feminetik.se feminetik.se

Just nu 34 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Manligt=bra/Kvinnligt=dåligt


Gå till senaste inlägget#1  Manligt=bra/Kvinnligt=dåligt En annan...
2004-10-06 23:14:31

En fundering...

Om män har makten över ekonomi, företag och stat och kvinnor har makten över barn, hem och relationer. Varför är det då så bra att vara man?

De manliga värderingarna har marknadförts bättre för att få ut kvinnorna på arbetsmarkanden. Sen blir givetvis kvinnorna upprörda när de bara får en del av den marknadförda kakan. Italien är ett strålande exempel... Där väljer nu kvinnorna bort barnafödandet för att göra karriär. Att vara hemma med barn är ingenting värt. (Givetvis gör de traditionella könsrollerna i Italien det mycket svårare att jämlikt dela föräldraskapet...) Men jag ser det som en större makt att uppfostra kommande generationer. Jag lever under samma strukturella könsrollsförtryck som alla andra. Givetvis arbetar jag istället för att vara hemmapappa. Eftersom jag är man, så är det trycket ännu hårdare på mig.

Det intressanta i sammanhanget är att den feministiska rörelsen (som jag uppfattar den) ofta gör samma värderingar som de rådande. Det är bra att göra yrkeskarriär och att vara ekonomiskt framgångsrik. Det år inte dåligt, men ointressant och förlegat, att ägna sig åt barnuppfostran och hem. Alltså är det traditionellt manliga värderingarna bra och de traditionellt kvinnliga värderingarna dåliga.

Jag tror att väldigt få inser att en individualisering av föräldrapenningen är en gåva till mannen, inte en befrielse av kvinnan. Det är alltså en reform som kommer att beröva många kvinnor något och ge mer makt till männen. Men det framställs som ytterligare ett steg i marknadsföringen av de "manliga" värderingarna. Befria kvinnorna från hem och barn!

Usch! Jag känner att jag har svårt att skriva om detta utan att känna mig stock-konservativ. Men jag undrar om vi inte måste börja med att se över våra värderingar, innnan vi kan få fler män i traditionellt kvinnliga roller.

#2  Du pekar på feminismens problem Pelle
2004-10-08 06:29:45

Jag tycker du verkar väldigt klok. det är inget fel i att vara konservativ. Det utgör n respekt för den kunskap och kompetens som tidigare generationer har haft.
I dag är vi fyllda av förakt för de erfarenheter som kvinnor och män gjort genome årtusen och tror att vi har svaret.

Som man går jag ju in för delad föräldrarpenning. Som människa är jag däremot tveksam för jag anser att det bara blir en ytterligare belastning av kvinnor.

Jag kan se en ironi i att kvinnor väljer bort barnafödandet till fördel för att bli ledare i samhället. När dessa kvinnor kommer upp i den ålder där de kan bli ledare finns det ingen att leda.

Kvinnorna vill bli namnkunniga för generationerna efter dem precis som män har blivit under alla tider, men det blir inga barn som kommer i håg dem.

Det är också svårt för kvinnor att få män att ta hand om barn, för man har ju konstant beskrivit det som en oönskad arbete som är en "kvinnofälla". Varför skall vi män gå i den fällen, när de flesta av oss inte ens vill ha barn.

Om man vill locka män att ta hand om barn måste kvinnor höja statusen på det att ta hand om de egna barnen, men då hamnar man i situationen at män gör högstatusjobbet hemma och kvinnor lågstatusjobbet på arbetsmarknaden

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?