feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hur ska hen böjas?


Gå till senaste inlägget#1  Hur ska hen böjas? elu
2006-04-14 22:51:59

Läste metamorfos tråd i tycka om om hen och hur det ska böjas.
Det finns ju ett antal möjligheter.

Först kanske det är på plats att erinra om att en liknande förändring skett tidigare i sveskan när svenskans tre-genussystem bröt samman och pronominet den började användas (först i officiellt språkbruk) i stället för hon och han om inanimata. I fråga om animata lever ju som bekant hon och han kvar, även fast de grammatiska genera maskulinum och femininum ej finns i modern svenska (blott utrum och neutrum finns enligt flera svenska grammatiker). Detta innebär att hon och han blir kopplade till naturligt genus, dvs en könsbestämning till det denoterade i stället för en inneboende egenskap hos ordet, vilket skapar förvirring och ytterligare svårighet, samt att det blir faktiskt svårare att uttrycka sig könsneutralt.

Ett alternativ är ju att skippa distinktionen mellan inanimat och animat helt och hållet och då i stället använda den rakt över ( eventuellt ochså det för personbetecknande ord i neutrum, fast det är ju en helt annan fråga). Det verkar som många tycker att det är ett för radikalt steg, även fast jag har svårt att förstå varför.

Hen har därför föreslagits där man ersätter det "inanimata d" med ett "animat h" från han och hon. Skulle man då följa paradigmet från den skulle det bli (hen,hen,hess) vilket skulle kunna fungera. Tydligen verkar många inte nöjda med det. Dels kan det bero på att det finns större användning att skilja mellan nominativ och objektsform hos animata och dels att det faktiskt ser för likt mönstret från "den" så att det ser för "opersonligt" ut.

Det som de flesta verka använda i "diskussion" verkar vara (hen, henom, hens) vilket somliga ser som för likt mönstret för "han" Alternativt skulle t.ex (hen,henem, hens)

Eventuellt skulle man kunnaa göra ett poängsystem som går ut på att se hur många förändringar som behövs från den de gamla formerna till hen-formen och se vilket som är mest rättvist

#2  Förslag på poängsättningssystem elu
2006-04-14 23:05:27

Antag tex att vokalförändring (ändrad, borttagen eller insatt) ger 1 poäng och konsonantförändring ger 2 poäng (då konsonanter spelar större roll för uppfattningen av ett ord)
Förändringar som inte avspeglar sig i uttalet ger inga poäng.

Han -> hen (1 poäng); hon ->hen (1 poäng) (alltså lika i detta fall då i båda fallen en vokal förändras)

Honom -> henom (1 poäng); henne -> henom (3 poäng, observera att "n" inte längre dubbeltecknas inte ger några poäng då det är ett kort e i båda fallen); henom är alltså inte speciellt neutralt.

honom->henem ( 2 poäng); henne->henem (2 poäng); klart "bättre än henom.

hans -> hens (1 poäng); hennes->hens ( 1 poäng); ganska neutralt alltså.

Observera att detta bara är ett förslag på poängsättningssystem. Men (hen, henem, hens) verkar ju med detta system ganska neutralt.

#3  Sv: Hur ska hen böjas? CarlH
2006-04-15 00:30:46

Det ska böjas med kraft och upprepade gånger till ett litet knögel och sedan schvungas i närmsta papperskorg.

#4  Sv: Hur ska hen böjas? Kruzze
2006-04-15 01:47:44

word

#5  elu elinlite
2006-04-15 13:51:11

Gillar dina tankar skarpt.
Själv har jag inget emot en förenkling mot "den" rakt över.

Det enda jag reagerar över med ordet "henem" är rent stilistiskt, det är något i det jag inte gillar?

Vi kan också tänka oss att skrivspråket skulle följa den riktning som talspråket verkar gå emot, dvs hen, hen, hens.
Även om det bär mig emot (jag blir enormt störd när folk säger "till han" etc), så verkar det bli mer och mer accepterat.
Det bästa skulle kanske vara att helt enkelt skippa detta steg som ändå håller på att förändras?

#6  elinlite elu
2006-04-15 14:59:27

Engentligen är det kanske bara rätt att objektsformerna försvinner för personliga pronomen också, med tanke på att de har försvunnit i alla andra fall långt tidigare. Skillnaden mellan ackusativ och dativformerna försvann ju för länge sen, utan att det verkar ge något större problem i dag. Eller kanske skulle de återinföras, kanske skulle formen hena ( bildat av hana, gammal aoform av hon) läggas in för att väga upp att henom ser för likt ut honom. :-)

CarH, Kruzze: Främsta orsaken till "hen" ser jag som väldigt praktiskt och inte något ideologiskt. Istället för otympliga fraser som "han eller hon" eller omskrivningar "Är driftschefen (sambon, personalvårdskonsulenten) inne?" eller att irritera folk ( ev. potentiella kunder) genom att anta ett kön, så räcker det med "Är hen inne?"

#7  Sv: elu (#6) Linus
2006-04-15 18:21:30

elu sa:
eller att irritera folk ( ev. potentiella kunder) genom att anta ett kön, så räcker det med "Är hen inne?"

I svenska språket är konventionen att en person som skulle kunna vara vem som helst för skrivandets skull antas vara en man och benämns "han". I engelskan är konventionen istället att man antar att det är en kvinna och skriver "she". (Själv föredrar jag att bara belasta minnet med en konvention och använder den engelska konventionen även på svenska.) Det är vår plikt att hjälpa de, vars ytlighet får dem att irriteras över sådant, genom att överstimulera dem tills de inte längre orkar bli irriterade.

#8  Elu Fosfolipid
2006-04-15 18:43:49

Mycket snyggt, men hela frågan är väl inte väckt som en tillbaka-till-rötterna-etymologi-historia utan mest som politiskt statement. Om man bortser från att jag tycker sådana är fåniga skulle jag i så fall mer vara inne på Tycka-trådstartarens tankar. Skulle kanske till och med vara tuffast att böja efter någon slags halvmosad Hon-variant. Mer punk. Punk bra.

#9  Linus elu
2006-04-16 21:14:10

Det må vara så som skriftspråklig konvention, men det fungerar betydligt sämre i talspråk där en specifik person av okänt kön åsyftas.

Eller rättare sagt, testa att benämna personers sambor, partnrar av för tillfället okänt kön med ett specifikt könat pronomen (i "allmän betydelse"). Många kommer att irritera sig och uppfatta det som någon sorts sexualitetsbestämning.

#10  #7 elinlite
2006-04-16 22:30:09

Jupp, precis.
Objektformerna bort.
Låter bra.

#11  Sv: elu (#9) Linus
2006-04-18 00:05:49

elu sa:
Eller rättare sagt, testa att benämna personers sambor, partnrar av för tillfället okänt kön med ett specifikt könat pronomen (i "allmän betydelse"). Många kommer att irritera sig och uppfatta det som någon sorts sexualitetsbestämning.

En sambo till en känd person är inte riktigt vem som helst, eftersom fler än 90% är heterosexuella. Blir homosexuella människor ofta förnärmade av att folk som inte vet antar att en partner har motsatt kön?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?