feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Tvingades till gynundersökning


Gå till senaste inlägget#1  Tvingades till gynundersökning Mattias
2006-09-30 18:51:08

Finns det stöd i lagen för att med polis hämta en 11-årig tjej och tvinga henne till gynundersökning? Jag har svårt att tänka mig något mer kränkande, och ändå görs det med omtanke om flickan (antar jag). Någon som anser att man ska få göra så här? Motivering?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&…

Lite läsning som gjorde valet att inte rösta på fp så mycket lättare för mig:
http://expressen.se/index.jsp?a=635165
http://expressen.se/index.jsp?a=640050
http://expressen.se/index.jsp?a=646168

Speciellt intressant tycker jag rojas "invändning" mot förslaget är:
Rojas sa:
Den obligatoriska gynkontrollen av alla flickor vid grundskolans högstadium är ett mycket långtgående ingrepp i flickornas integritet.

Just det. Det är ett mycket långtgående ingrepp i flickornas integritet. Sånt kan man naturligtvis inte stödja som liberal. En naturlig slutsats skulle kunna vara att det är ett dåligt förslag. Men nejdå. Det dåliga är bara att det drabbar svenskar. Svenska flickor ska naturligtvis få slippa detta "mycket långtgående ingrepp" i integriteten. Afrikanska flickor däremot...
Rojas sa:
Sabuni borde ha begränsat förslaget till riskgrupperna som är välavgränsade och kända.
Det handlar om flickor med föräldrar födda i ett antal afrikanska länder men också i några från Mellanöstern.


Och så en liten fråga: kollar man pungen på alla pojkar? Har inget minne av att man gjorde det på den tiden då det begav sig.

#2  Sv: Tvingades till gynundersökning puff
2006-09-30 22:07:32

När jag gick i låg och mellanstadiet i slutet av 80-talet/början av 90-talet så kollades pungen på alla pojkar i min klass, det var inte speciellt trevligt eller behagligt, läkaren som undersökte oss gick under öknamnet pungkrossen.
När min storebrors klass fick genomgå den där hälsokontrollen så kontrollerades även ifall de hade förhudsförträngning, en av min brors klasskamrater började blöda under den något hårdhänta kontrollen.
Jag lyckades aldrig få reda på vad som ingick i hälsokontrollen för tjejerna. Jag undrar fortfarande över det..

#3  Sv: Det går tydligen att vägra Sinderella
2006-10-01 00:22:26

Jag har också hört talas om de där "pungkontrollerna." Så vidrigt och respektlöst!
Genom att läsa på andra debattforum har jag fått veta att pojkar har rätt att vägra detta.Är man 10 bast kan det ju vara svårt att säga ifrån till en vuxen "pungkrossare", men man kan ju be någon av föräldrarna ringa till skolan i förväg...

Jag förstår inte varför detta är skolhälsovårdens sak överhuvudtaget, testiklarna kollas ju redan på BB på nyfödda pojkar, och har någon av dem eller bägge inte vandrat ner i pungen blir det löpande kontroller på BVC och man försöker rätta till detta genom operation så tidigt som möjligt.

#4  Sv: Uppsala socialtjänst Sinderella
2006-10-01 00:30:10

Uppsala socialtjänst är tydligen ett kapitel för sig.
Jag har bekanta som gång på gång ringt och slagit larm om att i en liten by strax utanför stan som börjar på k och slutar på y finns det flera vuxna män som regelbundet slår småbarn blåsvarta i uppfostringssyfte. Soc slår dövörat till och avfärdar detta som rykten trots att det finns ögonvittnen till skadorna.

Fast det är klart, det är ju svenska barn och svenska "uppfostrare", så då kan ju något så hemskt aldrig vara sant...

#5  Sv: Tvingades till gynundersökning TheCarolinch
2006-10-01 00:32:53

när jag gick i första klass kollades testiklarna på alla pojkar, och flickorna (eller iaf jag, vi talade inte om det så jag vet inte) klämdes i ljumskarna av någon anledning.

jag minns det som äckligt och skamfyllt, och att skolläkaren och skolsyster inte förklarade eller berättade för mig vad som skulle hända. jag fick ställa mig framför skolläkaren och han började småprata med mig och frågade om jag skötte mig bra i skolan. medans han pratar drar han plötsligt ner gylfen på mina byxor, knäpper upp dem och känner mig i ljumskarna. jag vågar inte protestera eller fråga. när han är klar låtsas han som om ingenting har hänt, och jag får gå.

jag vågade inte säga någonting hemma.

om någon skulle göra så mot mitt barn skulle jag se till att de blev arbetslösa på fläcken.

#6  Sv: Tvingades till gynundersökning Jap2
2006-10-01 00:46:17

Upplevde inte testikelkontrollen som något besvärligt faktiskt.
Man är ju van vid läkarkontroller av olika slag hela låg och mellenstadiet är det ju ett evigt springandetill skolsköterskan. Vikt/längdkurvor, syn, hörsel, färgseende, om ryggen är krökt är ju saker som kollas flera gånger plus alla sprutor man ska ta. Och det är ju bara om man är fullt frisk om inte ännu mer. Fast man bör väl få veta vad som ska göras och varför annars känns det nog konstigt.

#7  Sv: Tvingades till gynundersökning Jap2
2006-10-01 00:51:13

Men för att återgå till inlägg #1 så anser jag helt klart att det ska vara tillåtet om det finns misstanke om könsstympning men misstanken bör nog vara lite mer underbyggd än enbart ett löst rykte att föräldrarna tänkte göra det.

#8  Jap2 Mattias
2006-10-01 02:20:05

Det är ju klart att det är viktigt att motarbeta könsstympning. Men jag undrar ändå lite över metoden här. Utgångspunkten måste ju vara att det är flickan som är offret. Att då påtvinga henne gynundersökning när det bästa man kan åstadkomma är att upptäcka det när skadan redan är skedd för att sedan straffa hennes föräldrar. Blir en 11-årig flicka hjälpt av det? Tjänar man något på att upptäcka könsstympning så tidigt som möjligt?

Oavsett vad man anser om påtvingade gynkontroller så verkar något ha gått väldigt fel i det här fallet. Hämta den stackars tjejen med polis i skolan, var det nödvändigt? (Inte speciellt riktat till dig Jap2.)

#9  Sinderella Mattias
2006-10-01 02:24:46

Utan att ha några belägg så får jag känslan av att det är så. När det gäller svenskar så antar man att problemet antagligen inte är så allvarligt som det verkar, gäller det invandrare så tror man att det är mycket allvarligare än det finns fog för. Könsstympning kanske är ett exempel på det. Det har skrivits en hel del om det och fp har ju gjort sina utspel. Men, hur vanligt är det egentligen att flickor i sverige är drabbade? Någon som vet?

#10  #1 Mattias feather
2006-10-01 04:34:33

Jag reagerade också på det där...
Och jag förstår inte "tänket"...
Att försöka stoppa könsstympning genom att utsätta ALLA för en kränkande behadling - som i sig ENBART syftar till att kolla huruvida något *redan har hänt*. Och då är det ju försent!

Den rabiata stollen i mig vill bara totalförbjuda flygbolagen att sälja flygstolar åt barn under 18 år till den typen av länder. Det händer ju att ungar flygs till Somalia och bara DUMPAS där av sina föräldrar, typ för att de ska lära känna sina rötter - lixom hallå??? Barnäktenskap, skilsmässodårar som flyger barnen till hemlandet och låser in dem hos släktingar och gud vet allt.
Borde man iallafall inte ha någon slags rutinkoll när barn ska flyga till galenpanneländer - bara kolla, att vårdnadshavaren vet om det, att det FINNS en returbiljett, att föräldrarna och barnet VET att det är straffbart med könsstympning och barnagifte... eller vaff... vi förbjuder ungar att flyga till Afrika helt enkelt...
;-)

#11  Mattias+feather Jap2
2006-10-01 11:05:17

Nej det hade ju på inget sätt hjälpt de redan drabbade. Men poängen är väl att det skulle förhindra en del framtida fall. Vanligen så stämmer ju de flesta av lagarna överens med ens egen moral, i de fall den inte gör det så gör man en riskbedömning. Är risken att åka dit nästan obefintlig ignorerar man lagen, är risken att åka ditt nästan 100%-ig är det en helt annan sak. Specielt om det ger flera år i fängelse som i fallet med könsstympning.

#12  Sv: Tvingades till gynundersökning TheCarolinch
2006-10-01 11:11:51

där håller jag abslut med. om lagen får en preventiv effekt så har den faktiskt ett existensberättigande., även om jag ser problemen med den.

flickorna är inte familjens ägodelar att förfoga över efter eget gottfinnande. därför måste samhället ingripa om deras integritet och hälsa hotas.

#13   Mattias
2006-10-06 23:26:48

TheCarolinch:
Jag förstår att du ser problem med lagen, med tanke på vad du själv utsattes för.

Allmänt:
För att motivera en sådan lag måste man först ha en uppfattning om att problemet är ganska utbrett. Annars blir effekterna av lagen att många flickor kränks medans väldigt få kommer hjälpas av den. Dessutom tror jag att det är lättare att få med traditionsbundna invandrare på svenska värderingar om dom känner att dom bemöts med respekt snarare än med misstänkliggörande.

#14  Sv: Tvingades till gynundersökning Zeppe
2006-10-07 18:40:35

Tycker också det är ett dumt förslag. Riskgrupper borde vara lättare att identifiera genom kontroll av mödrarna >=)

#15  Sv: Tvingades till gynundersökning Phoenix
2006-10-09 09:57:18

Att tvingas (dessutom efter poliseskort) genomgå en gynundersökning efter att tidigare blivit könsstympad lär ju kunna förvärra traumat ytterligare. Hoppas flickan fick, och får, psykologstöd.

#16  Sv: Tvingades till gynundersökning RasmusS
2006-10-09 13:02:12

Precis som andra varit inne på förut så tvingas killar att låta någon tant/farbror klämma och känna dem i skrevet. För mig kändes det jobbigt, andra verkade bry sig mindre om det. Personligen så hade jag ju föredragit dessa preventiva undersökningar framför att eftersätta dem så att de åkommor de undersöker pojkarna för inte upptäcks för sent så att det uppstår ett värre obehag än den pinsamma kläm-och-känn-undersökningen.

Poängen är väl att förslaget att också flickors genitalier ska undersökas är tänkt som en preventiv åtgärd för att förhindra kvinnlig könsstympning. Frågan är om det finns något sätt som är så mycket bättre, kombinerat med mycket hårda straff, för att komma åt dessa barbarer till föräldrar som har för avsikt att låta stympa sina döttrar.

Ett förslag som inte är lika verkningsfullt är att vi tar bort preskriptionstiden på könsstympning vilket gör att den kvinna som i vuxen ålder känner sig kränkt/skadad av könsstympningen kan anmäla föräldrarna så att föräldrar vet att de aldrig kan komma undan. Problemet är ju bara att det inte sällan som de könsstympade kvinnorna ser detta som världens mest naturliga grej och som därför är en självklarhet att genomföra på deras döttrar. Så det finns nog ganska stora risker att det aldrig anmäls pga. kulturell socialisering och lojalitetskänslor mot både kulturen och föräldrarna.

Att det är en svår fråga håller jag med om men en sak som slagit mig här är att det verkar inte finnas en så värst stor önskan att visa solidaritet med alla dessa kvinnliga offer om det skulle innebära några avbräck för den egna personen. Som exempelvis en lika obligatorisk gynkontroll som den som pojkar alltid tvingats till att genomgå.

#17  Sv: Solidaritet. Sinderella
2006-10-09 23:01:52

Varför ska man åberopa solidaritet i bara just det här fallet?
Kvinnlig omskärelse är vidrigt och oförsvarbart,men det är trots allt en mycket liten del av allt våld mot barn i Sverige.
Ska vi ha dolda mikrofoner och videokameror hemma hos alla barnfamiljer i landet för att förebygga misshandel och övergrepp och tvinga folk att acceptera detta för att visa solidaritet med de utsatta barnen?

Eller för att ta ett annat exempel:I Västerås Centrum far en man omkring på cykel och utsätter kvinnor för våldtäktsförsök.I lördags natt lyckades han för första gången fullborda en våldtäkt.Många av stadens kvinnor drar upp nycklar och mobil ur fickan så fort de hör en cykel bakom sig då de går ensamma på kvällarna.
Är det rimligt att kräva att alla stadens män ska sluta cykla efter klockan 22 på helgerna(det är då mannen har slagit till)och istället gå, åka moped eller bil för att visa solidaritet med de utsatta kvinnorna?

#18  Sinderella RasmusS
2006-10-10 11:05:43

Sinderella sa:
Varför ska man åberopa solidaritet i bara just det här fallet? Kvinnlig omskärelse är vidrigt och oförsvarbart,men det är trots allt en mycket liten del av allt våld mot barn i Sverige


Nja, jag åberopar inget, jag konstaterar bara att det enda förslag som lagts fram och som konkret kan ge effekt, bra effekt dessutom eftersom föräldrarna aldrig kan dölja sina brottsliga gärningar, för de flickor som riskerar att könsstympas verkar mötas av ett ganska stort feministiskt motstånd. (Alltså här inne på feminetik.) Så det jag försökte peka på var mer att jag inte sällan fått höra feminister ta åt sig äran för att könsstympning förbjöds i Sverige (hmm, nåja kvinnlig könsstympning) samtidigt som jag här och nu kan konstatera att om det skulle innebära några personliga uppoffringar för vissa av er så blir det tvärstopp. Det anser jag är lite intressant. Jag skyller _inte_ på dig och jag utmålar dig _inte_ som hycklare eller skyldig så se det inte som ett personligt angrepp är du snäll, gör du det har du missförstått. =)

Det är nog sant att vi kan förmoda att barnmisshandel är vanligare är könsstympning av flickor, och våld mot barn kan vara nog så traumatiserande för barnen. Men detta förmodade faktum gör inte de könsstympade flickorna till mindre offer, de lär inte lida mindre vare sig som barn eller vuxna genom att tänka på att det är fler barn som blivit slagna än förlorat delar av sina könsorgan.

Personligen anser jag dessutom att könsstympning tillhör en synnerligen grov barnmisshandel som inte bara är psykiskt under ”ingreppet” utan misshandeln är permanent och skadorna av den kommer att finnas både psykiskt och fysiskt hos dem livet ut. Därför finns givna poänger i att förbättra skyddet för de flickor som riskerar att könsstympas. Så jag har egentligen bara en fråga till dig.

Vad tycker du ska göras som är bättre än förslaget?

#19  #18 RasmusS feather
2006-10-10 23:56:15


Så det jag försökte peka på var mer att jag inte sällan fått höra feminister ta åt sig äran för att könsstympning förbjöds i Sverige (hmm, nåja kvinnlig könsstympning) samtidigt som jag här och nu kan konstatera att om det skulle innebära några personliga uppoffringar för vissa av er så blir det tvärstopp.


..."personliga uppoffringar"...?
Jag tänkte nog mer på det diskriminerande i att just barn av ett visst ursprung ständigt ska utsättas för extremt närgående granskning. För det handlar ju isf inte om någon engångsföreteelse - de måste ju kollas regelbundet, annars kan ju föräldrarna bara få ingreppet fixat EFTER kontrollen...

Hellre då att alla barn undersöks.
Men då blir det ju absurt åt det andra hållet, om målgruppen är pytteliten.
Och jag ställer mig också ganska skeptisk till nyttan av att klämma alla pojkar i skrevet. Som om de inte skulle märka själva om den ena testiskeln saknades...
Och jaaa, jag undrar också vad läkaren kollade efter när han stack ner handen i mina brallor och tryckte i ljumskarna.

#20  Sv: Tvingades till gynundersökning puff
2006-10-11 10:00:10

feather sa:

Och jag ställer mig också ganska skeptisk till nyttan av att klämma alla pojkar i skrevet. Som om de inte skulle märka själva om den ena testiskeln saknades...


När jag var i 2 års åldern eller nått drabbades jag av pungbråck, min syster som var runt 18 noterade att något inte verkade riktigt rätt och frågade min mamma om det verkligen skulle se ut som det gjorde, hon svarade nått i stil med "inte vet jag".Det slutade iaf med läkarebesök och senare operation.

I lågstadiet blev jag precis som alla andra killar i klassen skickad på känn och kläm-undersökning men av nån anledning blev jag skickad på ny kontroll varenda år, fastän de andra slapp.
När jag börjat mellanstadiet hade jag börjat få bättre koll på de nedre regionerna och förstått att kontrollerna berodde på att min ena testikel inte vandrat ner, och efter lite jämförelser med klasskamrater fattade jag hur det egentligen borde se ut.
Ytterligare kontroller följde, jag och mina föräldrar fick uppsöka en specialist som trodde det hela skulle lösa sig av självt men att det vore bra ifall de höll det hela under uppsikt. Min mamma hade fortfarande rätt bristande kunskaper på området och sa nått om att hon inte visste hur det skulle se ut, min pappa var väl mest tyst och skruvade på sig.
Jag hade hunnit komma upp 11-12 års ålder och att stå med byxorna nere och bli klämd på så att luften går ur mig, i sällskap med mina föräldrar kändes en aning pinsamt. Sen höll läkaren på och pladdrade om guds vilja, att han förstod att det kunde vara svårt att hålla sånt där under uppsikt för han fick minsann aldrig se sina tonårsdöttrar nakna, plus att han fällde uppskattande kommentarer om min mammas utseende, vilket bara gjorde mina föräldrar ännu mer stumma.

En fördel med att det var en så utflippad läkare som undersökte mig är väl att jag alltid kunnat skratta åt eländet.

Det jag ville säga var iaf att det inte alltid går att förutsätta att barn, eller vuxna för den delen har så bra koll på hur kroppen ska se ut och fungera. Det kan vara bra med obligatoriska kontroller, dels ifall personen inte ens känner till att något kan vara fel, dels om personen drar sig för att uppsöka läkare. Jag har iaf alltid varit sån att jag dragit på att gå till läkare in i det sista

#21  Sv: Rasmuss Sinderella
2006-10-11 15:54:04

Till att börja med är jag starkt skeptisk till att förslaget får ens den önskade effekten, att kvinnlig omskärelse minskar och att föräldrar avskräcks.
Visst skulle man kunna göra undersökningen oförberett om och om igen som stickprov,men de föräldrar som absolut vill omskära väntar isåfall tills dottern gått ut grundskolan, eftersom gymnasiet är "frivilligt" så upphör ju kontrollen då.
De föräldrar som redan har omskurit skickar antagligen flickan till släktingar utomlands, antingen enbart under den"kritiska högstadietiden", eller för gott och hon tvingas som minderårig in i ett tvångsäktenskap där.

Här är det du önskade, andra förslag.
*En stor del av flickorna i riskgruppen går troligtvis på svenska dagis, eller åtminstone i förskoleklass för 6-åringar även om familjen inte är särskilt integrerad i samhället i övrigt.Jag har länge propagerat för att barn ska"vaccineras"mot övergrepp så gott det nu går redan på dagis genom att personalen ofta och med eftertryck betonar för barnen att ingen vuxen,inte ens föräldrarna (eller ett annat barn heller för den delen) någonsin har rätt att misshandla dem eller göra något med deras intima delar.Detta behöver svenska barn också höra.Det finns bra böcker just om det här som utan att skrämma upp barn med otäcka detaljer kan användas.Det ska sitta i ryggmärgen på alla barn redan från dagis att de har rätt att säga Nej och vart de kan vända sig för att få hjälp samt att det inte är att "skvallra" att berätta om våld och övergrepp.
*Kvinnlig omskärelse är socialt sett ärftlig, så när man upptäcker omskurna mammor på MVC eller BB (99,% av alla barn i Sverige föds ju trots allt på sjukhus) sätter man självklart in alla förebyggande åtgärder som bara går.
*Informationsblad och broschyrer om kvinnlig omskärelse,straffskalan för det i Sverige och vart man kan vända sig för att få hjälp ska finnas på flera språk både öppet och på damtoaletterna på Komvux,MVC,BVC,alla grundskolor,SFI,socialen-ja på alla ställen man kan tänka sig.

Jag kan nog komma med fler förslag....

#22  Sinderella + alla Mattias
2006-10-11 16:13:39

Bra förslag. Innan vi sätter in omfattande åtgärder som kränker integriteten så vill jag veta:

1) Finns det ett problem som måste lösas? Ingen har tagit upp omfattningen. Det kan röra sig om procent eller promille av de som tillhör riskgrupperna. Den information jag har hittat tyder på att problemet är litet. Allting tyder på att de flesta frivlligt lämnar den här typen av tradiotioner bakom sig när de kommer till sverige.

debattartikel sa:
Vår forskning, som stöds av exempelvis en studie som gjorts bland exilsomalier i Kanada, visar att det är sannolikt att det stora flertalet somalier i Sverige omvärderar traditionen i exil. Den ambivalens inför ingreppet många upplevt i hemlandet utvecklas i Sverige till en lättnad över att få slippa utsätta döttrarna för detta smärtsamma ingrepp.

http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/…

Så vitt jag vet finns det ett fall där någon dömts för könnstympning, http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&…. Detta ska ses mot bakgrund av att vi har tusentals invandrare som tillhör "riskgruppen".

2) Är åtgärdena effektiva? Det är inte alls säkert att påtvingad gynundersökning kommer minska antalet könsstympnningar. Åtminstone inte i tillräckligt stor grad för att motivera kränkingen.

#23  Sv: Tvingades till gynundersökning Mattias
2006-10-11 16:15:26

Med åtgärder som kränker integriteten syftar jag alltså inte på sinderellas förslag. Det kanske blev lite oklart. Och de bra förslagen är alltså sinderellas.

#24  Feather, Sinderella & Mattias RasmusS
2006-10-13 11:30:28

Feather: ”Hellre då att alla barn undersöks”

Håller med helt. Om förslaget gick ut på att bara vissa med en viss etnicitet skulle undersökas så låter det som om vi generaliserar hela gruppen och då är det precis som du skriver en form av diskriminering. Jag trodde den skulle omfatta alla.

Sinderella: ”Visst skulle man kunna göra undersökningen oförberett om och om igen som stickprov,men de föräldrar som absolut vill omskära väntar isåfall tills dottern gått ut grundskolan, eftersom gymnasiet är "frivilligt" så upphör ju kontrollen då”

Du har bra poänger i både kritiken och i dina förslag. Värst är det om de skulle skicka utomlands för att dölja övergreppen. Däremot har gymnasieungdomar betydligt mer integritet än yngre barn och ungdom vilket skulle innebära att det är svårare för föräldrarna att könsstympa en 16-18 om hon inte vill själv. Men som sagt, det är en grymt svår fråga.


Mattias: ”finns det något problem?”

Det är relevant att fråga hur stor omfattningen är men jag tror att det är nästintill omöjligt att besvara i och med sekretessen som råder, på gott och ont, inom sjukvården. Ser vi på hur det ser ut i världen så har 140 000 000 flickor/unga kvinnor könsstympats sedan år 2002 (mer än 14 ggr fler än hela Sveriges befolkning för att ge ett perspektiv) enlig FN:s rapport om våld mot barn, så visst är finns det problem, etthundrafyrtiomiljoner problem, men hur många av dem som begåtts av svenskar och hur många av offren som återfinns här framgår inte.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?