feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Från diskussion - 6 timmars arbetsdag.


Gå till senaste inlägget#1  Från diskussion - 6 timmars arbetsdag. Sjodin
2006-05-16 13:28:40

6 timmars arbetsdag med bibehållen lön är mkt närmare verkligheten än vi tror. Faktum är att den implementerats inom industrin och inom handeln på ett antal ställen med gott resultat både arbetsmiljömässigt och företagsekonomiskt. Det kräver politiskt mod och moderna, vidsynta parter på arbetsmarknaden.

Lösningen är helt enkelt 2-skift. 06.00 - 12.00 samt 12.00 - 18.00 för att ta ett exempel. Vips har vi 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Jobba för det, F! så har ni en röst från mig.

#2  Sjodin RasmusS
2006-05-16 13:38:25

Ehh…skulle du rösta in sexism/könsrasism med följande diskriminering av män i riksdagen bara för en sån sak? Snacka om att ”liera sig med djävulen” bildligt talat.

Lösningen är helt enkelt 2-skift. 06.00 - 12.00 samt 12.00 - 18.00 för att ta ett exempel. Vips har vi 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Är du ironisk och skämtar här eller hur menar du att detta skulle innebära noll kronor i förlust för arbetsgivarna?

(Jag förutsätter att du tar med kostnader som arbetsgivaravgifter osv)

#3  Sv: Från diskussion - 6 timmars arbetsdag. RasmusS
2006-05-16 13:39:35

”Lösningen är helt enkelt 2-skift. 06.00 - 12.00 samt 12.00 - 18.00 för att ta ett exempel. Vips har vi 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön” skulle ju ha stått inom citattecken förståss.

#4  #2 Sjodin
2006-05-16 13:44:24

Nja, iofs så skulle jag nog gärna vilja se lite strykningar i ditt och datt från F!'s valplattform också. Det var halvt på skämt, halvt på allvar.

Vad gäller ekonomin med den lösningen så är det inget skämt dock. Arbetsgivaren får faktiskt ytterligare 3 timmars produktion/öppethållande per dag utan övertid, som ska räknas in i balansen. Det kostar förstås i några ytterligare fast anställda men fås igen i minskad övertid, kortare semestrar och framförallt, mer produktion/längre öppettider.

Jag vet allt ifrån frisörsalonger till stora biltillverkare som anammat den här lösningen och de är nöjda. Det är inte helt enkelt, men det funkar.

#5  Sjodin RasmusS
2006-05-16 14:28:12

Sjodin sa:
Arbetsgivaren får faktiskt ytterligare 3 timmars produktion/öppethållande per dag utan övertid, som ska räknas in i balansen. Det kostar förstås i några ytterligare fast anställda men fås igen i minskad övertid, kortare semestrar och framförallt, mer produktion/längre öppettider


Missförstå mig inte, jag är inte alls mot detta förslag om vi, alltså Sverige, klarar detta ekonomiskt utan att vi slås ut konkurrensmässigt av andra länder där varje enskild arbetare producerar mer i tid. Skulle Sverige vara mindre beroende av omvärlden skulle det nog inte ens vara några problem med att gå ned till 4 timmars arbetsdag eftersom vi själva i så fall fick bestämma spelreglerna för handel. Det kan man inte riktigt säga att vi får eller kan i dag.

Det jag inte riktigt får i hop är att varje anställd ska ha kvar bibehållen lön. dvs att arbetsgivare betalar för 8 timmar men får 6. Om arbetsgivaren då tar in dubbel personalstyrka, alltså 6-12 och 12-18 så får arbetsgivare betala för inte bara 2 oarbetade timmar utan för 4.

Jag är på inget sätt någon ekonom även om jag haft budgetansvar och arbetsgivaransvar men jag får i alla fall inte ihop vinsten för någon mer än arbetstagaren och då tror jag det är svårt att motivera arbetsgivarna att ställa upp på något bara en part tjänar på.

Fördelen för arbetsgivaren med övertiden är att den inte är en fast kostnad. Två anställda med arbetsrättskydd osv innebär däremot fasta kostnader och det är svårare att sparka en fastanställd pga ekonomisk brist än att neka övertid av samma orsak. Fördelen med att anställa semestervikarier är samma sak, kostnaden är temporär och inte fast.

Längre öppettider är ju däremot bra, riktigt bra eftersom det ökar tillgängligheten. Men producerar man verkligen mer per betald timme? Kanske, om vi skulle vara mindre sjuka, mindre trötta och mer motiverade om vi jobbade 6 timmar om dagen. Men det är ju bara spekulationer och ganska osäkra sådana också. Om vi bortser från dessa spekulationer så ser det i mina ögon ut som om arbetsgivaren får betalar för 8 producerande timmar samtidigt som h*n bara får ut 6 timmars produktion.

Så jag är nog lite trög för jag får inte ihop kalkylerna, jag ser säkra förluster som baserar sig på fakta och osäkra vinster som baserar sig på spekulationer, alltså från min sida. =)

Har du någon lösning på de problem som jag tror mig se med 6-timmars arbetsdag?

#6  Vad jag inte riktigt förstar... Fabian
2006-05-16 15:20:41

...ar varför detta skulle vara en feministisk fraga? Och varför vi skulle vara beradda att riskera stora ekonomiska kostnader som följd av dylik reglering.

Som Sjodin sager, kostnaderna ar mindre an man tror. Men det kostar andock, och riskerna att vi förlorar starkt i konkurrenskraft och inte aterhamtar oss i första ledet finns.

#7  Fabian RasmusS
2006-05-16 15:26:03

Fabian sa:
varför detta skulle vara en feministisk fraga


Det skulle jag också vilja ha svar på. Inte för att jag protesterar mot det men jag kan inte se kopplingen även om jag hört svar som att många kvinnor jobbar obetalt hemma men någon logisk koppling har jag aldrig sett skymten av.

#8  6-timmars arbetsdag... Foretagarsvinet
2006-05-16 16:12:26

...med bibehållen lön (dvs. en reell löneökning på 33%) är en så debil fråga att jag helt tappar fattningen. Jag skakar av ilska. Tyvärr finns det inget som helst hopp för en persons intelligens eller ifrågasättande förmåga om föreslår något sådant.

Ni vet mycket väl att en "arbestuppgift antingen expanderar, eller minskas, för att fylla den tidsram som står till buds". Allt snack om effektivitet är totalt snömos. Om det tar 8 timmar att flytta 100 lådor från A till B, så kan ni ge er faan på att det kommer flyttas exakt lika många lådor på 6 timmar, inte 133 lådor (vilket borde vara det enda rätta). Alla som någonsin har haft ett "vanligt" kneg, dvs ett jobb man mest gör för pengar, vet att så är fallet. Total samhällsekonomisk katastrof vore resultate av följande upptåg. För vad är egentligen skillnaden på att jobba 6 timmar för en 8-timmarslön och att inte jobba alls för en 8-timmarslön?

6-timmar med reducerad lön har jag däremot inget sproblem med, så längde det är upp till var och en - inga socialistiska grötmyndiga byråkrater ska få tvinga mig att jobba mindre än dom 14 timmar jag gör per dag.

Om 6-timmarsdagar med bibehållen lön är så himla jädra bra, inför det på ditt företag då eller föreslå din chef att han/hon ska införa det. Ett litet tips bara: Svenskarna, som redan jobbar typ minst i världen och har semester mer än något annat folk är dom sista som bör ta till sig såna här dårskaper. Vi behöver jobba mer, inte mindre. Slappa, slöa, likgiltiga, skedmatade, tryggetsknarkande, omhändertagna, daddade svenskar som bara ska ha och ha utan motprestation står mig upp i halsen.

Behöver jag tillägga att elallergi, utbrändhet och annat trams är nästintill helt svenska företeelser?

"Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country".

#9  Tillägg... Foretagarsvinet
2006-05-16 16:20:17

"Att gå in i väggen". Smaka på ordet - varenda svensk känner någon som gjort det.

Hur många amerikaner, engelsmän, italienare, spanjorer, islänningar, japaner, kineser, taiwaneser, nepaleser har ni hört talas om som gjort det? Ordet, eller innebörden av meningen, EXISTERAR ingen annanstans än i Sverige.

Depression, ja, att må dåligt etc - helt OK. Men det är bara här det är den elaka, elaka arbetsgivaren som är skyldig genom att han är så himla fräck att han tvingar dig att "slita" 40 timmar i veckan. Det svinet ska minsann få betala för din "utbrändet" - att ha mage att tvinga mig jobba!

*ironi?*

#10  foretagarsvinet Mattias
2006-05-16 16:53:25

"Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country".

Kanske ska vara

"Ask not what your employer can do for you, ask what you can do for your employer".

#11  Sv: Från diskussion - 6 timmars arbetsdag. Darakir
2006-05-16 17:04:18

Jag är inte helt insatt i frågan måste jag erkänna, och tar ingen ståndpunkt. En intressant sak däremot tycker jag är, att det fungerade utmärkt att gå från 10 till åtta timmar. Att sedan fundera på sex timmar, är dock, enligt företagarsvinet, debilt?

#12  Darakir Mattias
2006-05-16 17:38:00

Utan bibehållen lön går det säkert utmärkt. Sen om folk är berädda att gå ner i lön är ju annan fråga. Men med bibehållen lön. Ja då krävs det naturligtvis att man kan göra samma jobb på 6 timmar som man idag gör på 8 timmar. Men då får man ju inte heller den effekten att de som är arbetslösa idag plötsligt kan få jobb. Dessutom undrar jag hur mycket stress som de arbetande utsätts för när dom ska göra allting mycket snabbare.

#13  Darakir RasmusS
2006-05-16 18:21:37

Var tror du gränsen går för vad som är möjligt?

6, 5, 4, 3, 2, 1, 0 arbetstimmar med bibehållen lön?

#14  Jag håller med Fiamia… RasmusS
2006-05-16 18:33:42

…nåja, i alla fall i just detta citat.

FiaMia sa:
ALLT ÄR MÖJLIGT. Men det är INTE dom som säger att saker är omöjliga som skapar förändring, det är dom som håller fast vid sina drömmar och kämpar för nåt.


Det handlar om att tänka kreativt, jäkligt kreativt, och att tänka abstrakt såtillvida att man vågar testa nya former av samhällsskick i teorin och inte bara utefter invanda och rutinartade tankemönster. Men det betyder inte att man behöver tumma på vare sig demokrati eller individens valfrihet om vi gör det rätt.

#15  Företagarsvinet RasmusS
2006-05-16 18:46:23

Skulle kunna gissa att du är egenföretagare, mest pga av fördomar om hur man kan reagera på förslag man ser kommer stjälpa inte bara budgeten utan hela verksamheten. Har själv suttit med omöjliga budgetar pga otur i rekryteringen där några blev sjuka väldigt ofta (mer än 6 gånger per år, mycket mer) efter att provanställningen påpassligt nog löpte ut och det blivit fast anställda.

Första gången jag hörde talas om 6 timmars arbetsdag hade jag budget och personalansvar och reagerade ungefär som du gjorde i inlägget ovan *hehe*… sen har en fråga väckts inom mig om det verkligen skulle vara omöjligt. I och med att filosoferandet och teoretiserandet är en personlig favorithobby har en del tid lagts på att lösa problemet och jag måste erkänna att i denna samhällsform ser jag ingen riktig möjlighet till detta, inte utan att mer eller mindre bryta med omvärlden men så har jag inte tänkt på allt heller.

Om vi till att börja med glömmer logik, snälla lek med tanken =), skulle du då kunna tänka dig att köra 6 timmars arbetsdag förutsatt att din budget inte påverkades, att det alltså inte kostade dig något mer än en ny schemaläggning? Skulle du det?

#16  sjodin KjellAke
2006-05-16 18:50:14

Vilken stor biltillverkare vet du har gjort detta? Låter som att du förväxlar det hela med kortare arbetstid i samband med skiftarbete. Alltså det obehag som skiftarbete i allmänhet brukar anses ge "ersätts" med kortare arbetstid.

Eller?

#17  foretagarsvinet KjellAke
2006-05-16 18:55:36

Du verkar EMOT 6 timmars arbetsdag, det är jag också. Jag fattar överhuvudtaget inte hur man kan lägga ett sådant drastiskt förslag. Varför 25% procents minskning?

Till skillnad mot dig(?) är jag dock inte främmande för en minskning från nuvarande 8h men isåfall stegvis och med små steg.

Varför är 8h *rätt*?

#18  Sv: Från diskussion - 6 timmars arbetsdag. MickeC
2006-05-16 19:16:05

Visst fungerar säkert 6 timmars dagar in verkstadsindustrin och andra mindre kvalificerade yrken. I den sektorn där jag arbetar skulle 6 timmarsdagar endast resultera i mindre produktivitet, och där med göra oss mindre konkurrenskraftiga. Detta för att vi omöjligen skulle kunna hitta kompetent personal att fylla ut de timmarna som försvinner. Jag är tämligen säker på att detta gäller de flesta moderna/kvalificerade yrken.

#19  KjellAke #16 Sveggo
2006-05-16 19:21:08

Vilken stor biltillverkare vet du har gjort detta?


http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a…

#20  Sveggo KjellAke
2006-05-16 19:24:32

Jag hade vissa funderingar om huruvida sjodin hade förväxlat biltillverkare med bilverkstad, antog vid närmare eftertanke att han förmodligen inte hade gjort det. Det hade du dock!

#21  KjellAke #17 RasmusS
2006-05-16 19:25:19

KjellAke sa:
Varför är 8h *rätt*?


Alltså… Jag är verkligen ingen ekonom och än mindre nationalekonom men skulle inte svaret, väldigt förenklat, kunna vara att 8 timmars arbetsdag per person är ett minimum för att Sverige ska stå sig i konkurrenskraft mot andra länder.

Jag menar, i och med nuvarande globaliserade marknadsekonomi med fria gränser så konkurrerar andra länders företag med våra företag. Dessa företag har inte de kostnader som våra har i form av skatter, arbetsgivaravgifter osv som försvagar våran konkurrenskraft men ger oss social välfärd och trygghet (nåja).

Genom att isolera Sverige helt från världen skulle vi få en helt egen spelplan och på så sätt ha möjligheten att bestämma våra egna spelregler. Men skulle vi vilja gå så långt? Inte jag, i alla fall.

Så frågan är väl vad Sverige behöver? Vad tycker svenskarna att svenskarna behöver?

Behöver vi en massa importvaror måste vi ha något att handla med vilket i så fall innebär att vi inte kan vara helt isolerade handelsmässigt. Behöver privatpersoner alltid ha den senaste tekniken? Vill vi ha den på bekostnad av att vi blir tvungna att fortsätta som vi gör och kanske som det nu talas om tvingas höja pensionsålder?

Det är inga frågor till just dig men jag tror att dessa behöver ställas innan man gör allt för radikala förändringar i Svensk marknadsekonomi genom att förminska företagens produktionsintäkter med 25% samtidigt som de tvingas behålla 100% av kostnaderna för nuvarande produktion. Men som sagt, jag är ingen nationalekonom direkt så det är inga förslag på några definitiva svar, utan mest teoretiserande.

#22  Sv: Från diskussion - 6 timmars arbetsdag. KjellAke
2006-05-16 19:48:00

Alltså, jag tror du och jag håller med varandra rätt så mycket i denna fråga.

trots det undrar jag varför detta...

"Alltså… Jag är verkligen ingen ekonom och än mindre nationalekonom men skulle inte svaret, väldigt förenklat, kunna vara att 8 timmars arbetsdag per person är ett minimum för att Sverige ska stå sig i konkurrenskraft mot andra länder.
"

...skulle svara på min fråga om varför 8 timmar är *rätt*, det föranleder mig snaraare bara att fråga varför 8 timmar skulle vara *minimum*.

Om vi lyfter blicken lite kan man fråga sig om världsekonomin skulle sluta fungera ifall man jobbade x timmar istället för 8. Det är grundfrågan tycker jag. Jag är inte säker på att man skall minska arbetstiden, jag är bara säker på att jag själv skulle vilja det.

I Kuwait behöver man väl inte jobbba 8h, det kanske bara tar 4 timmar om dan att gräva upp oljan ur marken, 1 timma att sälja den och sen har man så att det räcker och blir över. Vill man sen ha ännu mer kan man ju gräva olja ett par timmar om dagen extra och sälja ännu mer så har man så det räcker till ett palats också. Alltså, förutsättningarna i de olika länderna är olika och 8 timmar är nog bra i en del länder men inte kan man säga att det är universallösningen som gör så att allt fungerar perfekt?

Vidare är det ju inte pådet sättet att vi har 8 timmars arbetsdag för att någon har tyckt att det är "lagom". Anledningen till att vi har 8 timmar är snarare att vi tyckte det var för jobbigt med 9.

Min åsikt är alltså:
Det är säkert en fungerande lösning att gå ner i arbetstid, att gå ner till 6h från 8h "på ett bräde" däremot är nog ett alltför drastiskt förslag. Vem vet, om hundra år kanske vi behöver gå upp till 9 igen. Men jag är rätt så säker på att just exakt 8h inte är *rätt*.

#23  Jag är absolut.. Foretagarsvinet
2006-05-16 20:28:43

..inte emot en säkning av arbetstiden till 6 timmar. För min del kan folk få jobba hur mycket, eller lite, dom vill. Problemet med 6-timmarförslaget är att vänstern MÖRKAR och utelämnar det faktum att det handlar om 6 timmar med BIBEHÅLLEN lön. Och det ör ju barockt, det måste ju alla inse. Det är det som får mig att koka. Annars har jag inga problem alls med förkortningar av arbetsdagar - så länge dom också accepterar förlängningar för dom som vill jobba mer/tjäna mer.

#24  Sv: Från diskussion - 6 timmars arbetsdag. heffaklumpen
2006-05-16 20:33:28

Jag tror personligen inte att en arbetstid på 6, 8 eller 10 timmar har någon större betydelse för varken effektivitet eller sjukfrånvaro. Det handlar snarare om att man tillfälligt kan dölja andra brister. Vad är egentligen den effektiva arbetstiden?
Med klara och tydliga regler och rimliga ansvarsförhållanden kommer man nog betydligt längre. Det är ofta arbetsgivaren som skapar situationen att man låter arbetet fylla ut tiden.

#25  RasmusS Foretagarsvinet
2006-05-16 20:37:09

För att svara på din fråga - ja, jag skulle kunna tänka mig att ge 6 timmarsdagar till anställda om jag vore arbetsgivare - om kriterierna i föregående inlägg uppfylls. Och om det innebär att den jag anställer för att ersätta dom 2-timmar/dag som bortfaller inte ska ha samma rätt att bli fast anställd, LAS, kunna sjukskriva sig i 14 dagar på min bekostand som det är nu etc, etc.

#26  KjellAke m.fl. Sjodin
2006-05-16 22:35:03

Att sänka arbetstiden till 6 timmar med bibehållen lön, rakt av är förstås på gränsen till debilt. MEN, det är inte det jag talar om, Företagarsvinet.

Jag talar om det som brukar gå under benämningen "toyotamodellen". Toyota har genom åren legat i framkant vad gäller nya och banbrytande system för alltifrån projektstyrning till personalpolitik och ett av deras påfund är att införa 2-skift för personal som traditionellt alltid jobbat dagtid. Jag minns inte om det är saab i trollhättan eller volvo på hisingen som infört det systemet i sverige. Men vad jag har hört så har det funkat hyfsat. Det är ett helt nytt "tänk" som ställer stora krav på både arbetsgivare och fack.

Men toyota gör ingenting om de inte tjänar pengar på det. Så nog kan man räkna hem det om bara viljan finns.

#27  sjodin KjellAke
2006-05-16 23:07:46

Varken Volvo eller Saab har sänkt arbetstid i andra sammanhang än skiftarbete. Toyota modellen tycker jag du ger för stor betydelse, särskilt som du kallar den för Toyota-modellen och därmed låter påskina att Toyota (i bemärkelsen biltillverkaren Toyota) står bakom den, mig veterligen är det 1(en) verkstad i Göteborg som prövat detta. Bilfabrikanten Toyota har inte ett skvatt med saken att göra.

Håll med om att det inte låter lika effektfullt ifall du kallar det "bilverkstads-modellen".

Med detta vill jag säga att bilverkstaden i Mölndal visserligen är ett intressant försök med lyckosamma resultat men att överföra det på andra brancher eller yrkesområden är att dra allt för långtgående slutsatser av saken.

#28  #27 Sjodin
2006-05-17 00:54:06

Jag vet inte hur påläst du är, men "toyotamodellen" har i allra högsta grad med biltillverkaren toyota att göra. Scanias FoU har t.ex. anammat det i sin projektstyrning med mkt gott resultat. Det finns att läsa i Ny teknik bl.a. Ska leta rätt på länken vid tillfälle.

Och det är ju precis som du skriver...

Varken Volvo eller Saab har sänkt arbetstid i andra sammanhang än skiftarbete.
eftersom det just precis är skiftarbete det handlar om. Inget revolutionerande alls förutom att traditionellt daggående personal provat på detta.

Ska även leta rätt på länken angående detta, när jag får tillfälle och tid.

Toyotamodellen är ingenting särkilt märkvärdigt eller ens något som är genomförbart i alla sammanhang. Men är man intresserad av arbetstidsförkortning är det åt såna lösningar man måste snegla.

#29  Sv: Från diskussion - 6 timmars arbetsdag. StellaPolaris
2006-05-18 10:31:09

Är det verkligen denna fråga så enkel som många verkar vilja påskina?

Jag är själv övertygad om att det är fullt möjligt att organisera om arbetet för vissa typer av tjänster inom vissa specifika vissa brancher så att arbetsgivaren kan betala samma lön till sina arbetstagare för 6 timmars arbetsdag istället för 8 timmars arbetsdag. Exemplet med Toyota-verkstaden i Mölndal är ju ett exempel på att det är möjligt.

Men bara för att det är möjligt i just det fallet så innebär det ju inte per automatik att det går att överföra till alla arbetsplatser och alla typer av tjänster.

I Mölndalsfallet så är det ju faktiskt inte alla antällda som har fått 6 timmars arbetsdag, utan enbart mekanikerna! Att det överhuvudtaget var möjligt att gå från 8 timmars arbetsdag till 6 timmars arbetsdag för dem berodde på att det fanns en marknad som önskade reparera och serva sina bilar som var större än utbudet. Det fanns alltså mer jobb att göra för mekanikerna än vad de hann med. Lösningen för verkstaden var då att förlänga öppettiderna och på så sätt kunna utnyttja sina maskiner m.m. under en större del av dygnet. För detta krävdes också att det fanns mekaniker på plats under en större del av dygnet. Att då införa 2-skift är ju en ganska naturlig lösning, det har man ju gjort sedan lång tid tillbaka inom industrin.

Men om det radan hade varit öppet dygnet runt på verkstaden och alla maskinerna hade används för fullt, så hade ju inte en övergång från 8 timmars arbetsdag till 6 timmars arbetsdag vart någon lösning! Då hade det ju varit bristen på maskiner som var flaskhalsen för att verkstaden skulle kunna serva och reparera fler bilar. Att gå från 8 timmars arbetsdag till 6 timmars arbetsdag för mekanikerna med bibehållen lön hade i det fallet enbart varit en förlust för verkstaden. Då hade plötsligt lönekostnaden ökat med 33%, utan att de ens kunde hjälpa fler kunder!


Visst hade det varit skönt att bara behöva jobba 6 timmar istället för 8 och få lika mycket i lön, men livet handlar väl i mångt och mycket om att varje individ måste få känna efter vad som passar just den bäst. Och om man nu prioriterar att jobba 6 timmar så kan man ju göra det redan idag, dock får man vara beredd att avstå en del av lönen.

Om man vill minska det normativa tänkandet i samhället så vore väl en friare arbetstidslag vara ett steg i rätt riktning. Låt alla får timlön och sedan kan man själv få komma överens med sin arbetsgivare hur mycket man vill jobba. Eller man kan till och med jobba för flera olika arbetsgivare om man önskar det. Den personen som prioriterar att tjäna pengar kommer då kunna arbeta mycket och på så sätt tjäna mer, och den som prioriterar att vara ledig kan göra det, men får då också anpassa sig ekonomiskt efter det.

#30  Sv: Från diskussion - 6 timmars arbetsdag. Mattias
2006-05-18 17:42:39

StellaPolaris sa:
Om man vill minska det normativa tänkandet i samhället så vore väl en friare arbetstidslag vara ett steg i rätt riktning. Låt alla får timlön och sedan kan man själv få komma överens med sin arbetsgivare hur mycket man vill jobba. Eller man kan till och med jobba för flera olika arbetsgivare om man önskar det. Den personen som prioriterar att tjäna pengar kommer då kunna arbeta mycket och på så sätt tjäna mer, och den som prioriterar att vara ledig kan göra det, men får då också anpassa sig ekonomiskt efter det.


Du är ju klok som en bok. Låter onekligen som en trevlig lösning.

#31  OT Mattias
2006-05-18 18:39:13

I diskussionstråden skriver Sveggo:

Sveggo sa:

Escapist sa:

Det är nästan bara vänsterns misärapostlar som håller fast vid att världen är skit och blir sämre.


Och FN och en del andra globala ekonomiska instutioner...


FN sa:
Looking back over the past decade the long-run
trend towards progress in human development
has continued. On average, people born in a
developing country today can anticipate being
wealthier, healthier and better educated than
their parents’ generation. They are also more
likely to live in a multiparty democracy and less
likely to be affected by conflict.

In a little more than a decade average life expectancy
in developing countries has increased
by two years. On this indicator human development
is converging: poor countries are catching
up with rich ones (figure 1.1).
...
Advances in education have been equally
impressive. There are still 800 million people in
the world lacking basic literacy skills. Women
account disproportionately for two-thirds of
the total. Even so, literacy levels in developing
countries have increased from 70% to 76% over
the past decade, and the gender gap is narrowing.
5 Illiteracy today reflects past deficits in access
to education. These deficits are shrinking.
...
Extreme income poverty has been falling.
Legitimate concerns have been raised about the
use of the $1 a day poverty line to chart crosscountry
trends—and extreme caution is merited
in using this indicator.6 Measurement problems
aside, poverty is a dynamic process that can only
be partially captured by static indicators. But
the trend points in a positive direction. Extreme
poverty fell from 28% in 1990 to 21% today—a
reduction in absolute numbers of about 130 million
people.7 Economic growth is one of the
obvious requirements for accelerated income
poverty reduction and sustained human development.
Here, too, the headline news story is
encouraging. Average per capita income growth
in developing countries in the 1990s was 1.5%,
almost three times the rate in the 1980s.8 Since
2000, average per capita income growth in developing
countries has increased to 3.4%—double
the average for high-income countries. After
two decades of declining average income, Sub-
Saharan Africa has posted an increase of 1.2% a
year since 2000. It is too early to treat this recovery
as a turning point, but there are encouraging
signs that growth may be taking root in a growing
number of countries in the region.

http://hdr.undp.org/reports/global/2005/

#32  Det är ju det... Foretagarsvinet
2006-05-19 22:12:31

...jag alltid har vurmat för - att i framtiden hoppas jag alla ska vara frilansare som kan jobba för vem dom vill, hur länge eller kort dom vill. Arbetare Sven Svensson AB, typ.

Detta skulle skapa glada, flexibla människor som tar ansvar för sitt jobb (eftersom det gär man om man säljer sig själv) och en oerhört rörlig arbetsmarknad istället för som det är nu där 90% är missnöjda med sina jobb och sina liv, men måste gå dit för att dom är fega och har lån till taket på villan och bilen.

Sen ska det givetvis finnas ett basalt skyddsnät för dom som ej kan klara av sådant. I Sverige idag är det ju nästan frivilligt att jobba, verkar det som.

#33  Sv: Från diskussion - 6 timmars arbetsdag. Mattias
2006-05-21 02:39:33

En uppgift som dykt upp i tycka är att kvinnor, globalt, utför 2/3 av allt arbete. Någon som vet var denna uppgift kommer ifrån?

#34  Sv: Från diskussion - 6 timmars arbetsdag. donbullshit
2006-05-23 00:45:25

[Citatvisning har stängts av då det här inlägget innehåller formateringsfel.]


[citat Sjodin]
Nja, iofs så skulle jag nog gärna vilja se lite strykningar i ditt och datt från F!'s valplattform också. Det var halvt på skämt, halvt på allvar.

Vad gäller ekonomin med den lösningen så är det inget skämt dock. Arbetsgivaren får faktiskt ytterligare 3 timmars produktion/öppethållande per dag utan övertid, som ska räknas in i balansen. Det kostar förstås i några ytterligare fast anställda men fås igen i minskad övertid, kortare semestrar och framförallt, mer produktion/längre öppettider.

Jag vet allt ifrån frisörsalonger till stora biltillverkare som anammat den här lösningen och de är nöjda. Det är inte helt enkelt, men det funkar.
[/Sjodin]

F! val platform berättar nog inte hur de är intresserade över att
göra detta på.

Det är tydligt en sak som inte behöver lagstiftas eller drivas från
politiskt håll alls. Eftersom vissa bransher redan drivit denna sak,
och om det fungerar bättre än andra löne-, anställnings- och arbets-
modeller så kommer det vinna i längden och möjligen bli mer
populärt.

Sedan faktum är den även att många människor vill jobba mer än
6 timmar, mer än 8 timmar t.o.m.. Är det möjligt att jobba 2 6
timmars skift ibland om man vill, troligen så.

Vänsterorienterade organisationer, som F! visade sig vara tidigare,
är oftast inte intreserade över något sådant. Utan bara om den
stackars "anställda".

Jag anser att det är bättre att låta marknadskrafterna ta hand om
saken, de företag som kan bygga bättre och effektivare lösningar,
även med tanke på den anställde. De vinner i längden.
Sedan politiker vet för de mesta inget om hur sköta ett företag,
så de borde inte stöka och gräva i dessa frågor alls.
Eller om de vill, lämna politiken och starta eget istället.

#35  Sv: Från diskussion - 6 timmars arbetsdag. donbullshit
2006-05-23 01:45:10

ET:

Såg nu i efterhand att jag försökte testa en ny avslutande tag i mitt
inlägg.

[/sjodin]

Sorry för det.

Det lär ju inte funka eller finnas till, även om den finns så lär den ej
matcha citat-tagen.

#36  Sv: Mattias JohanS
2006-05-23 01:54:07

Har ingen aning var siffran kommer från.

Jag kan gissa att globalt så är kvinnorna hemmafruar alternativ jobbar plus sköter allt hemma. Det skulle ju då kunna bli typ mer än vad männnen gör. Kvinnan i Sverige jobbar väl också mer än mannen? helttid plus en majoritet av det obetalda hemarbetet?

#37  Sv: Foretagarsvinet JohanS
2006-05-23 01:57:11

Detta skulle skapa glada, flexibla människor som tar ansvar för sitt jobb (eftersom det gär man om man säljer sig själv)


Säljer sig själv? Du är alltså för prostitution?? Näe, jag skojar bara.

Har ditt företag någon hemsida? Skulle vara kul att kolla in.

#38  JohanS Mattias
2006-05-23 02:59:48

JohanS sa:
Kvinnan i Sverige jobbar väl också mer än mannen? helttid plus en majoritet av det obetalda hemarbetet?


Inte om man ska tro scb:http://www.scb.se/templates/tableOrChart____2….

Jag är skeptisk till att kvinnor gör 2/3 av allt arbete. Det skulle innebära att dom jobbar dubbelt så mycket som männen. Men det had evarit lättare att värdera påståendet om jag visste var det kom ifrån.

#39  Sv: Från diskussion - 6 timmars arbetsdag. Mattias
2006-05-23 03:01:37

Hmm. Något sabbar min länk. Försöker igen:

http://www.scb.se/templates/tableOrChart____2…

#40  Johan S Foretagarsvinet
2006-06-03 17:06:03

Jag är frilans och har en hemsida. Men jag är lite rädd om min anonymitet, dock. Jag hoppas du förstår.

Företagarsvinet som namn betraktat är mest en uppskruvad ironi över den attityd jag som 70-talist mötte när jag startade mitt första företag. Min mamma sa bl.a. "Men det vet ju alla att företagare är skurkar som är oärliga"... Företagare ansågs då i Sverige - och till viss grad än idag - som nåt litet suspekt eller fult. Det är ingen slump att Sverige har bland det lägsta nyföretagandet i världen (vilket kommer leda till en katastrof en dag om inget görs åt det alt. attityder förändras).

#41  Foretagarsvinet Mattias
2006-06-03 17:17:10

Låt mig gissa. Ditt företag arbetar med tillhandahållande av jämställdhetskonsulter.

#42  Precis:-) Foretagarsvinet
2006-06-03 18:59:51


Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?