feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Mäns våld mot kvinnor"


Gå till senaste inlägget#1  "Mäns våld mot kvinnor" Mats L
2004-10-09 23:19:42

På Tycka tror de att mäns våld mot kvinnor resonemanget förs av en liten klick feminister. :) UFON som som inte följer med i den fråga de verkar vara mest intresserade av..

Fast det fanns en intressant sak också. Det jag har hävdat länge. Rasism och könsrasism legitimeras om man lyckas sälja någon som underordnad grupp. Så det är inte samma sak att säga Mäns väld mot kvinnor som Invandrares våld mot svenskar. Relativiserande av kollektivt är ju vad det är. Farliga grejer.

#2   josephine
2004-10-09 23:48:23

rent generellt: hur tycker du att förtryckta grupper ska göra uppror mot sina förtryckare? (Jag tycker personligen att man skulle kunna tala i samma ordalag om båda ovan nämnda exempel. Invandrare skulle ju per automatik kunna kallas underordnade svenskar.)

#3  violence Miguel
2004-10-09 23:56:22

"rent generellt: hur tycker du att förtryckta grupper ska göra uppror mot sina förtryckare?"

Med vapen i hand och hjärtan i brand!

Enda sättet som fungerar.

Problemet är att kvinnor inte är en förtryckt grupp. Ingen grupp som öppet kan diskutera huruvida dom ska straffbeskatta sina "förtryckare" kan anses vara särskilt förtryckt.

#4  Josephine Mats L
2004-10-10 00:48:53

Genom att kämpa för likhet inför lagen.

Vem som är underordnade eller inte är oviktigt. Det är farligt att exlpoatera sådana gissningar som politiska ideolgier. Det leder till relativiserande av hat mot kollektiva identiteter.

#5  Hmmmm... MrG
2004-10-10 02:15:24

"hur tycker du att förtryckta grupper ska göra uppror mot sina förtryckare?"

Det är en väsentlig skillnad mellan inbillat förtryck och verkligt förtryck. De som vet vad verkligt förtryck är ser det som ett hån när (vissa) feminister hävdar att alla bortskämda, vita, medelklassbrudar är förtryckta...

MrG

#6   Marlene
2004-10-10 17:03:47

Jag antar att frågan som du Mats L ställer är varför alla män skall få skit för någonting som bara ett fåtal män utför? Eller har jag fel?

Då föreslår jag att du läser följande citat från Stephan Mendel-Enks bok "Med uppenbar känsla för stil - ett reportage om manlighet", som svar på den frågan:

"Det finns flera svar. Ett är att man kan delta i ett förtryck på två sätt. Aktivt eller passivt. Alla vita som sympatiserade med apartheidregimen deltog exempelvis inte aktivt i förtrycket, de flesta misshandlade inte svarta män, de flesta våldtog inte svarta kvinnor, de flesta hade ingen direkt beslutanderätt när de rassegregerande lagarna stiftades. Ändå spelade de en väldigt viktig roll för att förtrycket fortsatte, utan deras medgivande hade inte politiken kunnat överleva så länge som den gjorde.

Men det enklaste svaret på frågan är ändå: för att vi [män] alla drar nytta av det.

Så länge omvärlden utgår från att alla män är livsfarliga kan vi [män] tryggt promenera genom stadens parker om nätterna utan en tanke på hur vi [män] beter oss, medan kvinnor tvingas överväga varje steg. Vi[män] kan lugnt lyfta vår högre lön och ta precis så mycket ansvar för våra barn som vi känner för eftersom vi vet att ingen kommer att göra motstånd på allvar. Vi [män] kan räkna med att våra intressen tas på större allvar än kvinnors, att vi inte kommer att förlora jobbet när vi blir medelålders för att vi börjar bli småfeta. [...]

Men om det nu är sant att den där rädslan [för mäns potentiella våld] är obefogad i 99,5 procent av fallen, hur kan då ryktet om mannens våldsamma potential upprätthållas.

Tack vare de övriga 0,5 procenten så klart.

Så länge vi är tillfreds med de traditionella förhållandet mellan män och kvinnor måste vi acceptera att det är de där 0,5 procenten som gör den möjlig. De utför manlighetens dirty work, de är fronsoldaterna som offras för att vi andra ska gå fria. Vi andra slipper skit på fingrarna. Vi kan njuta av de privilegier deras kriminella handlingar ger oss och ändå kalla oss "schyssta killar"."

Dessutom pratar du om att det inte går att generalisera till gruppen män, lika lite som det går att generalisera till gruppen invandrare. Visst kan det vara farligt att generalisera, jag skulle heller inte generaliser till INVANDRARE eftersom det är MÄN som använder sig av våld, i egenskap av män och inte i egenskap av invandrare, - om du förstår vad jag menar. Det är alltså inte invandrares våld mot svenskar utan mäns våld mot svenksar, eller invandrare, (kvinnor som män.)som är problemet.

mvh
Marlene

#7  Asgarv Mats L
2004-10-10 18:49:16

:)

Om jag nu dissikerar det här så som man borde göra kommer snart feministmaffian här att säga att du inte är någon riktig feminist.

Fast om jag inte dissikerar det kommer de att hålla med dig. Är det det som kallas kollektivt ansvar? Eller kallas det falskhet?

Egentligen gällde frågan att de som ägnar sitt liv åt att analysera genus inte känner till vilka idèer som är ledande. Visst är det konstigt?

Men jag skall spara ditt inl'ägg och citan från Mendel Enks bok. Som ett avtryck från vår tid.

#8  Marlene Kalle
2004-10-11 08:43:20

Mendel-Enk har visst blivit populär här på Feminetik, var och varannan hänvisar till hans bok nu, verkar det som. Fast det är klart, han skriver ju vad ni vill höra så då är det ju lätt att ta det till sig utan att ifrågasätta.

En uppenbar kortslutning i hans resonemang kommer ju redan i första meningen "Så länge omvärlden utgår från att alla män är livsfarliga kan vi [män] tryggt promenera genom stadens parker om nätterna utan en tanke på hur vi [män] beter oss, medan kvinnor tvingas överväga varje steg." Är det verkligen inte NÅGON här som reagerar på det uppenbara haveriet i den meningen?

#9  Marlene Furre
2004-10-11 09:59:50

Hur kan man då slippa att vara en del av den manliga våldskulturen?

Måsta jag byta kön för att inte tjäna på vad dessa män gör?

Eller räcker det med att säga att jag tjänar på det så är jag renad?

Om kvinnor blev lika starka som män i morgon bitti tror du de skulle bruka våld större utsträckning då?

Skulle de då bruka våld i samma utsträckning som män ?

#10   Jon B
2004-10-11 12:26:02

Tack, Marlene, för citatet. Nu vet jag att Mendel-Enks bok är den pudelfeministiska smörja jag trodde att den var.

#11   Kalle
2004-10-11 13:59:59

En annan sak (Trött måndag-förmiddag-fundering)...

Om könsrollerna suddas ut, kommer det då att leda till att kvinnor generellt får mer stryk än idag?

#12  Om Mendel-Enk.. Robban
2004-10-11 14:07:11

Citat:
"Så länge omvärlden utgår från att alla män är livsfarliga kan vi [män] tryggt promenera genom stadens parker om nätterna utan en tanke på hur vi [män] beter oss, medan kvinnor tvingas överväga varje steg."

Har han skrivit det där??? I så fall undrar jag bara på vilken planet han har växt upp. Själv (liksom i stort sett alla killar jag känner) tänker jag helt klart på hur (och om) jag går om kring i "stadens parker" på nätterna. Det kallas elementär självbevarelsedrift, och utan den hade jag nog definitivt varit en del av brottsofferstatistiken nu...

Tokstolle.

#13  Absolut Kalle
2004-10-11 15:34:58

Vi ser det redan idag.

#14  Inlägget var till Kalle Mats L
2004-10-11 15:36:03

Det är absolut så. Vi ser det redan idag. Det är tydligt.

#15  Mats L josephine
2004-10-11 17:06:26

Källa?

#16  Våldet bland tonårs-tjejer Mats L
2004-10-11 17:20:21

ökar. Det har stått i Aftonbladet :)

Även i brå kan vi se att våldet mot kvinnor ökar. Medan alltså kvinnornas representation som till exempel politiker också ökar. Om patrirakatstanken stämde borde våldet mot kvinnor minska när markörerna för patriarakatets existens minskade. Det gör de inte. Våldet mot kvinnor och män kan förstås på annant sätt. Nämligen att gamla könsroller luckras upp som säger att våld är en manlig domän när det gäller både norm som gärningsman och förövare.

Här är den feministiska teorin väldigt könsrollskonservativ. Eftersom de räknar bara våld mot kvinnor.

#17   josephine
2004-10-11 19:05:49

Eller, om man ska tolka dina "siffror" kan man se om våldet mot kvinnor står i proportion till den totala våldsökningen i samhället. Man måste även ta hänsyn till eventuell ökad anmälningsbenägenhet. Kalles undran var, om jag ska vara noggrann, om kvinnor kommer bli offer för mer våld, inte om kvinnor kommer att utöva mer våld.

#18  Statistik Nils
2004-10-12 00:51:35

Har varit inne på brå ett antal gånger, men vad jag förstått går det inte att avgöra hur mycket av våldet mot kvinnor som faktiskt andra kvinnor står för, gör det det på något sätt?

I debatten brukar ju oftast det totala antalet anmälningar användas, fast hur vet man att allt är mäns våld mot kvinnor?

#19  troligen Mats L
2004-10-12 01:22:55

från - 88 till nu är kvinnornas andel ungeför densamma. Antalet sexualbrott hade dock fördubblats.

Om könsrollerna helt löses upp borde andelen våld mot kvinnor öka och antalet våldsbrott mot männen minska eftersom männen idag är överrepresenterade som våldsbrottsoffer.

Vad talar emot den analysen?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?