feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Just nu på SVT24...


Gå till senaste inlägget#1  Just nu på SVT24... pelle
2006-04-04 11:50:52

...pågår en föreläsningsserie där alla föreläsare försöker överträffa varandra i att smutskasta män, de raljerar frekvent och den (överväldigande) kvinnliga publiken skrattar med och nickar inställsamt.

Så de som sitter hemma och slappar. Slå på TV'n!

Påannons:
"Brottsoffermyndighetens temadag om sexuella övergrepp mot kvinnor och barn, där fokus ligger på offren - och hur man bör bemöta dem. Med bland andra Claes Borgström, Jämo, Åsa Witkowski, vårdchef på Rikskvinnocentrum och Thomas Bodström (s), justitieminister. Inspelat 31/3."

Statstelevisionen har talat!

#2  Sv: Just nu på SVT24... Nettan
2006-04-04 12:06:51

Det är Rädslans rum du talar om och om du tror att det handlar om att raljera över och smutskasta män så undrar jag verkligen hur mycket du har lyssnat... Mitt tips för dagen är att verkligen lyssna, oavsett om du gillar de som håller föredragen eller ej. Det är folk från åklagarmyndigheten, socialtjänsten, polisen, JÄMO, diverse universitet, BUP, brottsoffermyndigheten, med många flera som förmedlar de samlade kunskaper som finns om sexuella övergrepp mot kvinnor och barn. Mycket matnyttigt blev sagt i Göteborg den 31/3.

#3  Sv: Just nu på SVT24... targash
2006-04-04 12:11:22

Rädslans rum borde gälla över könsgränserna och inte bara om kvinnliga offer och barn.

#4  Nettan... pelle
2006-04-04 12:14:24

...om du tycker det är matnyttigt att berätta om att pedofili är dumt och att våldsbrott är dumt och att våldtäkter är dumt så håller jag med dig. Men som Claes Borgstöm själv sa, de slår in öppna dörrar!

Det är inget annat än en samling för officiellt smutskastande av män, det förstår man då man ser att det nästan bara är kvinnor på plats. Varför är det bara kvinnor på plats?

Ingen säger något som kan debatteras bara självklarheter som rabblas som mantran, syfte?

#5  Sv: Just nu på SVT24... Apoc
2006-04-04 12:52:41

Syftet med det kanske inte är politik debatt, utan precis som de säger, utbyta information och kunskaper om området.

Jag förstår inte riktigt hur du får fram att det är smutskastande av män bara för att det är kvinnor talar.

#6  Sv: Just nu på SVT24... Nettan
2006-04-04 13:01:43

Well, bland annat en sak fann jag vara både ny och matnyttig. Det var en norsk kvinna som föreläste om medicinska spår efter övergrepp (tyvärr hann jag aldrig snappa upp hennes namn eller vad hon arbetade som eftersom jag kom in precis i hennes föreläsning) och hon pratade om ämnet under parollen "absence of evidence is not evidence of absence". Hon visade bilder på skadade underliv och analöppningar (som tack och lov enbart visades för publiken och inte för tv-tittarna) och berättade om övergrepp som måste anses bevisade, dvs. övergrepp som dokumenterats eller där förövaren erkännt penetrering, och hur sådana övergrepp inte alltid efterlämnar fysiska spår. Sår och blåmärken behöver inte finnas, inte ens när sexualbrottsoffret inkommer för undesökning inom den akuta direkta perioden efter övergreppet. Sår och blåmärken finns även att finna efter frivilliga samlag. Jag minns inte den direkta procentsatsen men jag har för mig att det låg under 20% av de fall där övergrepp måste anses bevisat (enligt kriterierna jag skrev ovan dvs erkännande och bildbevis) som sår, bristningar eller blåmärken ens stod att finna. Alltså är den sortens spår inte så tunga på vågen som man tidigare trott. Bara för att det inte finns spår betyder det inte att penetration inte skett, och bara för att det finns spår så betyder det inte att penetrationen var ofrivillig. Detta var åtminstone till hälften nytt för mig. Hon berättae även att de skador som uppkommer efter övergrepp, vaginal eller anal penetrering, redan efter två veckor kan vara helt läkta och inte ett spår efter dem står att finna. I de fall hon kände till där sviterna efter övergrepp på barn efterlämnat spår var det enbart hos de barn vars skador hade behöft opererats. Och de spåren var ärren efter operationer. Är detta inte viktig information? Ska detta inte få tas upp på konferrenser för att det sitter män framför tv:n vars självkänsla inte klarar att ämnet diskuteras utan att de känner sig utpekade och hånade? Annat viktigt som togs upp av samma kvinnliga föreläsare var att vid majoriteten av övergrepp på barn var mödomshinnan intakt, trots penetrering? Att det hos kvinnor som har fött 3 barn fortfarande finns intakta mödomshinnor? Att alla, ALLA, kvinnor har mödomshinnor, och att ingen någonsin kan påstå att någons mödomshinna är borta. Det anser jag vara en väldigt viktig kunskap som de flesta bör få tillgång till, särskilt som mödomshinnans intakthet fortfarande tas som bevis för att inga övergrepp har skett.

#7  Sv: Just nu på SVT24... Nettan
2006-04-04 13:02:53

Och jag undrar precis som Pelle varför det bara är kvinnor på plats? Är sexuella övergrepp inget som berör män? Varför är de inte intresserade?

#8  Sv: Just nu på SVT24... macramatic
2006-04-04 13:04:36

Jag kan inte förstå varför det skulle spela någon roll ifall majoriteten av TVstudiobesökare är av ett visst kön.

Jag identifierar mig inte med pedofiler och våldtäktsmän, trots att jag är man. Jag tror du får tala för dig själv, Pelle.

#9  Sv: Just nu på SVT24... Willow
2006-04-04 13:16:54

Sedan har ju frågor som våldtäkt, sexuella utnyttjande blivit "kvinnofrågor". Dvs inget som vanliga män sysslar med, eller väntas engagera sig i.

#10  Sv: Just nu på SVT24... targash
2006-04-04 13:19:07

De flesta som är där jobbar förmodligen inom socialtjänsten som socialsekreterare och dylikt och där är det en stor kvinnodominans. Kan finnas lärare också men även där är det kvinnodominans.
Så det är ganska självklart att publiken till stor del kommer bestå av kvinnor.

#11  Sv: Just nu på SVT24... kezo
2006-04-04 13:21:19

Det är viktig och intressant information du kommer med, Nettan. Dock tvivlar jag på att signaturen Pelle egentligen är så intresserad...

#12  Sv: Just nu på SVT24... Nettan
2006-04-04 13:23:22

Andra inbjudna skulle ju kunna vara åklagare, poliser, politiker, högt positionerade från diverse universitet, m.fl - alla vilka väl har en dominerande andel män?

#13  #8 macramatic Sthlmjesper
2006-04-04 13:23:27

Nu har jag inte sett programmet, men jag har svårt att se sambandet mellan att Pelle kritiserar programmets raljerande om män och att han skulle identifiera sig med pedofiler och våldtäktsmän.
Pedofili handlar definitivt inte om att försvara sig mot generaliserat hån riktat mot den grupp (män i detta fall) man råkar tillhöra.

Om ett motsvarande program skulle fokusera på brottslighet utförd av invandrare och folk skrockade om att "ja,ja vi vet ju hur invandrare är, hö hö" så skulle programmet bli anmält direkt.
När det gäller män är det tyvärr ok fortfarande, vilket jag tycker är mycket beklagligt, speciellt när det kommer från personer som just är upprörda och engagerade i något som drabbar deras eget kön hårt och tar detta på högsta allvar.

Man tycker att dessa TV-studiekvinnor om några borde föregå med gott exempel och se att det också är fel om någon annan än någon ur deras egen grupp drabbas av orättvisor.

#14  Willow kezo
2006-04-04 13:23:46

Ja, det är konstigt, för hur många män, som idag är vuxna, har inte blivit utnyttjade som barn? En del av de skador som diskuterades och visades upp, handlade säkert om skador på pojkar och inte på flickor.

#15  Sv: Just nu på SVT24... Willow
2006-04-04 13:26:00

kezo: håller med, det är jättetråkigt. Men jag blir irriterad när kvinnor tar upp och talar om allvarliga ämnen som detta, som berör många människor (män och kvinnor) och får skit för att de inte är snälla nog mot män. Typ.

#16  Sv: Just nu på SVT24... Nettan
2006-04-04 13:34:33

Nu är det ingen som har raljerat över män heller. Faktiskt. Ingen alls. Det enda jag har sett som har liknat den beskrivning som Pelle kom med var det föredrag som Åsa Bergenheim höll, där hon gick igenom synen på manlig och kvinnlig sexualitet. Hon skrev tydligen en bok som utkom förra året (Titel: "Brottet, offret och förövaren: Vetenskapens och det svenska rättsväsendets syn på sexuella övergrepp mot kvinnor och barn 1850-2000" (Stockholm, 2005).) där hon har gått igenom alla rättspsykiatriska undersökningar av åtalade sexualbrottslingar mellan åren 1850 fram till 2000. Det fanns en hel del vad vi idag kan kalla komiska (med svart humor i åtanke) skildringar och uttalanden om män och manlig sexualitet. Såväl som om kvinnors (min egen favorit är den där man påstod att kvinnors sexualitet är slumrande även för dem själva och de vet således inte att de vill ha sex. Det krävs alltså en man och lätt övertalningsvåld för att förmå kvinnan att förstå att hon egentligen vill ha sex). Vissa av de saker Åsa Bergenheim berättade om gav i sanning upphov till både flin och hånfulla skratt från publiken. Det var dock inte män det handlade om utan korkade uttalanden och påståenden om män och kvinnor det var tal om. Men om man anser att dessa uttalanden är sanningar så kan jag förstå om man tar illa vid sig. Annars har man helt enkelt bara inte lyssnat.

#17  Willov #9 RasmusS
2006-04-04 14:19:36

Willow sa:
Sedan har ju frågor som våldtäkt, sexuella utnyttjande blivit "kvinnofrågor". Dvs inget som vanliga män sysslar med, eller väntas engagera sig i.


Det kan ju ha att göra med att vi ofta inte är välkomna. Senast på södermalm i Stockholm förbjöds vi män att vara med och demonstrera. Att feminister ”kapat” diskussionerna om våldtäkter och vi i många många feministiska sammanhang blir diskriminerade endast pga att vi är män gör ju inte det hela mer inbjudande. Alltså bara ett antagande.

#18  Sv: Just nu på SVT24... macramatic
2006-04-04 14:25:37

Jag har absolut inte kopplat samman Pelle med pedofiler eller våldtäktsmän. Det är Sthlmsjesper som gör det.

Det finns, som Nettan säger, ingen som raljerar över män. Vi pratar överhuvudtaget inte om män utan om gärningsmän och erfarenheter av dessa.

Om sedan någon känner sig träffad så är det hens problem.

Jag tror det stora problemet är att en del av oss aboslut inte kan förlika sig med tanken att vi faktiskt (kvinnor och män) tillhör samma art och att det är oväsentligt ifall en handling begås av en person av ett visst kön, utan att det är handlingen som sådan som räknas. Avståndet mellan den åsikten och positiv syn på jämställdhet är därför alltför lång i mina ögon.

#19  Sv: Just nu på SVT24... Mattias
2006-04-04 14:30:01

Såg det första föredraget som nettan skriver om och jämo. Båda var intressanta och jämo hade intressanta och konkreta förslag som skulle kunna leda till att fler anmäler våldtäkt.

När åsa hade berättat om synen på sexualitet, våldtäktsmän och våldtäkt så sa hon att en del av detta nog lever kvar. Jämo trumfade med att ingenting har förändrats. Tyckte jag var rätt löjligt. Men som sagt, annars var det intressant.

#20  Sv: Just nu på SVT24... pelle
2006-04-04 14:31:05

Att ni inte ser raljerandet är bara ett tecken på att ni inte ser rajerandet, inget annat.

En heldag ägnas på statstelevisionen åt ett problem som faktiskt inte har de proportioner det får!

Just nu är det ännu värre, en kvinna berättar om ett specifikt fall och understryker hur vedervärdig denne man har varit mot barn, som om någon inte skulle hålla med?
Är det för att skapa rätt stämning?

macramatic:
att du tror jag personifierar mig med pedofiler för att jag inte uppskattar en heldags väckelsemöte med feminister är en intressant slutsats.

kezo:
Varför tror du att det är så många män som blivit utnyttjade som barn? Det är precis detta som hela temadagen går ut på, att genom att fördöma hårt, krydda med specifika, extra hemska fall får man med sig massorna, man vill att folk ska tro att detta är mer utbrett än vad det är.

Hur många män har blivit utnyttjade som barn tror du kezo? Du måtte väl ha fått denna uppfattning någonstans ifrån, eller?

#21  macramatic Mattias
2006-04-04 14:34:46

macramatic sa:
Jag tror det stora problemet är att en del av oss aboslut inte kan förlika sig med tanken att vi faktiskt (kvinnor och män) tillhör samma art...


Med "oss", menar du feminister?

#22  Mattias pelle
2006-04-04 14:50:12

Mattias, varför vill du att fler anmäler våldtäkt?

#23  Sv: Just nu på SVT24... Mattias
2006-04-04 14:54:58

Fler av de som blivit våldtagna. Om det var det du funderade på. I det fallet säger det väl sig själv?

#24  Mattias pelle
2006-04-04 14:57:27

Är det för få som anmäler som det är, eller vadå?

#25  Sv: Just nu på SVT24... Mattias
2006-04-04 15:09:52

Givet att man tror på att mindre än 100% av de som blir våldtagna faktiskt anmäler så är det väl för för få? Tror du att 100% av de som blir våldtagna anmäler? Eller anser du inte att alla som blir våldtagna bör anmäla?

#26  Pelle kezo
2006-04-04 15:19:35

Gå in på BRÅ, brottsförebyggande rådets hemsida, så ska du nog få svar på dina frågor!

http://www.bra.se/

#27  Sv: Just nu på SVT24... kezo
2006-04-04 15:21:14

Enligt uppskattningar byggda på olika typer av undersökningar och kartläggningar, anmäls bara ca 10 procent av alla våldtäkter...

#28  Sv: Just nu på SVT24... pelle
2006-04-04 15:21:46

Självklart tycker jag att alla våldtagna skall anmäla brott, det låter bara som att Cleas Borgström (och du?) tycker att det är ett specifikt problem att det skulle vara färre anmälningar kring just våldtäkter. Missuppfattade jag dig?

#29  Sv: Just nu på SVT24... kezo
2006-04-04 15:23:19

Pelle:

Du kan också välja att:

1) Slå avTV:n
2) Byta kanal
3) Slänga ut TV:n genom fönstret
4) Ringa en terapeut

Kort sagt: du måste inte titta om du inte tycker att debatten ger något.

#30  kezo pelle
2006-04-04 15:24:21

att bara 10% av våldtäkter skulle anmälas betraktar jag som en skrattretande siffra. Hämtade du den från BRÅ eller ROKS?

Självklart anmäls de allra flesta förekomster av ett så allvarligt brott!

#31  kezo, 29 pelle
2006-04-04 15:25:40

jasså!

#32  Sv: Just nu på SVT24... Sopasopa
2006-04-04 15:29:57

Nettan sa:
Det var en norsk kvinna som föreläste om medicinska spår efter övergrepp (tyvärr hann jag aldrig snappa upp hennes namn eller vad hon arbetade som eftersom jag kom in precis i hennes föreläsning) och hon pratade om ämnet under parollen "absence of evidence is not evidence of absence".


Kari Ormstad heter hon och hon är proffesor i rättsmedicin vid Rikshospitalet i Oslo. Kari är en fullkomligt lysande föredragshållare och jag har haft tillfälle några gånger att lyssna på henne eftersom jag är engagerad i rädda barnen. Kari har också framträtt i norsk telivision där hon har propagerat för nödvändigheten av mansjourer, vilket ansetts förkastligt av ett flertal, inte alla men dock ledande feminister här i Sverige. Fast viktigt är själva upplysningen och kraven. Före några år sedan ansågs det kränkade att t.ex. begära ett belastningsregister för barnhemspersonal. I dag är det, om inte en självklarhet, dock accepterat. Samma sak är det för lärare, sjukvårdspersonal, omsorgspersonal etc. En annan viktig debatt som förts i Norge vad gäller sexuella övergrepp på barn, är att om mamman vet att fadern förgriper sig på barnen, men inte anmäler detta, så kan hon till viss del bli medskyldig.

#33  pelle Mattias
2006-04-04 15:31:20

Du missupfattade mig. Jag menade precis det jag skrev. Nämligen att borgströms förslag för att öka andelen som anmäler våldtäkt var intressanta. Hur många som anmäler gick jag inte in på. Borgström diskuterade det inte heller vad jag kan minnas.

Men för att liva upp diskutionen så kan jag ju säga vad jag tror om saken. Jag anser att:
kezo sa:

Enligt uppskattningar byggda på olika typer av undersökningar och kartläggningar, anmäls bara ca 10 procent av alla våldtäkter...

låter mer trovärdigt än
pelle sa:

Självklart anmäls de allra flesta förekomster av ett så allvarligt brott!

#34  Pelle #30 kezo
2006-04-04 15:37:58

CITAT: "Självklart anmäls de allra flesta förekomster av ett så allvarligt brott!" SLUT CITAT

Jaså? Hur vet du det?
Jag föreslår att du läser på litet mer om ämnet innan du uttalar dig så tvärsäkert. Statistik, forskningsrapporter mm. Det borde finnas massor att hitta bara på nätet. Om det blir enklare - börja med BRÅ.

#35  kezo pelle
2006-04-04 15:42:40

Så det var ROKS siffror??

#36  pelle kezo
2006-04-04 16:03:03

Varför tror du att jag skulle länka till BRÅ om jag hade fått siffrorna från ROKS?

#37  Sv: Just nu på SVT24... pelle
2006-04-04 16:09:09

Inte påstår väl BRÅ att endast 10% av våldtäkterna anmäls. Det fattar ju vem som helst att det inte kan stämma.

#38  Sv: Just nu på SVT24... targash
2006-04-04 16:11:28

Ni ska veta att BRÅ är ingen oberoende myndigheten utan den får sina uppdrag från regeringen. Så fokus och allt sådant bestäms av regeringen inte faktiska behov.

#39  Sv: Just nu på SVT24... Sopasopa
2006-04-04 16:12:48

pelle sa:
Inte påstår väl BRÅ att endast 10% av våldtäkterna anmäls. Det fattar ju vem som helst att det inte kan stämma.


Precis, fast det viktiga är att mörkertalet är stort och inte litet. Att många tjejer inte vågar eller att de anser det lönlöst att anmäla en våldtäckt är allvarligt nog.

#40  Sv: Just nu på SVT24... kezo
2006-04-04 16:25:05

"Det fattar ju vem som helst att det inte kan stämma."

Tja, "vem som helst" verkar i det här fallet vara

pelle

ev. Sopasopa?

Men för tredje gången - gå in på BRÅ och läs! Står det någon annan uppskattning där, fair enough. Men siffran 10 procent har jag hört från flera håll, inte bara från BRÅ.

Bland rena överfall kan det vara fler som anmäls. Men de flesta våldtäkter begås i hemmen, av någon offret känner - inte sällan en partner eller före detta partner. Då tycker inte jag det låter orimligt att bara 10 procent vill/ vågar/ orkar anmäla.

#41  #20 Just nu på SVT24... macramatic
2006-04-04 16:30:09

Jag har aldrig personifierat dig, Pelle med pedofiler.

Jag har inte hört talas om att feminister bedriver väckelsemöten varken under halvdagar eller heldagar.

Att du, Pelle, kan dra intressanta slutsatser av dessa hjärnspöken är dock föga förvånande. Det är väl så det brukar vara?

#42  Sv: Just nu på SVT24... macramatic
2006-04-04 16:33:02

Jajust. BRÅ är ingen oberoende myndighet utan verkar på uppdrag av Svenska staten. Jag kan förstå att detta är oroande. Jag kan avslöja att en hel rad svenska myndigheter lyder under samma premisser. Huh...
Kanske har vi en feministisk konspiration på spåren? :-D

#43  Sv: Just nu på SVT24... Sopasopa
2006-04-04 16:47:37

Kezo sa:
Bland rena överfall kan det vara fler som anmäls. Men de flesta våldtäkter begås i hemmen, av någon offret känner - inte sällan en partner eller före detta partner. Då tycker inte jag det låter orimligt att bara 10 procent vill/ vågar/ orkar anmäla.


Jag tror inte att du studerat statestiken ordentligt. Så här står det "Våldtäkt En kartläggning av polisanmälda våldtäkter
RAPPORT 2005:7"

Dessa svenska undersökningar avser således sexualbrott generellt sett, det vill säga även avsevärt mindre allvarliga brott än våldtäkter. Sammantagetär inte ovanstående uppgifter av ett slag som gör det möjligt att dra några säkra slutsatser om anmälningsbenägenheten i Sverige. Uppgifterna indikerar dock att det inte är otänkbart att omkring 20 procent av alla våldtäkter anmäls till polisen.


Och lite längre fram:

...i detta stora antal fall som då inte anmäls så kan man inte automatiskt säga att det i alla fall skulle vara fråga om våldtäckt. Det kan också vara fråga om grova sexuella trakasserier

#44  Sv: Just nu på SVT24... targash
2006-04-04 16:49:08

Deras fokus på kvinnor och barn är gjort på uppdrag av regeringen. Det är inget det beslutat de själva utan det är en del av regeringens politik. De ska vaska fram kvinnor som offer fakta.
Norska myndigheter är mycket mer självständiga. I sverige tillsätts ju alla generaldirektörer av regeringen och som har delat med sig till övriga i riksdagen.

#45  #18 Macramatic Sthlmjesper
2006-04-04 17:09:15

Macramatic sa:

Jag har absolut inte kopplat samman Pelle med pedofiler eller våldtäktsmän. Det är Sthlmsjesper som gör det.


Jaha, så nu är det jag som har kopplat ihop Pelle med pedofiler när jag försvarade honom mot ditt grova uttalande :

Macramatic sa:

Jag identifierar mig inte med pedofiler och våldtäktsmän, trots att jag är man. Jag tror du får tala för dig själv, Pelle.


Hur menar du att man skulle kunna tolka det du skriver på något annat sätt än att du menar att Pelle får tala för sig själv som identifierar sig med pedofiler och våldsmän?
(Vilket han absolut inte gjort. Det enda han har gjort är att reagera på raljerande gentemot män).

Om folk i ett dylikt tv program raljerar över män så tycker jag det är fullständigt befogat att som man försvara sig.

#46  #37 Pelle Sthlmjesper
2006-04-04 17:18:59

Nja, det hela beror nog lite på vad man räknar som våldtäkt.
Har man en väldigt vid definition av våldtäkt så kan man nog komma fram till sådana siffror. Fast 10% låter ändå otroligt.
Skulle det stämma så är det ett mycket stort problem.

Talar vi överfallsvåldtäkter, så skulle jag bli mycket överraskad om anmälningsprocenten var så låg som 10%. Då råder det ju tex knappast något tvivel från offrets sida om denne blivit våldtagen eller ej.

Vid relationsvåldtäkter så kan jag tänka mig att den våldtagne kanske inte vill erkänna för sig själv att denne blivit våldtagen.
Kanske försöker denna att trots våldtäkten hålla ihop förhållandet också och vill då inte anmäla.

#47  Sv: Just nu på SVT24... Sthlmjesper
2006-04-04 17:29:44

Hur kan man förresten göra uppskattningar av hur stor andel av ett visst brott som anmäls ?
Om den som undersökte saken fick höra om ett oanmält brott, så borde han ju anmält det själv ? Eller ?

Hur går det till egentligen ?

#48  Sthlmjesper #47 Snorkeln
2006-04-04 17:34:49

Det kommer väl(om jag inte minns fel) i första hand från olika kvinnojourer runt om i landet, och om dom är opartiska, ja det är upp till var och att avgöra själva.

#49  snorkeln.. pelle
2006-04-04 17:42:34

...då är vi tillbaka till ROKS igen då, det ante mig.

#50  Sv: Just nu på SVT24... Sthlmjesper
2006-04-04 17:57:25

Mja, ROKS trovärdighet ger jag inte mycket för.
Många där gör säkerligen ett bra jobb i att hjälpa utsatta kvinnor, men när det gäller deras uttalanden rörande män så litar jag inte på dem efter "män är djur" utspelet.

Dock så finns ju andra kvinnojourer än de i ROKS också, som kanske är mer att lita på. Sedan kanske de lokala kvinnorjourerna i ROKS är pålitliga. Det kanske bara var förra ledningen som var ute och cyklade.

Hjälper inte de på kvinnojourerna som får höra om våldtäkter, de drabbade att anmäla förresten ?
Det verkar inte gå så bra isåfall.

#51  Sopasopa + övriga Nettan
2006-04-04 17:58:36

Sopasopa #32: det stämmer som du sa. Kari Ormstad är mycket riktigt den kvinna jag talade om i tidigare inlägg. Hon verkar vara mycket kunnig och lysande på att hålla föredrag.

Till övriga vill jag påpeka att jag for med felaktiga siffror tidigare. Jag blandade väl ihop allt jag hört. Siffrorna gäller de fall där man kan hitta skador efter övergrepp. Jag skrev att det var under 20%, vilket inte stämmer. I under 50% av fallen där övergrepp kan styrkas kan man finna skador och i övriga fall finner man inga skador trots att gärningsmän har erkänt eller trots att övergreppet finns dokumenterat på t.ex. pornografisk film. Kari Ormstad påpekade också att man kan finna skador i underlivet efter drygt hälften av fallen då samlaget varit frivilligt också. Det ska vara de korrekta siffrorna. Bortse från de jag tidigare uppgav.

#52   Lonny
2006-04-04 18:28:46

[Citatvisning har stängts av då det här inlägget innehåller formateringsfel.]


[Citat kezo] Du kan också välja att:

1) Slå avTV:n
2) Byta kanal
3) Slänga ut TV:n genom fönstret
4) Ringa en terapeut

Kort sagt: du måste inte titta om du inte tycker att debatten ger något. [/citat]

Om fi startade en egen kanal för egna pengar skulle det inte störa mig lika mycket. Men nu är det ju allas redan hårt skattade lön som finansierar hatpropagandan!

#53  Sv: Just nu på SVT24... Kruzze
2006-04-04 18:33:34

Vilken infantil nivå ni feminister verkar befinna sig på i den här diskussionen. Varför är oförrätter mot individer av ett kön (kvinnligt) så otroligt angeläget samtidigt som oförrätter mot det andra könet (manligt) totalt ointressant. Män blir också våldtagna om ni inte visste det men dessa män får ingen uppmärksamhet överhuvudtaget.

Allvarligt talat, hur står ni ut med er själva?? Skärpning!

#54  Sv: Just nu på SVT24... Sopasopa
2006-04-04 19:11:40

Kruzze sa:
Varför är oförrätter mot individer av ett kön (kvinnligt) så otroligt angeläget samtidigt som oförrätter mot det andra könet (manligt) totalt ointressant. Män blir också våldtagna om ni inte visste det men dessa män får ingen uppmärksamhet överhuvudtaget.


I den stora utredningen om våldtäckter, som finns tryckt i rapporten: "Våldtäkt En kartläggning av polisanmälda våldtäkter RAPPORT 2005:7", så tillfrågades 7000 kvinnor, men inte en enda man. Något att tänka på. I en uppmärksammas gängvåldtäckt på en ung tonårsflicka förra året, så nekade alla gärningsmännen. Huvudmannen nekade mest men erkände till viss efter att själv blivit våldtagen av en intagen patient på rättspsyk. Ska tilläggas att den misstänkte pojken då var 18 år. Fast sådana uppgifter är väl, som Kruzze noterat, helt ointressant i sammanhanget?

#55  Sv: Just nu på SVT24... Sveggo
2006-04-04 20:39:27

Kruzze #53:
Men sluta lipa och gör nåt själv istället!

RasmusS #17:
Och? Det är väl inget som hindrar dig från att göra en egen (mansseparatistisk om du så vill) manifestation?

Sopasopa #54:
Vänd dig till BRÅ med den kritiken, jag tycker den är helt giltig.
Ang. våldtäkten av våldtäktsmannen blev det uppslaget stort av kvällsgamarna, så att säga att det var helt ointressant är rena fantasier...

#56  Sv: Just nu på SVT24... Sopasopa
2006-04-04 20:49:45

Sveggo sa:
fantasier...


Så du menar att våldtäckter på män är uppmärksammad i media. Tillåt mig sucka.

#57  Sv: Just nu på SVT24... Sopasopa
2006-04-04 20:55:32

Sveggo sa:
Vänd dig till BRÅ med den kritiken, jag tycker den är helt giltig.


Att fråga 7000 kvinnor, men inte en enda man, är giltigt tyder på medvetna val om vad som är intressant och oviktigt. Förr så sa man att kvinnor fick skylla sig själva om de blev våldtagna. Jag kan se sammma nonchalanta attityd vad gäller våldtäckter på män idag.

#58  Sopasopa Sveggo
2006-04-04 21:01:21

Jag menade den specifika händelsen du refererade till, inget annat.

Att män får skylla sig själv tror jag inte är attityden, däremot ett stort tvivel på att män öht _kan_ bli våldtagna, speciellt av kvinnor.

Och, som sagt, kritiken mot BRÅ är det bättre du tar med BRÅ, ingen av oss på det här forumet gör undersökningar åt dem, vad jag vet...

#59  Sv: Just nu på SVT24... Sopasopa
2006-04-04 21:04:04

Som vi vet finns det ett stort mörkertal vad gäller våldtäckt på kvinnor. Mörkertalet på män är dock ännu större, vilket vi nu sett bevis på att det är ointressant. Om man nu menar allvar med jämlikhet så borde detta beaktas. Inget av detta hörde jag på dagens diskussion i tv24. Personligen anser jag att om detta uppmärksammas så är många rädd för att det överskuggar våldtäckter på kvinnor. Därför tiger man om saken. Och som vanligt blir budskapet att män ska tåla lite oförrätt våld.

#60  Sv: Just nu på SVT24... Kruzze
2006-04-04 22:57:39

Sveggo: Nu är det inte mitt eget humör jag ifrågasätter utan feministers selektiva sympatier och totala enögdhet helt beroende av vilket kön offret har.

Men om du ifrågasätter min insats så kan jag säga att jag dagligen arbetar med vård och rehabilitering av människor som använt våld av olika slag mot andra människor.

Vad gör du själv för att minska brottsligheten i samhället?

#61  Sv: Just nu på SVT24... Mumriken
2006-04-04 23:12:10

Jag inser att jag nog bidragit till mörkertalet jag med, genom att inte anmäla det övergrepp jag utsattes för för ett tjugotal år sedan...som vuxen man... Varför jag inte anmälde... nja, fömodligen för att jag skämdes, och mådde väldigt illa av det... och det inte fanns någon mansjour som kunde hjälpa mig bearbeta det heller...

Dessutom, på en kille behöver det inte bli inte mycket av skador vid en våldtäkt, har jag insett... så vem skulle ha trott på det...

#62  Sv: Just nu på SVT24... Kruzze
2006-04-04 23:25:30

Mumriken, som man är du långt ifrån ensam om att ha varit med om en sådan fruktansvärd kränkning. Tyvärr har feministerna helt tagit monopol på debatten och fått den att enbart handla om kvinnliga offer och manliga förövare. Och min erfarenhet är att feministerna inte är det minsta intresserade att diskutera ALLA offer för sexuella övergrepp utan enbart de som platsar i deras politiska förklaringsmodeller, det vill säga kvinnor som offer och män som förövare.

Därför anser jag att de feminister som inte är öppna för en bred diskussion rörande sexuella övergrepp är totalt ointressanta för debatten. De tillför inget nytt med sina selektiva sympatier.

#63  Kruzze #60 Sveggo
2006-04-04 23:36:40

"Men om du ifrågasätter min insats så kan jag säga att jag dagligen arbetar med vård och rehabilitering av människor som använt våld av olika slag mot andra människor."

Skitbra! All heder åt dig!

"Vad gör du själv för att minska brottsligheten i samhället?"

Alldeles för lite, faktiskt...
Men jag försöker undvika att gnälla på folk som faktiskt gör _något_ åt _något_.
Dessutom tycker jag du missar flera feminetikers (och andra feministers) uttalanden om att män också far illa i könsrollssamhället...
I den här tråden har Nettan (#7, 12), Willow (#9, 15) och kezo (#14) och macramatic (#18) problematiserat män som offer och mäns frånvaro i problemlösningen.
Att du då kastar dig in och kallar feminister infantila och kräver att vi skärper oss känns lite... Tja, provocerande i mitt fall...

#64  Sv: Just nu på SVT24... Kruzze
2006-04-04 23:48:28

Det var en medveten provokation som jag kände för att skriva efter att ha ögnat igenom hela tråden. Mitt intryck är att diskussionen mer handlar om förklaringsmodeller, feministiska sådana, än om själva ämnet som sådant. Och i och med det feministiska perspektivet så utpekas män som förövare och kvinnor som offer, det är implicit.

En något mindre provokativ och mer konstruktiv fråga skulle kunna vara: Är det viktigare att lyfta fram och argumentra för feministiska förklaringsmodeller än att försöka se hela problemområdet med sexuella övergrepp ur alla möjliga tänkbara perspektiv? Hjälper det att ENBART tala om könsrollssamhället och mäns makt för att motverka sexuella övergrepp?

#65  Kruzze #64 Sveggo
2006-04-05 00:30:10

Som feminist på ett feministiskt forum kommer en väl att ha en feministisk förklaringsmodell? Feminismen är ju inget jag kränger av och på som en tröja...
Sedan ska en ju naturligtvis ha ett öppet sinne för andra perspektiv.

Men ändå tycker jag din kritik blir felriktad...
Brottsofferjouren har en temadag och bjuder in feministiska föreläsare och SVT sänder därifrån.
Självklart kommer de feministiska föreläsarna att utgå från sina premisser...

Om vi låtsas att det var Kommunförbundet som haft en temadag om småföretagande och alla inbjudna var från Svenskt Näringsliv och (m) istället.
Det enda de pratar om är skattesänkningar och inskränkningar på arbetsrätten, inget om kooperativ, icke vinstdrivande företag och arbetarägda företag...
Jag skulle bli upprörd över ensidigheten, men jag skulle inte gå in på Svenskt Näringslivs forum och klaga av mig, naturligtvis skulle jag vända mig till de som anordnat temadagen (Kommunförbundet) och anklaga dem för ensidighet, samt till SVT och säga att de kunde ha lite bättre koll på vad de sänder...

Det är väl ändå fel att säga till folk att de talar för mycket för sin egen sak? Att de ska hålla käften när de blir inbjudna till att föreläsa?

Och där tycker jag Nettan, Willow, kezo och macramatic är föredömliga som ifrågasätter och problematiserar mäns frånvaro. Med fler män i debatten skulle det bli andra perspektiv och vinklar...

#66  Kruzze #64 igen... Sveggo
2006-04-05 00:43:51

Om män som förövare och kvinnor som offer:

En överväldigande majoritet av förövarna _är_ män, runt 20% av övergreppen begås av kvinnor.
Att män har svårt att ses som offer är ett stort problem, men jag har faktiskt svårt att se att det är feminismens fel, tycker snarare det beror på förlegade könsroller...

Men du får gärna presentera andra sätt att se på saken än det feministiska, ju fler perspektiv, desto bättre.

#67  Sv: Just nu på SVT24... Johanna
2006-04-05 00:44:25

Trollstav Nu har jag raderat signaturen pelle, som var ett återkommande troll. Snälla, tänk efter innan ni faller för trollingen och börjar mata... vissa inlägg här är så uppenbart skrivna för att provocera.

#68  Sv: Just nu på SVT24... Kruzze
2006-04-05 05:57:44

Sveggo, det är inte företagande vi pratar om det är sexuella övergrepp! Företagande mår bra av låga skatter - det torde väl vara ganska oomstritt, men att de sexuella övergreppen skulle minska för att man negligerar en grupp offer och målar ut en annan som förövare är inte lika vedertaget, åtminstone inte i min föreställningsvärld. För mig framstår det som ett så fundamentalt fel sätt att ta sig an ett problem att man förundras över att sänds heldagsprogram om det. I synnerhet när jag känner till att män också råkar ut för övergrepp, och att de inte ens nämns whatsoever på en heldagskonferens om sexuella övergrepp, är det inte konstigt??!

Jag skuldbelägger i första hand de feministiska förklaringsmodellerna. Om människor kunde överge dem eller reformera dem så att "den selektiva sympatin" inte blir lika utmärkande skulle det vara ett stort steg framåt för det här landet. Man är inte mer offer bara för att man är kvinna och man är inte mer förövare bara för att man är man, det ÄR så!

#69  #67 Johanna Sthlmjesper
2006-04-05 09:34:22

Ok, Pelle kanske har trollat tidigare, men jag ser inte hur denna tråds startinlägg skulle kunna definieras som trollning ?
Är det att provocera och trolla när han reagerar på raljerande av män i tv ?
Jag tycker att det är högst angeläget att folk inte ska behöva hånas för att de råkar födas med ett visst kön och ser det som bra att folk reagerar över sådant.

Vissa av svaren på hans inlägg kan däremot ses som på gränsen till trollning enligt mig.

#70  #65 Sveggo Sthlmjesper
2006-04-05 09:49:01

Sveggo sa:

Och där tycker jag Nettan, Willow, kezo och macramatic är föredömliga som ifrågasätter och problematiserar mäns frånvaro. Med fler män i debatten skulle det bli andra perspektiv och vinklar...


Visst, frånvaron av männen kan diskuteras vad det beror på.

Men varför verkar utgångspunkten här vara att olika förklaringsmodeller ska användas om det är män som är underreprersenterad än om det är kvinnor ?

När männen här är underrepresenterade låter det tex såhär :
Nettan sa:

Och jag undrar precis som Pelle varför det bara är kvinnor på plats? Är sexuella övergrepp inget som berör män? Varför är de inte intresserade?


Varför frågar sig inga feminister samma sak när det gäller kvinnors underrepresentation i företagens styrelser ?
Är styrelser av företag inget som berör kvinnor ? Varför är de inte intresserade ? (skulle motsvarande frågor bli)

Varför inte använda den vanliga förklaringsmodellen när män är underrepresenterade också ?
De kanske är strukturellt diskriminerade av TV ledingen och samhället och därför underrepresenterade ?

Så hade nog argumenten gått om män varit i stor majoritet i något liknande program.
Varför låter det på argumentationen som att endast män har en fri vilja, medan kvinnor är styrda av stukturer ?

#71  Kruzze #68 Sveggo
2006-04-05 10:12:29

Hmm, nu vet jag ju inte om du var på temadagen eller tittade på hela utsändningen från SVT24... Men är du 100 på att män whatsoever inte nämndes? I gruppen "barn" ingår också pojkar, annars hade väl temadagen hetat "Brottsoffermyndighetens temadag om sexuella övergrepp mot kvinnor och flickor"...

Men visst, det är väldigt tyst om pojkar och män, jag startade en ny tråd om detta.
http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

Så vi kanske kan fortsätta debatten där!

#72  Sthlmjesper Johanna
2006-04-05 10:31:58

Trollstav Läs mitt inlägg igen. Jag säger INGENTING om trådstarten utan syftade (precis som jag skrev) på VISSA inlägg inuti tråden som har en väldigt provocerande ton. Men den här diskussionen hör inte hemma här så jag fortsätter den i Om webbplatsen.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?