feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Kollektivt ansvar" igen


Gå till senaste inlägget#1  "Kollektivt ansvar" igen Mats L
2004-10-06 20:04:56

Är det rimligt att tala om ansvar om man inte samtidigt talar om skuld för de som inte tar sitt ansvar?

#2  Nej, Robert W
2004-10-06 22:12:06

som jag ser det är skuld, makt och ansvar starkt sammankopplade. Det går inte att ha makt utan att ha ansvar, precis lika lite som det att skuldbelägga någon som är maktlös. Om man utkrävaer kollektivt ansvar så medför det automatiskt att man utkräver kollektiv skuld om ansvaret ej tas.

Däremot så finns det en del trixande som kan användas för att göra uttalanden i gråzonen. Till exempel kan man säga att "män bär ett ansvar för att förhindra våldtäkter", vilket inte behöver vara ett tecken på att man utkräver kollektiv skuld av bara män. Det kan nämligen vara så att den som säger så underförstått menar att kvinnor redan tar sitt ansvar för att förhindra våldtäkter. Den underförstådda meningen gör att den kollektiva skulden läggs på befolkningen som helhet, varför det inte kan betraktas som särbehandling av någon grupp.

Men att göra tvetydliga uttalanden i sexismens gråzon tycker i alla fall jag är väldigt fult oavsett i vilket syfte man gör det. Faktum är att öppen sexism på många sätt är mycket bättre eftersom den då går att bemöta. Sexism är som farligast då den finns där, men saknar både företrädare och ansikte.

#3  Robert W Mattias
2004-10-06 23:48:27

Men hur går det ihop? Menar du att om männen totalt sett engagerar sig mindre än kvinnor så kan de ha ett kollektivt ansvar för att ändra på detta. Men är det inte rimligare att man uppmanar de kvinnor (för även om kvinnorna som grupp är mer engagerade så är det väl inte så att alla kvinnor engagerar sig?!) och män som inte är engagerade att engagera sig mer? Är det viktigare att en oengagerad man tar mer ansvar än att en oengagerad kvinna gör det?

#4  Kopplingen Mats L
2004-10-08 18:01:16

Har även jag svårt att se ansvar utan skuld om man inte tar sitt ansvar.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?