feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Chauvinism


Gå till senaste inlägget#1  Chauvinism Benjamin
2006-03-30 01:28:01

Jag har funderat en hel del över kvinnlig könschauvinism den sista tiden. Det har startats trådar både här och inne på diskussion om huruvida den är ett problem eller om den är acceptabel. Jag bryr mig inte så särskilt mycket om att bli utsatt för chauvinism och tar absolut inte illa upp när jag hör den. Det som däremot irriterar mig är att acceptansen för manlig chauvinism är så låg även om den levereras med glimten i ögat. Förmodligen är det för att så mycket energi har satsats på att bekämpa manlig chauvinism att det blivit tabu för oss att ens skämta om kvinnor. Många kvinnor, här och ute i verkligheten, verkar inte ens ha förmågan att uppfatta när de beter sig chauvinistiskt. Så varför ska vi behöva bry oss? Dagens jämställdhetstips från Benjamin till alla killar är såldedes:

Kläck ur er FLER sexistiska skämt! Våga stirra den kvinnliga indignationen rakt i ögat och bre på med det grövsta du kan komma på när situationen bjuder dig till det. Det görs med fördel när du känner dig provocerad, men bör också göras oprovocerat för att vända den negativa utvecklingen.

Tolerans är ingenting vi får gratis!

#2  Benjamin Zwitter
2006-03-30 01:51:17

Varför är det viktigt för män att skämta om kvinnor?

#3  Sv: Chauvinism Benjamin
2006-03-30 02:01:32

Varför är det viktigt för män att skämta om kvinnor?


Det är viktigt att kunna skämta om allt mellan himmel och jord, varför ska just kvinnor vara undantagna? Varför ska män bara stå vid sidan av och skratta och tycka det är lite gulligt när kvinnor skämtar om män? Missförstå mig inte nu, jag tycker att det är ganska gulligt, det är bara synd att så många av oss killar inte förstår att vi är lika gulliga när vi skämtar om tjejer. Jag önskar mig ett samhälle som synliggör kvinnors chauvinism istället för att bara tiga bort den som om den inte fanns, eller endast var en parentes i en för övrigt kvinnoförtryckande värld. (För den kvinnoförtryckande världen hänvisar jag till tråden "Angående förtryck" inne på diskussion som är något av det roligaste jag någonsin läst)

#4  Benjamin Zwitter
2006-03-30 02:12:44

Men det är ju det jag undrar över, varför är det så viktigt att kunna skämta på bekostnad på grupper av människor om de tar illa upp? Om jag hade för vana att skämta om till exempel människor med funktionshinder, och fick starka signaler från sådana människor om att mina skämt gjorde dem illa till mods, då skulle det inte vara någon större uppoffring från min sida att helt enkelt låta bli. Vad är mest värt, skämtandet eller andras välmående?

Jag förstår inte riktigt vad chauvinism har med saken att göra, på vad sätt blir kvinnors chauvinism synlig genom att män drar sexistiska skämt, menar du?

#5  tillägg Zwitter
2006-03-30 02:15:11

Jag är inte ute efter någon yttrandefrihetsdiskussion, jag pratar bara om sunt förnuft och hyfs.

#6  Sv: Chauvinism Sopasopa
2006-03-30 02:21:08

Zwitter sa:
Men det är ju det jag undrar över, varför är det så viktigt att kunna skämta på bekostnad på grupper av människor om de tar illa upp? Om jag hade för vana att skämta om till exempel människor med funktionshinder, och fick starka signaler från sådana människor om att mina skämt gjorde dem illa till mods, då skulle det inte vara någon större uppoffring från min sida att helt enkelt låta bli. Vad är mest värt, skämtandet eller andras välmående?


Självklart ska vi skämta om funktionshindrade. Helst om cp-skadade, de är mycket tacksamma att finna lustigheter om. Alltså, det finns inget så kränkande att tillhöra en grupp människor som man inte får skämta om. Detta är ett utanförskap om något. För den som inte tror mig så kan jag rekomendera att gå på Norra Brunn i Stockholm. Här skämtar flera stå-uppkomiker om funktionshindrade samtidigt som cp-skadade sitter i publiken och skrattar med. Jag pratar nu inte om funktionshindrade komiker utan om de som inte är det.

#7  Sopasoppa Zwitter
2006-03-30 02:24:47

Det var bara ett exempel.

#8  Sv: Chauvinism Benjamin
2006-03-30 02:39:35

Zwitter

Jag instämmer i Sopasopas svar. Jag är inte heller ute efter någon yttrandefrihetsdiskussion. Jag är fullt medveten om att jag inte kommer att bli inspärrad om jag skämtar om kvinnor. Det jag vänder mig emot är att män helt har accepterat bilden av de stackars kvinnorna som utsatta av förtryck av enorma proportioner och att det därför inte är okej att skämta om dem. Jag tror att det gör både kvinnor och män en otjänst. Kvinnor ser förtryck i allting, emedan män i allmänhet inte ser sig som förfördelade på något plan alls. Och istället för att sitta och gnälla på feminismen så vill jag vända udden mot män i största allmänhet. Varför ifrågasätter vi inte de ofta vansinniga beskrivningarna av kvinnoförtryck oftare? Jag syftar delvis på "Förtryckande normer" från diskussionstråden, att det överhuvudtaget tas på allvar av någon är en tragedi och förjänas att göra narr av i all evinerlighet.

#9  Benjamin Zwitter
2006-03-30 06:31:42

Ja, men då så. Hoppas verkligen att du får dig många goda skratt.

#10  Benjamin UppåtEmma
2006-03-30 08:53:00

"Jag syftar delvis på "Förtryckande normer" från diskussionstråden, att det överhuvudtaget tas på allvar av någon är en tragedi och förjänas att göra narr av i all evinerlighet."

Vad bra, då vet vi vad du anser när kvinnor beskriver sin verklighet. Och jag blir än mer övertygad om att feminism behövs.
Grejjen är att det du kommer med är uråldrigt - kvinnor som berättar om sina upplevelser och sin situation har blivit hånade, förnedrade och "skämtade med" i alla tider. Men det är ditt val om du vill vara traditionalist.

"Kvinnor ser förtryck i allting, emedan män i allmänhet inte ser sig som förfördelade på något plan alls."

ja och det _kan_ ju inte finnas någon sanning i det allt utan _måste ju_ bara vara gnäll från kvinnors sida. o_0 (ironi!)

Män i allmänhet säger du - då måste du på något plan tycka att männen på jäif är ena gnälliga typer, kanske kärringar rent av? Iom att de ofta tar upp orättvisor som drabbar män (tex värnplikt, låg sexuell makt, osynliggjorda som föräldrer, att de ses som våldsverkare) och efterlyser mer fokus på dessa orättvisor.

#11  UE Gullegubben
2006-03-30 10:08:25

Fast det är ju för att det är ett internetforum som vi törs uppföra oss "kvinnligt". Jag skulle aldrig våga kritisera feminister offentligt. Det skulle framstå som gnälligt eller brutalt.

#12  Gullegubben UppåtEmma
2006-03-30 10:53:38

menar du då att kvinnligt är något dåligt?

#13  Sv: Chauvinism Benjamin
2006-03-30 11:04:48

Jag kan mycket väl förstå att kvinnor, så väl som män, tycker att det är jobbigt att bryta mot sedan länge etablerade mönster för könens beteenden. Men, oavsett vad som händer, kommer det alltid att finnas normer för olika gruppers beteenden. När man börjar kalla dessa normer för förtryck så tillmäter man det alldeles för stor betydelse, och man fråntar sig själv möjligheten att själv göra något åt situationen (annars hade man inte använt ordet förtryck). Jag tycker det är oansvarigt att uppmuntra andra människor till att gräva ned sig i en sådan världsåskådning.

Men om du vill det så är det väl bara för dig att träla på i din alternativa verkliget.

#14  Benjamin UppåtEmma
2006-03-30 11:15:27

jag använder inte ordet förtryck, och känner mig inte förtryckt. men jag sitter inte på så höga hästar att jag någonsin skulle få för mig att definiera andra människors upplevelser och situationer. det finns kvinnor och män som upplever sig förtrycka, som lider av det och då är det så. det är inte upp till mig att håna dem för deras upplevelser...

vad i ordet förtryck innebär att någon fråntar sig möjligheten att göra något åt det? ingenting. tvärtom anser jag, när en har definierat ett problem det är först då en kan lösa det.

din sista mening bekräftar ännu ett vanligt synsätt - kvinnors verklighet är "alternativ", tillhör inte den riktiga världen :)

#15  UE Gullegubben
2006-03-30 11:39:03

Jag antar att "kvinnligt" är dåligt för en man på samma sätt som "manligt" kan vara dåligt för en kvinna. En man måste vara "manlig" för att få vara "kvinnlig" och en kvinna måste vara "kvinnlig" för att få vara "manlig" (även om den allmänna attityden är betydligt generösare där, som jag ser det). Om jag uppför mig "kvinnligt" utan att ha etablerad att jag är "manlig", så öppnar jag mig för hårda angrepp, ointresse eller löje. Det händer till och med på detta forum.

Ta Dilbert-citatet "A super hot babe (kvinnlig) with low standards (manligt)" eller kvinnors önskedröm "en alfaman (manlig) som visar känslor och bara bryr sig om henne (kvinnlig)".

Motsatsen "en ful brud (okvinnlig) med höga förväntningar (kvinnlig)" är rejält oattraktiv och "en mes (omanlig) med höga krav (kvinnligt/omanligt)" är oattraktiv och dessutom bitter.

#16  Sv: Chauvinism Pela68
2006-03-30 12:24:32

En intressant aspekt på det hela är ju "skämtsam" reklam. Är det någon i reklamen som gör bort sig, är ful, knasig, hjälplös o s v, så är det undantagslöst män.

Varför är det PK att skämta om män men inte om kvinnor?

#17  Sv: Chauvinism Pela68
2006-03-30 12:27:37

[Citatvisning har stängts av då det här inlägget innehåller formateringsfel.]


[citat]menar du då att kvinnligt är något dåligt?]

Är det inte snarare så att allt kvinnligt i samhället har upphöjts till till någon slags gudomlig norm som satts på pidestal till vilken män alldrig klarar av att klättra upp?

#18  Pela68 Zwitter
2006-03-30 14:32:12

Jo visst är det så. Det är därför människor som jobbar i kvinnodominerade yrken har så oförskämt höga löner.

#19  Zwitter RasmusS
2006-03-30 14:36:34

Men är feminister ultrakapitalister?

Varför är det annars nästan uteslutande bara pengar och makt ni ser som värdefullt? (Inte för att vara respektlös men det ser så ut och därförfrågar jag)

#20  #18 Zwitter Mumriken
2006-03-30 14:43:35

Alternativ tolkning: Det kvinnliga är så bra att det inte behöver kompenseras materiellt! *ironi*

Men allvarligt så tycker jag du blandar äpplen och päron. Att mäns löner är högre är ett resultat av en historisk syn på könen, som är fel och måste ändras, det tror jag de flesta håller med om. Att kvinnliga egenskaper idag betonas som bättre eller mer värda än manliga egenskaper är en aktuell situation som tyvärr uppmuntras i dagens debatt. Jag har ingen förståelse för någondera av företeelserna.

#21  Zwitter Gullegubben
2006-03-30 14:48:09

"Jo visst är det så. Det är därför människor som jobbar i kvinnodominerade yrken har så oförskämt höga löner."

Vad har lönen i kvinnodominerade yrken med synen på kvinnor att göra?

Jag trodde att kvinnodominerade yrken var just yrken. Lönen i dessa yrken har sin grund i tillgång och efterfrågan på arbetskraft som kan och vill ägna sig åt yrket samt vad arbetsgivaren ägnar sig åt för verksamhet.

#22  Sv: Chauvinism Benjamin
2006-03-30 20:35:42

Om du inte använder dig av ordet förtryck så förstår jag inte varför du tar åt dig? Överdrivna beskrivningar av kvinnors begränsningar, vilket användandet av ordet förtryck är, kastar ett löjets skimmer över din feminism också. Problemet är inte alls att kvinnor inte tas på allvar, problemet är folk tar er på för stort allvar och undviker att säga ifrån.

#23  Sv: Chauvinism Benjamin
2006-03-30 20:44:25

Sista var till UppåtEmma

#24  Benjamin feather
2006-03-30 21:08:45

Jag förstår vad du menar.
Jag har noterat samma fenomen.
Det verkar vara okej att skämta på mäns bekostnad, medan enstaka män i lokalen skruvar obekvämt på sig, men ingen gengäldar med ett likadant skämt på kvinnors bekostnad.
Upplevde faktiskt just precis detta just precis idag - för bara ett par timmar sedan.
Beklämmande.

Men istället för att uppmuntra alla män till att återgå till sexistiska skämt klanske man borde stänga klaffen på tanterna när de börjar kackla sexskämt på mäns bekostnad...?
Kanske vore lite trevligare för alla inblandade?

Eller har jag missförstått något?
Kanske borde läsa tråden på diskussion först...
:-#

#25  Sv: Chauvinism feather
2006-03-30 21:09:17

Vad i helsefyr är förresten chauvinism?
*googlar*

#26  Sv: Chauvinism feather
2006-03-30 21:10:12

"Chauvinism är en fanatisk hängivenhet för en grupp, med orimlig överskattning av dess värde."

#27  Sv: Chauvinism feather
2006-03-30 21:11:35

Chauvinism är alltså förkastlig - oavsett vem som än ägnar sig åt den.
Nej snälla män, bli inte manschauvinister. Be kvinnochauvinisterna fara åt fanders istället.

#28  Sv: Chauvinism Benjamin
2006-03-30 22:09:53

Skönt att höra att jag inte är ensam om att ha noterat detta fenomen. Det som gör att skrattet fastnar i halsen, för mig iallafall, är att jag vet att det inte är helt OK för mig att avlossa ett liknande skämt tillbaka. För mig antyder det att det är sämre ställt med jämställdheten idag i det här avseendet än vad det var förr. Tidigare generationers män verkar inte riktigt känna samma stigma.

Jag tror verkligen inte att något blir roligare av att kvinnorna slutar med sina chauvinistiska skämt.

Männens tystnad och ovilja att ge igen med samma mynt verkar för mig som att de har accepterat en slags kollektiv skuld som jag inte anser att de gjort sig förtjänta av att känna.

#29  #28 Benjamin feather
2006-03-30 23:03:16

Jag tror snarare männens tystnad och ovilja att ge igen beror på att de inte är chauvinistiska.
Tack gode gud för det.
Det enda som fattas nu är att de chauvinistiska kvinnor som utnyttjar medvinden av feministiska framsteg enbart ska lära sig veta hut.
Subbor.
De sabbar ju för alla inblandade. De skrattar på individuella mäns bekostnad och skaffar samtidigt feminismen dåligt rykte och skapar hämndlystnad hos män av den typ du gav uttryck för i ditt första inlägg.
Alla feminister värda namnet borde faktiskt täppa till truten på chauvinistiska kvinnor likväl som chauvinistiska män.

Och om du menar att livet skulle bli TRÅKIGARE om kvinnor slutade med sina chauvinistiska skämt undrar jag om vi pratar om samma sak.
Kan du vänligen exemplifiera ett, enligt din definition, kvinnochauvinistiskt skämt? Eller för all del, ett manschauvinistiskt?

Skämt är roligt.
Nedvärderande elakheter maskerade till skämt är bara jävligt patetiskt.
Och *nedvärderande elakheter maskerade till skämt* serverade med ironi och glimten i ögat funkar ENBART om skämtaren verkligen har fingertoppskänsla.

#30  feather Gullegubben
2006-03-31 00:11:43

Hur ser du pa den har typen av skamt?

Man utvecklas till de fyller 12 ar, sedan vaxer de bara.

Det ar ett uppskattat skamt om skamtar och mannen som far hora det tycker att det ar ungefar sa, och att det ar sa det ska vara. Skamtaren ar glad over att man ar barnsliga och mannen som far hora skamtet ar glad over att man ar barnsliga.

Fast det ar ju inte sant. Inte som jag ser det i alla fall. Man ar inte mer pojkaktiga an kvinnor ar flickaktiga. Omogenheten och mognaden ar ganska jamnt fordelad mellan konen, vad jag kan se i alla fall.

#31  Sv: Chauvinism Benjamin
2006-03-31 00:16:22

Jag kan hålla med om att min trådstart är syrligt formulerad, men syftet är inte att få andra människor att må dåligt, tvärtom, syftet är att höja ribban för vad som är acceptabelt och att inte behandla tjejer som porslinsvaser som man under inga omständigheter får skoja om.

När det gäller de chauvinistiska skämten så är jag mycket glad över att Gullegubben precis levererade ett klockrent exempel.

#32  Hur kul var det? Henrik
2006-03-31 00:21:50

Inte vrålkul precis, och det är väl det som är värsta felet med nästan alla sexistiska och rasistiska skämt.

#33  #30 Gullegubben feather
2006-03-31 00:28:30

..."Män utvecklas tills de fyller 12, sedan växer de bara"...?

Ööööh - det är ju inte ens roligt...?
Vari ligger skämtet?

Men iofs - jag ser ändå framför mig den typen av person som skulle kunna skratta åt det. Kvinnor som är förbannade för att någon närstående man är ansvarslös och behöver en ventil för att garva på dennes bekostnad - samt män som trivs med att infantilitetsförklaras - för om man flaggar för att man är barnslig kan man låtsas att man har carte blanche att vara ansvarslös.

Jag kan inte påstå att jag respekterar någon av dessa attityder.
Roligt var det inte heller.

Och jag håller med dig - mognad och omognad är indiviuellt fördelat och säkerligen jämnt fördelat mellan könen. Jävligt dumt att tro något annat.

#34  Sv: Chauvinism Benjamin
2006-03-31 00:30:30

Men det är inte precis farligt heller, är det någon som känner sig upprörd?

#35  #31 Benjamin feather
2006-03-31 00:33:01

Själv är jag långt ifrån en porslinsvas, och kan ta jävligt råa skämt. Men hallå - lite personlighetsanpassade måste de ju vara.
Driv gärna MED mig, så garvar jag läppen av mig om skämtet träffar mig klockrent. Men skämt om "kvinnor" eller "män" är ju alldeles för svepande för att vara träffande.

Det där med män som växer efter 12 år - VEM tycker att det är kul?
Skrattade du själv?

#36  #34 Benjamin feather
2006-03-31 00:34:43

Nej, upprörd blir man ju inte förrän den typen av poänglösa, o-roliga "skämt" används av fel person i fel syfte. Då upphör det att vara boring men harmlöst, till att bli boring och otrevligt.

#37  Sv: Chauvinism Gullegubben
2006-03-31 00:38:21

Jag horde det skamtet fran min syster for 15 ar sedan och da tyckte jag faktiskt att det var roligt.

Vad sager ni om den har da?

If you can put one man on the moon, why not all of them?

Det skamt som jag sjalv drar oftast ar det foljande

Women, cant live with them, cant shoot them.

#38  Sv: Chauvinism Benjamin
2006-03-31 00:45:27

Jag är ganska kortväxt så jag känner mig inte särskilt träffad av skämtet. Men om någon annan har roligt åt det så bryr inte jag mig det minsta.

#39  Sv: Chauvinism Gullegubben
2006-03-31 00:45:46

Har ar ett roligt golfskamt

Om olyckan skulle vara framme och du skulle råka slå bollen i huvudet på
någon, så är det väldigt viktigt att du INTE försöker laga nedslagsmärket.

#40  Sv: Chauvinism feather
2006-03-31 01:11:18

"If you can put one man on the moon, why not all of them?"
Boring.

"Women, cant live with them, cant shoot them."
:-D
:-D
Hur kul som helst!!
Har du något emot om jag knycker den?
"Men, cant live with them, cant shoot them."

Men... det är faktiskt inte riktigt lika kul som i "women"-varianten... Så fascinerande... Jag undrar varför...?

#41  #39 Gullegubben feather
2006-03-31 01:19:57

Jag ogillar golf, och när jag blir osams med folk visar det sig ofta förr eller senare att mänskan är golfare.
Fråga mig inte hur i helvete DET hänger ihop.
Ett av livets mer obegripliga små mysterier.

Men skämtet i sig var lite för krångligt.
Jag kanske inte ens fattade det korrekt.
*blond*

Jag kunde väldigt många blondinskämt när jag var tonåring. Jag är ju akkurat blond själv, vilket av någon märklig anledning inspirerade män att dra alla blondinskämt de någonsin hört, särskilt de porrigare varianterna.
Det här var den enda jag gillade:

- Varför är blondiner blåslagna runt naveln?
- Vet inte.
- Blonda män är inte så smarta de heller.

#42  Sv: Chauvinism Pela68
2006-03-31 01:47:00

Tja, då har vi ju fortfarande alla dessa reklamer som utpekar män såsom korkade, lättinbillade, knasiga och allmänt byidiotiska.

Självklart så reser hela den femikomunistiska delen av Sverige sig upp och unisont utropar:
NER MED DEN SEXISTISKA REKLAMEN!
MÄN ÄR INGA LEKSAKER!
MANSFRID!

Hmm, tror knappast att det blir så. Varför inte?

#43  #42 Pela68 feather
2006-03-31 02:35:14

..."femikominsistiska"...?
Well thats a new one...

Reklam är lika jävla patetiskt oavsett om det är en man som utmålas som byidiot eller en kvinna.
Skulle helst slippa se smörjan all together.

Men borde du inte jämföra sexobjektifierade män och kvinnor med varandra istället för kvinnligt sexobjekt vs manliga Goofy...?

#44  Sv: Chauvinism Pela68
2006-03-31 08:22:18

Heh!

"femikoministiska" är ju ännu bättre...

#45  Sv: Chauvinism SophieG
2006-03-31 08:35:59

Men.

You can't live with em...


Period.

;-)

#46  Feather Pela68
2006-03-31 08:40:11

Vad är det som får dig att tro att kvinnor inte vill bli sexobjektiferade? Eller män?

Reklam med kvinnor är ju nästan till 100% riktad m o t kvinnor (precis som reklam med män nästan till 100% är riktad mot män). Vilken är din analys av detta förhållande?

Jag bläddrade lite i min sambos "damtidning" häromdagen, och fick se ungefär lika många tuttar som i senaste nummret av Cafe- med den skillnaden att hälften av "modellerna" i damtidningen var obetalda (smygfotograferade). Vilken är din analys av detta?

Varför kallas ett fotografi av en kvinna för objektifiering, när en dumkorkknasframställning av en man kallas för humor?

#47  Sv: Chauvinism SophieG
2006-03-31 08:46:01

Jag vill gärna vara sexobjektifierad.

Och jag tror inte att det finns en endaste kvinna i världen (eller man heller för den delen) som skulle säga något annat, om de är ärliga.


Att någon tycker att jag är sexuellt attraktiv utan att känner till någonting om min personlighet är, i mina ögon, detsamma som att vara sexobjektifierad.

Och jag kan inte förstå vad någon skulle kunna ha emot det.

Vi gör ju det allihopa hela tiden.

#48  feather Gullegubben
2006-03-31 09:39:58

Poängen med golfskämtet är att när en golfboll landar på en green efter ett bra slag blir det en fördjupning i gräsytan. Gräset dör och det blir en gul fläck på den vackert göna greenytan. För att undvika detta har golfare en greenlagare, ett instrument med två 4-5 cm långa platta metallspetsar, som golfaren använder för att föra ihop kanterna runt fördjupningen in mot fördjupningens mitt. På detta vis förs gräsytan ihop och blir jämn och gräsets återväxt går snabbare.

Detta kallas att "laga nedslagsmärket".

Förstår du skämtet nu?

#49  Sv: Chauvinism fjallyoghurt
2006-03-31 10:47:15

feather sa:
Alla feminister värda namnet borde faktiskt täppa till truten på chauvinistiska kvinnor likväl som chauvinistiska män.


Bra sagt! Feminism av den kalibern gillar jag.

#50  Sv: Chauvinism Gullegubben
2006-03-31 10:54:01

Det gör vi alla, fjallyoghurt. Synd att de utgör så liten andel av feministerna.

#51  Sv: Chauvinism fjallyoghurt
2006-03-31 14:47:23

Jag läste just ett mansskämt i Land Lantbruk:

-Bakom varje framgångsrik man står en förvånad svärmor.


Det tyckte jag var ganska roligt. Jag har nog bonnig humor.

#52  #46 Pela68 feather
2006-03-31 21:40:57


Vad är det som får dig att tro att kvinnor inte vill bli sexobjektiferade? Eller män?


Det har jag aldrig sagt.
Läs om, läs rätt.


Reklam med kvinnor är ju nästan till 100% riktad m o t kvinnor (precis som reklam med män nästan till 100% är riktad mot män). Vilken är din analys av detta förhållande?


Vad menar du?
Är du säker på att det här inlägget var till mig?
Men okej, kvinnor ska köpa kvinnoprodukter och män ska köpa mansprodukter. De sexiga modellerna är till för att öka konsumentens motivering att spendera sina slantar. Det KOMMER att fungera OM konsumenten ifråga är mottaglig för budskapet, dvs känner sig lockad av sexigheten.


Jag bläddrade lite i min sambos "damtidning" häromdagen, och fick se ungefär lika många tuttar som i senaste nummret av Cafe- med den skillnaden att hälften av "modellerna" i damtidningen var obetalda (smygfotograferade). Vilken är din analys av detta?


Va?
Borde jag var upprörd över något eller?


Varför kallas ett fotografi av en kvinna för objektifiering, när en dumkorkknasframställning av en man kallas för humor


Ett sexigt fotografi av en halvnaken man eller kvinna kallas för objektifiering. En dumknasframställning av en man eller kvinna kallas för humor. Huruvida det första ÄR sexigt och det andra ÄR roligt är upp till betraktaren att bedöma.

Personligen ogillar jag reklam, den sexiga kvinnan är sällan sexig nog att intressera mig, och den roliga är sällan rolig nog att underhålla mig.
Men idag lyckades en reklambild fånga mitt intresse. En obejktifierad man med grymt snygg kropp, naken på överkroppen och en slips till skärp i byxorna. Supernajs.
Men jag kommer ändå inte köpa någon slips. Eller chinos. Eller mobiltelefon eller vad det nu var som krängdes.
Och det skulle ta kortare tid att se på CSI om inte TV slösade bort min tid på reklampauser.

Objektifieringen rör mig inte i ryggen.
Men om slipsnissen på bilden får en massa 16-åriga killar att börja trycka anabola, så kanske den i trevlighetens namn borde plockas ner, eller vad säger du?

#53  #47 SophieG feather
2006-03-31 22:02:28


Jag vill gärna vara sexobjektifierad.
Och jag tror inte att det finns en endaste kvinna i världen (eller man heller för den delen) som skulle säga något annat, om de är ärliga.


Men herregud!
Snacka om att inte kunna se något annat än sin egen navel!
Det fattar du väl att det finns folk som inte vill bli sexobjektifierade?

Jag har varit en av dem. Och det var tamejfan min absolut ärliga ståndpunkt på den tiden. Och precis som du, så fanns den en uppsjö av män som inte kunde tro på det bara för att de inte kände så själva.
Idag har jag utvecklats till att tycka det är ENORMT trevligt att bli sexobjektifierad OM jag själv sexobjektifierar mannen ifråga.
Annars kan det kvitta. Jag blir inte irriterad längre, men jag blir inte heller glad, eller känner mig boostad eller nedvärderad eller nånting alls, när jag blir sexobjektifierad av män som jag själv finner sexuellt ointressanta. I just don't care. Vad som händer i människors hjärnor när de tittar på mig är ju liksom inte my business.

Men när jag var tonåring och tjugoåring hatade jag intensivt och ärligt alla typer av sexuella anspelningar eller intresse åt mitt håll. Jag hade inget tålamod med romantiskt intresse heller, för den delen. Jag tyckte alla män som så mycket som sneglade på min kropp kunde dra åt helvete. Jag betackade mig även för alla typer av utseendemässiga komplimanger.
Och män tyckte redan då att jag bara spelade hard to get, just för att de inte heller kunde "förstå vad någon skulle kunna ha emot det".

Lite mindre navelskådning och lite mer respekt skulle nog göra världen gott.

#54  Sv: Chauvinism UppåtEmma
2006-03-31 22:05:37

jag blir mkt mkt hellre sexsubjektifierad! då blir jag glad!

#55  #48 Gullegubben feather
2006-03-31 22:07:31

Ja, jag tror det.
Men jag tycker det vore roligare om skämtet löd:
Om olyckan skulle vara framme och du skulle råka slå bollen i huvudet på någon, så ta tillfället i akt att klämma i ordentligt.
Och hojta "fore" i efterhand.

:-D
:-D

#56  #51 fjallyoghurt feather
2006-03-31 22:09:32

:-D
Ja, det var ett bonnigt skämt, men ganska kul!
Och faktiskt är skämtet inte på mannens bekostnad!

#57  Sv: Chauvinism feather
2006-03-31 22:10:29

Men hittills bäst är
Women - cant live with them, cant shoot them.

:-D

#58  Sv: Chauvinism SophieG
2006-03-31 22:32:28

Feather:

Under vissa perioder i ens liv är det självklart så att man kanske inte vill bli sexobjektifierad.

Om man har precis har blivit dumpad, t.ex.
Eller kanske när man är jättekär.Men att gå igenom ett helt liv utan att vilja att någon okänd ska finna en sexuellt attraktiv? Jag tror inte det. Sorry.

Låt oss vända på det.
Har du aldrig funnit en okänd människa sexig och attraktiv? En filmstjärna eller en popstar t.ex. eller någon du ser ute på krogen? Aldrig känt någonsin att den där personen, den vill jag ha?

Menar du verkligen att du aldrig har sexobjektifierat någon som du inte vet sexobjektifierar dig?

Hur påbörjar du rent praktiskt dina relationer? Om du inte får sexobjektiferar någon innan du vet att h*n sexobjektifierar dig.

Hur fixar ni synkroniseringen

#59  Sv: Chauvinism Benjamin
2006-03-31 22:37:55

Feather, snackar du skit om oss inne på tycka? Trodde vi var polare nu=)

#60  #58 SophieG feather
2006-03-31 23:00:56

Du har fortfarande inte lyft blicken från naveln.
Jag hade inte blivit dumpad.
Jag hade aldrig blivit kär.
Jag hade heller aldrig blivit horny.
Jag var helt enkelt INTE intresserad.
Och om man inte är intresserad av romantiska eller sexuella möten så TRÖTTNAR man på att killar och män envisas med att ragga på en, bli kära, porrsnacka, tafsa, glo, och associera till sex jämt och jävla ständigt...
Att du inte kan tro på det för att du inte har erfarenhet av det själv är inget som förändrar fakta. Och jag är van, du ANAR inte hur många som bara benhårt vägrade tro mig, vissa rantade efter mig på fester och argumenterade så hååååårt på samma sätt, det blev väl extra spännande för de små liven att jag inte var det minsta intresserad.


Har du aldrig funnit en okänd människa sexig och attraktiv? En filmstjärna eller en popstar t.ex. eller någon du ser ute på krogen? Aldrig känt någonsin att den där personen, den vill jag ha?


Jag tyckte precis att jag sade att jag har utvecklats sedan den tiden. Idag är en helt annan tid.
Men idag HAR jag ju en libido.
Det hade jag inte då.
Och om man saknar en libido så är det där du snackar om, det är TOTALT jävla intetsägande.


Menar du verkligen att du aldrig har sexobjektifierat någon som du inte vet sexobjektifierar dig?


Som sagt, idag är en annan tid.
:-D


Hur påbörjar du rent praktiskt dina relationer? Om du inte får sexobjektiferar någon innan du vet att h*n sexobjektifierar dig.


Eh...?
Läste du öht mitt inlägg?

#61  Sv: Chauvinism SophieG
2006-03-31 23:39:32

Feather:

Så du håller med mig om att man inte går igenom en normal livslängd utan att vilja bli sexobjektifierad av någon annan, eller att själv sexobjektifierar någon.


Va bra. Vi är överens.

Självklart kan man gå igenom faser när man gillar det mer eller mindre eller kanske inte alls.

Jag har aldrig motsatt mig det.

#62  #61 SophieG feather
2006-04-01 00:04:54

Vi är INTE överens.
Du får ta och lämna naveln först.

En "fas" kan vara en hel livstid om man inte förändrar den. Och då är det inte längre en "fas".
Vilket iofs kvittar eftersom din ståndpunkt initialt inte alls handlade om en hel livstid.


Och jag tror inte att det finns en endaste kvinna i världen (eller man heller för den delen) som skulle säga något annat, om de är ärliga.

#63  Sv: Chauvinism SophieG
2006-04-01 00:52:16

Feather:

You don't do ad hominems very well.

Kan du ge ett exempel på någon som levt ett helt liv utan att ha någonsin känt att de njuter av att en okänd människa finner honom/henne sexuellt attraktiv?

Självklart kan det finnas en och annan. Jag ger mig. Jag borde inte ha uttalat mig så kategoriskt. Ett spädbarn som dör två timmar efter en förlossning kan nog antas inte har känt något större behov av att objektifieras sexuellt, exempelvis.

Men du kan väl hålla med om att den stora majoriteten av män och kvinnor njuter av att sexobjektifieras av okända människor någongång i sitt liv samt att de flesta av oss njuter av att sexobjektifiera andra?

Och att just detta gör att sexobjektifiering är, i det stora hela, en ganska positiv grej för de flesta av oss.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?