Personligen tycker jag väl att inte att en kvinna skall berövas alla möjligheter till vårdnad om sina barn om hon gett sin man en lätt örfil eller om hon för tio år sedan daska till någon i en krogkö. Samma synsätt bör självklart gälla även för män.

Frågan är i vilket sammanhang Orback gjorde sitt utalande som nog måste sättas i sitt sammanhang för att kunna bedömmas.

#5  :) Karl Astrid
2004-11-09 11:45:31

Jens orback Menar att det är strukturer i samhället som underordnar kvinnan och överordnar män.

#6  Karl Astrid Mats L
2004-11-09 15:26:29

Länk?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?