feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnor i styrelserum och män på dagis


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnor i styrelserum och män på dagis Hakan
2006-04-01 10:44:39

Det finns mer än dubbelt så många kvinnor i bolagens styrelserum som det finns män på dagis. I dagens jämställdhetsdebatt diskuteras ofta den bristande jämställdheten i styrelserummen men nästan aldrig den bristande jämställdheten i förskolan!

Varför är det så?

Enligt min mening borde det vara viktigare att prioritera arbetet med att få jämställdhet i förskolan framför arbetet med att få jämställdhet i bolagens styrelser. Fler omsorgsinriktade män i förskolan har med alla sannolikhet större betydelse för att förändra könsrollerna för nuvarande och kommande generationer än fler kvinnor i styrelserummen!

#2  Sv: Kvinnor i styrelserum och män på dagis JohanS
2006-04-01 12:02:31

Det är klart att den bristande jämställdheten borde diskuteras även för dagis, äldrevård, bilmekaniker, sopåkar, byggjobbare och alla andra av de yrken i Sverige som är mer eller mindre dominerade av kvinnor eller män.

"kvotera in fler sopåkare" (obs! skämt)

Har du någon lätttillgänglig statistik som som belägger det du säger?

#3  hakan, johan Kruzze
2006-04-01 12:18:07

Är jämställdhet samma sak som jämtalighet för er?? För mig är jämställdhet att män och kvinnor har samma rättigheter (och skyldigheter) att kunna göra som de känner och vill. Men det är nte jämställdhet att kvotera in folk kors och tvärs eftersom det förhindrar de individer som blir bortkvoterade att göra som de vill, kvotering är alltså motsatsen till jämställdhet.

Sen kan feminister prata om osynliga strukturer och glastak hur mycket de vill. Men i slutändan måste man väl ändå först och främst tro på det som de facto går att observera, annars kan vi lika gärna börja tro att det bor osynliga tomtar på loften som gör att vi får cancer.

#4  Sv: Kvinnor i styrelserum och män på dagis kezo
2006-04-01 12:43:47

Diskuteras inte den bristande manliga representationen i förskolan? *förvirrad*

Jag tycker att det har diskuterats jättemycket - om behovet av manliga förebilder, om hur flera ertappade predofiler i förskolan har skrämt bort män och bromsat den positiva utveckling vi har haft, etc.

#5  kezo pelle
2006-04-01 12:46:27

Och bristen på kvinnliga sopåkare? Diskuteras den i tillräcklig omfattning?

#6  Sv: Kvinnor i styrelserum och män på dagis Kruzze
2006-04-01 13:21:13

Lite OT kanske men vilken del av patriarkatet tillhör alla manliga sopåkare? Det känns som de borde vara väldigt lätta att värva över till feminismen med tanke på hur de blir behandlade av sina egna.

Feminister, bara att bombardera alla sopåkares brevinkast med feministpropaganda och upplysa dem hur förfördelade de är så lär ni få ett fett utfall av nytillkomna medlemmar.

#7  Sv: Kvinnor i styrelserum och män på dagis kezo
2006-04-01 14:05:33

I den mening att feminismen vill luckra upp könsrollerna så att det inte är "konstigare" med en manlig sopåkare än en kvinnlig, diskuteras det nog, ja.

Sedan beror det ju på hur mycket inflytande just det yrket har över andra människors vardag. Det finns en pragmatisk anledning till att det skulle vara önskvärt med ungefär lika många manliga och kvinnliga chefer, politiker, förskollärare, socialarbetare, vårdbiträden, poliser, advokater mm. Enkelt uttrykt: ju mer makt, desto viktigare med representativitet, ju mer mångfald bland de människor du arbetar med, desto viktigare med mångfald i kåren.

Många yrken hamnar givetvis under någon av dessa kategorier, men sopåkare hör kanske inte till dem. I alla fall inte på den nivå att det finns skäl att _kvotera_ in kvinnliga sopåkare, men vid nyanställningar, bör man även här om möjligt anställa av underrepresenterat kön, det tycker jag nog. Och kanske börja säga "sopgumma" lika ofta som "sopgubbe"...

De som hämtar våra sopor här i studenthuset en gång i veckan, verkar dock föregå med gott exempel. Det brukar vara en ung tjej och en ung kille : )

#8  Sv: Kvinnor i styrelserum och män på dagis Hakan
2006-04-01 19:10:38

Enligt statistik från från Dagens industri och från Delgationen för jämställdhet i förskolan är andelen kvinnor i svenska bolagstyrelser ungefär 15 % medan andelen män i förskolan är ungefär 2,5%. En ganska stor skillnad alltså.
Det intressanta är dock att regering (Bodström och Sahlin) utalat sig om att man vill att andelen kvinnor i bolagsstyrelser skall vara minst 40 procent. Man säger också att man är beredd att ta till koteringslagstiftning om utvecklingen inte går fortare mot detta mål. Mot bakgrund av den stora skillnaden i jämställdhet mellan dessa sektorer och det faktum att en mer jämställd förskola skulle vara ett effektivare vapen för ökad jämställdhet än mer jämställda bolagsstyrelser tycker jag att regeringen prioriterar helt fel. Jag kan inte tolka retoriken på annat sätt än att man tycker att det är viktigare att ta röster från Feministiskt initiativ än att verkligen jobba för ett jämställt samhälle!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?