feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Maktkvinnor blir väl sällan feminister?


Gå till senaste inlägget#1  Maktkvinnor blir väl sällan feminister? MaskUlin
2006-04-13 12:18:53

Kvinnor som har vilja och förmåga att utöva sin makt tycks hävda sig oavsett om de verkar i ett matriarkat eller i ett patriarkat. I det senare fallet nyttjar de ju oftast männen som spelpjäser i sin fördolda maktutövning. Detta är ett smart drag och en sofistikerad härskarteknik som ger skydd och kontinuitet åt härskarpositioinen. Ålderkvinnorna i matriarkaten lever ju i en mera utsatt position eftersom de själva måste stå för eventuella felbeslut. Så är det ju också långt flera maktkvinnor som byggt på patriarkatidén. Kan feminismen vara något för dessa maktkvinnor, annat än som ett söndra och härskaknep bland undersåtarna?

#2  Sv: Maktkvinnor blir väl sällan feminister? Sopasopa
2006-04-13 13:35:30

Jag ser det som att de förstått att makt handlar om en teknik, en förmåga, istället för kön. Feminismen har i det avseende försvårat för kvinnor att göra karriär, eftersom dessa kvinnor mer framhävt sitt kön än försökt förstå hur man använder makt.

#3  Sopasopa MaskUlin
2006-04-13 14:45:36

eftersom dessa kvinnor mer framhävt sitt kön


Ja, det där är en paradox som jag också fastnat för. En feminist som dessutom är homosexuell framhäver ju ytterligare könsegenskaperna framför de individuella egenskaperna.

#4  Sv: Maktkvinnor blir väl sällan feminister? tmpRegistr
2006-04-14 15:13:37

Hur många kvinnor med ekonomisk makt, förutom politiker, är egentligen feminister?

En annan tanke: Kanske är det kvinnors ökade politiska och offentliga makt som har medfört att feminismen spridit sig i stället för att feminismen medfört att kvinnor fått maktpositioner i samhället?

#5  Nej divad
2006-04-14 15:52:02

Jag har en känsla av att det blir svårt för en kvinna som kämpat/kämpar för att ha/få makt, på rent ekonomiska premisser, att vara uttalat feminist. I maktens ekonomiska centrum (styrelser osv) så är det en klar fördel att anpassa sig till den etablerade normen. Annars är det nog tack och hej lilla gumman!

Men inom politiken så är feminismen ändå lite lite accepterad, även fast de som uttalat är femeister och som uttalat kämpar för kvinnornas sak blir rakt av nedbekämpade av starka/traditionella patrarkala krafter/normer.

#6  tmpRegistr Sopasopa
2006-04-14 15:54:37

tmpRegistr sa:
En annan tanke: Kanske är det kvinnors ökade politiska och offentliga makt som har medfört att feminismen spridit sig i stället för att feminismen medfört att kvinnor fått maktpositioner i samhället?


Så är det ju förstås också. Kvinnor med makt och framgång utnyttjas av feminister. Dessutom är det ju även så att kvinnor med amkt förstår att utnyttja feminismen för egen del och få ännu mer makt. En man med makt skulle gjort detsamma. Kort sagt: makt är en förmåga att och en kunskap om hur man utnyttjar andra för egen del. Den kvinna som inte utnyttjar feminismen om hon kan vinna på det är ju dum.

#7  Sv: Maktkvinnor blir väl sällan feminister? Sopasopa
2006-04-14 16:18:06

I inlägget ovan så menade jag kvinnor inom politik och offentlig förvaltning. Om en kvinna inom näringslivet skulle utnyttja sitt kön som maktmedel skulle hon frysas ut. Där funkar inte sådana metoder. Feminister ser gärna näringslivet som patriarkatets högborg, när det i mångt och mycket istället är det omvända.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?