feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Till Mikaela Robsahm och/eller andra inom F!


Gå till senaste inlägget#1  Till Mikaela Robsahm och/eller andra inom F! Sjodin
2006-07-11 16:07:29

Jag tar mig friheten att saxa ett citat från diskussion. Tråden heter "F! vill ha jämställdhetsskatt" och finns här: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

Mikaela Robsahm sa:
...det som vi gemensamt har antagit i vårt politiska program är att man måste göra en nationell arbetsvärdering där man tittar på vilka klassiskt manligt resp kvinnligt kodade arbetsplatser som finns och vilka som kan sägas utföra likvärdigt arbete och sedan hitta konkreta lösningar på dessa problem som alla säger sig vilja ha löst för länge sen men så har det bara inte blivit av.. En lönekartläggning inom olika branscher och yrken måste också göras som går djupare än det regeringen nu har kommit med, bland annat.Jag är ytterst nyfiken på mer tankar kring hur denna arbetsvärdering och ev. åtgärder som den värdering kommer fram till ska kunna genomföras i praktiken.

Det skulle vara intressant att få igång en debatt härinne där även de aktiva inom F! deltar.

#2  Sv: Till Mikaela Robsahm och/eller andra inom F! Gullegubben
2006-07-11 16:39:22

Det är inte män som premieras på grund av kön, utan "manligt" beteende inom arbetslivet som premieras framför "kvinnligt" beteende, och det tycker jag är helt rätt.

"Kan vi använda någon form av jämställdhetsavgift som kan föra över pengar från sektorer som domineras av män till sektorer som domineras av kvinnor?", skriver Schyman.

Majoriteten, både män och kvinnor, skulle föredra att "kvinnligt" beteende på arbetsmarknaden var mer lönande än "manligt" beteende, men vi lever inte i Schlaraffenland, så det är helt kontraproduktivt att gynna "kvinnligt" beteende på arbetsmarknaden. Att gynna det som folk önskar göra på bekostnad av det folk borde göra, låter sig inte göras. Det är ungefär som att ha rabatter vid högsäsong och inte när det är lågsäsong eller höjda priser på utgående varor och lägre priser på nyinkomna varor.

#3  Sv: Till Mikaela Robsahm och/eller andra inom F! Mumriken
2006-07-11 17:14:20

Jag förstår inte riktigt varför kvinnodominerade arbetsplatser skall gynnas, det måste ju vara lika fel som att bestraffa mansdominerade. Det betyder ju bara att man från arbetsgivarhåll vill ha mer arbetsplatser som är kvinnodominerade, där man kan betala lägre lön, eftersom det är ekonomiskt fördelaktigt - de får ju bidrag för lönerna. Det borde naturligtvis vara en skatt (eller avgift) på sned-fördelade arbetsplatser, oavsett om snedfördelningen är manlig eller kvinnlig. Denna skatt kunde göras olika stor beroende sendfördelningens storlek. Det borde ju vara företagen som ska förmås att se till att alla arbetsplatser blir jämlika, eftersom det endast är då vi inte längre kan prata om kvinno- respektive manslöner.

#4  Sv: Till Mikaela Robsahm och/eller andra inom F! Sjodin
2006-07-12 08:46:22

Jag skulle möjligtvis kunna tänka mig skattelättnader för företag som aktivt jobbade för en jämställd arbetsplats. Problemet är ju att det till allra största delen skulle innebära att män på sitt vis inkvoterades, via sin arbetsgivares skattsedel, till vården och jag antar att det inte var vad F! hade tänkt sig.

Men egentligen är allt snack om arbetsvärdering och statliga komissioner med politruker som sätter löner naturligtvis trams.

F!, lägg dessa förslag istället:

1. Arbeta aktivt med att få tjejer att söka sig till tekniska utbildningar. Det kommer att bli en enorm brist, en brist som näringslivssverige aldrig sett maken till nånsin, på akademiskt utbildade ingenjörer inom ALLA traditionella områden. Av någon anledning är tjejer "inte intresserade av teknik". Men vafan, spotta i nävarna och se till att intresset väcks då. Ändra tjejernas attityder och värderingar.

2. Medverka till att högskolesystemet reformeras så att det blir mer attraktivt för högskolor och universitet att utbilda ingenjörer.

3. Reformera CSN så att det överhuvudtaget blir mer attraktivt att studera. Mitt förslag är helt enkelt att lägga ner skiten och istället göra om reglerna för bankverksamhet så att en affärsbank, vilken det än är, är tvungen att kunna erbjuda ett förmånligt "studentlån" med lång återbetalningstid och låg ränta som dessutom, naturligtvis, är avdragsgill.

Frågan är om F! har det politiska modet och törs snegla såpass mkt högerut?

#5  sjodin KjellAke
2006-07-13 18:31:57

Din punkt 1 intresserar mig.
Varför ska man _få_ kvinnor att intressera sig för teknik?

Vad är vunnet när din önskan är uppfylld? Är inte det frivilliga valet att _få_ intressera sig för det man vill tillräckligt för dig, ska frivilligheten styras, vad är då frivilligt?

#6  #5 Sjodin
2006-07-13 18:44:08

Varför ska man _få_ kvinnor att intressera sig för teknik?Man får en mer jämställd arbetsplats.

#7  sjodin KjellAke
2006-07-13 18:45:59

Det var ett uttömmande svar(not). Bättre kan du!

#8  Sv: Till Mikaela Robsahm och/eller andra inom F! DavidM
2006-07-13 18:46:25

Jag skulle vilja veta vem som ska avgöra vad som är likartade arbeten.....

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?