feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Jackass", prostitution och essens


Gå till senaste inlägget#1  "Jackass", prostitution och essens Linus
2006-07-21 11:36:25

I MTV-programmet "Jackass" och dess varianter ses ett gäng fullvuxna män göra galna och obehagliga saker, så som att sittandes på kontorsstolar åka ned på var sin sida av en skateboard-ramp och frontalkrocka i mitten, bada i en reningsverksbassäng med avföring, etc. I slutet av programmet informeras det om att dessa stunts utförs och övervakas av proffs, att tittarna inte bör försöka sig på detsamma, samt att MTV inte är intresserat av att folk ska skicka in sina egna videofilmer med galna upptåg. Många av dessa stunts ter sig för mig så obehagliga att jag (t ex) hellre skulle ha sex med en oattraktiv kvinna än utföra dem, om jag nu tvingades välja mellan just dessa alternativ och inga andra. Men uppenbarligen finns det folk som med viss regelbundenhet utför dessa stunts frivilligt (mot betalning) och även andra som skulle utföra dem med chansen att MTV skulle visa deras videoklipp som enda belöning.

Med denna introduktion undrar jag nu: Tillhör det människors (eller eventuellt kvinnors) essens att dels aldrig frivilligt sälja sex och dels att må dåligt av att sälja sex? Vad finns det i så fall för stöd för en sådan uppfattning?
(För att undvika missförstånd kan också nämnas att motivet för den här tråden inte är prostitutionsförespråkande, utan att rensa bort _dåliga_ argument mot prostitution. Argument som skadar snarare än hjälper prostitutionsförbud.)

#2  Sv: "Jackass", prostitution och essens UppåtEmma
2006-07-21 11:40:20

men jämför du alltså att ha sex (mot betalning) med att bada i en bassäng med avföring?

#3  Sv: "Jackass", prostitution och essens Fosfolipid
2006-07-21 11:47:16

Eftersom pornografi inte räknas som prostitution (vilket jag kan hålla med om är lite skakigt, men inte att det därför skulle vara oriktigt) skulle jag snarare jämföra jackass med porr. Eller så är jämförelsen inte helt klockren: Menar du att eftersom du hellre skulle ha sex med en kvinna du inte var attraherad av än att t.ex. bada i bajs skiljer du dig från de flesta kvinnor, eller menar du att eftersom vissa män badar i bajs mot betalning men inte säljer sex så finns det en essentiell spärr mot det senare men inte mot det förra?

#4  Sv: UppåtEmma (#2) Linus
2006-07-21 12:28:13

UppåtEmma sa:
men jämför du alltså att ha sex (mot betalning) med att bada i en bassäng med avföring?

Jajemän! Som alla jämförelser så innehåller denna både analogier och disanalogier, och läsaren åläggs därför bördan att lista ut vilka aspekter som är relevanta resp. irrelevanta i sammanhanget.

#5  Sv: Fosfolipid (#3) Linus
2006-07-21 12:31:11

Fosfolipid sa:
Menar du att eftersom du hellre skulle ha sex med en kvinna du inte var attraherad av än att t.ex. bada i bajs skiljer du dig från de flesta kvinnor, eller menar du att eftersom vissa män badar i bajs mot betalning men inte säljer sex så finns det en essentiell spärr mot det senare men inte mot det förra?

Nej då. Jag att menar att eftersom vissa människor frivilligt gör sådant som jag själv tycker vore värre än att ha sex med en oattraktiv kvinna, så finns det stor variation i folks preferenser och psyken.

#6  Sv: "Jackass", prostitution och essens kasimir
2006-07-21 15:59:45

#5
Linus, finns det på svenska inte en sammanfattning på detta i form av ett ordspråk som lyder "Smaken är som baken"?

#7  Sv: "Jackass", prostitution och essens MarianneK
2006-07-21 16:16:41

Jag tycker att inlägg #1 fungerar bra mot dåliga argument mot prostitution av typen "Jag skulle aldrig kunna tänka mig att göra det om jag inte var tvingad och då skulle jag må dåligt, och jag utgår från att alla andra är som jag".

Nu menar jag inte att det här är ett vanligt argument. Men argument av den här typen dyker upp i alla möjliga sammanhang. För några år sen var det en sossepolitiker som argumenterade emot att ställen skulle få vara öppna till fem, och ett av argumenten var att han inte förstod varför någon ville vara ute så dags (?!)...

Det gäller att vara vaksam mot "jag förstår inte att det kan finnas folk som tycker X - alltså finns det ingen som tycker X" Både i den egna argumentationen och i andras.

#8  Sv: "Jackass", prostitution och essens TheCarolinch
2006-07-21 17:41:05

jag tycker också att frågeställningen är intressant och relevant, och att essentialistiska argument inte håller i prostitutionsdebatten.

argumentet mot prostitution lyder alltför ofta att "inga normala människor kan undgå att fara illa av prostitution", vilket jag anser vara ett ohederligt sätt att diskutera på.

#9  Sv: "Jackass", prostitution och essens JohanS
2006-07-21 22:26:30

hmm.. Bada i en bassäng med avföring eller få 10 000 kr för en natt med en oattraktiv kvinna?

Får man ha kondom då man badar?

Det diskuteras ju om en prostituterad ska anses som ett offer som får utstå fysiskt och psykiskt lidande mot betalning. Eller om han eller hon gör det av egen fri vilja för att tjäna lätta pengar.

Antar att det då på samma sätt går att diskutera om en "jackass" ska anses som ett offer som får utstå fysiskt och psyskist lidande mot betalning.

Fysiskt lidande är ju uppenbart i jackass fallet. Jag vet inte hur prostituerade gör för att inte få ont, men jag kan tänka mig att de kanske har ont då och då.

När det gäller jackass så skrattar ju rätt många åt killarna som förnedrar sig (?) genom att bad i bajs. Blir man pyskiskt lidande av att bli tvungen att bada i bajs? Killen verkade ju inte njuta av badet i alla fall. Men vad gör man inte för pengar och berömmelse.

Undrar om Jackass killarna upplever att de har ett bra liv eller ett dåligt liv? Trivs de på jobbet?

#10  Sv: "Jackass", prostitution och essens MarianneK
2006-07-21 22:51:16

Grejen är ju att mtv får in videos med folk som gör det här på egen hand. Kan även vittna om mellanstadiebarn som "leker jackass". De tycker alltså att det är kul. Att det är obegripligt gör det inte mindre sant.

#11  Sv: "Jackass", prostitution och essens Zwitter
2006-07-21 23:12:18

Kommer att tänka sig på en sorglig sak som utspelade sig på min lågstadieskola. En mobbad liten kille lät de andra killarna slå honom hårt i magen i utbyte mot spelkulor. Inte bara det, han ställde också upp på att rulla sig i brännässlor, röra vid ett elstängsel och fråga chans på skolans snyggaste tjej - allt i syfte att bli förnedrad så klart. Killarna som "betalade" tyckte det var skitkul. Och jag misstänker att den mobbade killen inte ställde upp på allt det här för några futtiga spelkulors skull...

#12  #10 JohanS
2006-07-22 00:08:42

Har även läst någonstans tror jag att det finns kvinnor har sex mot betalning på egen hand då och då även om det inte kallar sig prostituerade. Har även hört att det förekommit fester med tema "hallickar och prostiturade" där folk klär ut sig och har kul.

Vad är fri vilja, vad är en struktur som tvingar människor till olika saker?

Bra att det diskuteras

#13  JohanS Gullegubben
2006-07-22 00:12:48

"Vad är fri vilja, vad är en struktur som tvingar människor till olika saker?"

Min default ar att kvinnor gor saker av fri vilja och att man ar offer for strukturer.

#14  Gullegubben JohanS
2006-07-22 00:28:20

Det kan ju finnas en struktur som tvingar både kvinnor och män att göra vissa saker som är mindre bra.

#15  JohanS #14 kezo
2006-07-22 12:30:40

word!

Frågan är vem som avgör vad som är "mindre bra" - de själva eller någon annan? Om jag inte vet mitt eget bästa - vem gör det då? Detta dilemma ställs mot att många faktiskt BLIR utnyttjade på ett grymt sätt (både inom exempelvis sexhandeln och i fall som Zwitters mobbnings-exempel) för att passa in eller för att helt enkelt överleva.

Och lika mycket som vi vet att sex mot betalning I SIG inte behöver vara skadligt (frågan är snarare varför man gör
det och under vilka villkor), så vet vi så pass mycket om den mänskliga naturen, att få vill se sig som offer eller erkänna hur de verkligen mår. Det är också en överlevnadsinstinkt - i alla fall så länge man befinner sig mitt uppe i något skadligt. Åtskilliga strippor och prostituerade är utåt sett idel solsken medan de håller på. Först när de har lagt av, kommer sanningen fram.

#16  kezo Gullegubben
2006-07-22 13:17:01

Manga fler manniskor borde ha formyndare, atminstone tidvis. Jag har sjalv gjort dumma saker som jag angrat och som en fornuftigare person an jag hade kunnat undvika, men hur identifiera det destruktiva beteendet och hur hitta en fornuftig person som kan undvika det problemet, utan att dra in den omyndige i nagot annat problem?

Sag att du skulle vara formyndare for en tjej som ar pa vag in i prostitution, vad skulle du gora at det, och vad skulle du gora for att undvika att skapa andra problem och hur skulle du hantera de grundlaggande forutsattningar som gor att tjejen ar pa vag in i prostitution istallet for att lasa till bibliotekarie?

#17  Sv: Kezo JohanS
2006-07-22 13:26:13

Jag tror att "experterna" avgör vad som är "mindre bra" =)

I dagens samhället tror jag det finns en syn som säger att individer inte alltid själva vet vad som är "mindre bra" för dem själva. På ett samhällsplan är det också logiskt. Om ett gäng högt utbildade människor sätter sig ner och analyserar forskning och undersökningar så borde de veta bättre än individen i vissa fall. Det är så politiken funkar, de tar in information och bestämmer sedan lagar och regler.

Jämför:
Rökning - förjudet i många fall t.ex för människor under arton år för att "experterna" inte tror att indiverna själva vet vad som är bra för dem.
Alkohol - samma sak
Droger - samma sak
Maxgräns för att jobba övertid
Undre gränser för löner.
osv, osv

Okej, det kommer in andra aspekter också som ekonomi, makt och sånt också. Men du fattar principen.

Jag tycker det är helt okej att samhället och "experterna" sätter vissa gränser. Så även inom till exempel mijö och jämställdhet.

Grejen är att på pappret har vi i stort sett jämställdhet, men kollar vi i verkligheten är det inte så. Trots att både kvinnor och män får göra fria val i livet, inom ramarna som finns.

#18  Sv: "Jackass", prostitution och essens Pojken
2006-07-22 18:12:50

Ett annat exempel är ju Fear factor, där vanliga människor deltar i programet för vinna pengar genom att göra en rad olika äckliga saker som de själva helt uppenbart i de flesta fall tycker är äckligt. Men detta är underhållning och folk gör det "friviligt" för pengarna och för några minuter i TV. Så för mig är det obegripligt hur man kan tillåta Fear factor, Jackass o.s.v. samtidigt som man inte tillåter prostitution med argument att det är äckligt och de gör det inte helt frivilligt.

Apropå Jackass eller Wildboyz som det egentligen nu heter va? Så tycker jag det är ett mindre mirakel att de fortfarande lever, inte för jag brukar se på det, då jag tycker det är lite för löjligt. Men senast jag såg på det så låg de i en hängmatta med en massa köttbitar hängades i, och under dem som var de flera vilda lejonhonor som hoppade efter dessa köttbitar. Tillslut så ramlade de ner mitt bland alla dessa lejon, men de klarade av att springa därifrån oskadade. Visst de hade kanske några prickskyttar, men om lejononen hade velat så hade de hunnit anfalla och förmodligen dödat dem, och sånt här verka de göra lite då och då.

Att riskera sina liv för underhållning är tydligen okej, men sex för pengar är inte det.

#19  Sv: "Jackass", prostitution och essens Esmeralda
2006-07-30 03:13:23

Det brukar låta ungefär såhär: När en man har väldigt mycket sex så är han frisk, ung och glad.
När en kvinna har mycket sex så har hon emotionella problem, även mentala.

Jag har jobbat som prostituerad länge. Mina manliga kollegor ifrågasätts inte alls lika mycket som oss tjejer i branchen. (Och ja det finns manliga escorter i Sthlm, och ja jag känner dem personligen).


Till trådstartaren vill jag bara säga att det finns INGA belägg för att ALLA prostituerade mår dåligt. De sexarbetare du ser i statistiken är de som hamnat hos polisen eller socialen och på så sätt kan räknas, men väldigt många av oss gör aldrig det, så vi räknas inte med. Vi är många isexbranchen som jobbar frivilligt och gillar vårt jobb.

För övrigt inte hur folk i Jackass och Fear Factor överlever överhuvudtaget. Killarna i Jackass borde väl ha dött fem gånger om vid dethär laget.

#20  Sv: "Jackass", prostitution och essens Esmeralda
2006-07-30 03:15:19

Igen till trådskaparen. Om du har frågor om prostitution så finns det bättre ställen att fråga.

Sök på internet efter ''escort''...''forum''' sådana termer. Det finns forum där vi prostituerade och våra kunder skriver varje dag.
Det är bättre att fråga någon i branschen än att fråga på ett feministforum, där åsikterna redan ligger djupt rotade åt det negativa pga ''patriarkatet'' eller något sådant.

#21  Sv: Esmeralda (#19, #20) Linus
2006-07-30 13:19:13

Esmeralda sa:
Till trådstartaren vill jag bara säga att det finns INGA belägg för att ALLA prostituerade mår dåligt. De sexarbetare du ser i statistiken är de som hamnat hos polisen eller socialen och på så sätt kan räknas, men väldigt många av oss gör aldrig det, så vi räknas inte med. Vi är många isexbranchen som jobbar frivilligt och gillar vårt jobb.

OK.
Esmeralda sa:
Om du har frågor om prostitution så finns det bättre ställen att fråga.

Den här tråden handlar inte så mycket om prostitution som om en vanlig, inte sällan outtalad, föreställning bland svenska feminister som argumenterar mot prostitution. Det vore kanske en _liten_ överdrift att säga att det antas/hävdas att det ligger i kvinnors essens att må dåligt av att sälja sex, men många feminister kommer bra nära en sådan essentialistisk hållning.

I texten "Cultural Clash on Prostitution: Debates on Prostitution in Germany and Sweden in the 1990s" av Sussanne Dodillet (tack till Catharina som länkade till den i Diskussion! http://www.inter-disciplinary.net/ci/sexualit… ) identifieras och uttrycks en aspekt av den nästan-essentialistiska hållningen väldigt tydligt. Svenska feminister menar på fullt allvar att prostituerade säljer sina kroppar, medan man i den tyska debatten är överens om att prostituerade säljer sexuella tjänster. Från Dodillet:
Dodillets_text sa:
"Another disparity between the Swedish and German opinion concerns the definition of the commodity of sex trade. While the assumption that prostitutes' customers buy sexual favours dominates in the German debate, most of the Swedish experts argue that prostitution implies men buying women. Inger Segelström from the Swedish Social Democrats expressed in a statement to the parliament: "We social democratic women in the world's most emancipated parliament cannot allow that men buy women for money." In Sweden the assumption that prostituted women sell themselves leads to the notion that prostitutes embody their occupation. Prostitution is not only regarded as pertaining the prostitutes' business but seems to span all-over the prostitute as a person. Prostitutes are regarded as unable to keep their personality, their feelings and their body out of prostitution. It is important to stress that the costumers of sexual services are considered to buy prostitutes, not to consult them. Prostitution seems to affect the prostitutes' lives even after they have had a client. The man has bought a part of the woman that she cannot get back. The conviction that prostitutes are bought leads in the notion that they loose the right to rule over their own bodies as a result. The abolishment of prostitution seems to be the only way to give back that democratic right to the women."

Det är nog främst till dessa människor, dvs. de som envist hävdar att prostituerade säljer sina kroppar, som mina frågor i inlägg #1 är riktade.

#22  Esmeralda kezo
2006-07-31 13:01:43

CITAT: "När en man har väldigt mycket sex så är han frisk, ung och glad. När en kvinna har mycket sex så har hon emotionella problem, även mentala." SLUT CITAT

Jag håller med dig om att det fortfarande finns många fördomar när det gäller mäns och kvinnors sexvanor - men det gäller även åt andra hållet. T ex föreställningen att en man alltid vill, aldrig säger nej, helt enkelt inte KAN må dåligt av sex, typ. Vilket har gjort att även män som faktsikt FÅR problem av för mycket sex (sexmissbrukare), först på senare år har börjat uppmärksammas mer och få hjälp. Medan kvinnor tidigare sågs som störda och skickades till kliniker så fort de hade några ONS, ungefär. (Den synen tycker jag dock verkar ha luckrats upp mycket, tack och lov.)

#23  #11 Zwitter MartinK
2006-07-31 14:03:22

Jag tror att pojkar och män som ägnar sig åt självbestraffning är mycket vanligare än vad som syns i debatten, för tyvärr är det så att om en tjej skär sig i armarna så ser vi det helt naturligt som ett rop på hjälp men om en kille gör det så ser vi det som en macho lek..

#24  Zwitter, MartinK macramatic
2006-08-01 14:04:19

Din berättelse berörde mig illa, Zwitter. Liknande förhållande fanns i min klass under mellanstadiet. Fruktansvärt tragiskt.

Och det är nog så. Vi lär oss redan i unga år olika sätt hur vi ska hantera en inre ångest, beroende på vilket kön.

Pojkar kör chicken race och håller smällare i handen när de går av, förnedrar sig för social bekräftan, gör inbrott, gör jackass-grejor o s v.

Flickor måste vända sin ångest inåt och antingen skär sig eller låter sig utnyttjas på ett destruktivt sätt.

Män får utlopp för sina anorektiska drag på gymen i stället för att låta kroppen förtvina. Deras psykiska ohälsa syns inte på samma sätt då en muskulös kropp utstrålar hälsa. Att en massa unga män dör i hjärtattack hörs inte och sammanknippas inte på samma sätt som självsvältande tjejer, i alla fall inte som ett problem.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?