feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Socialtjänsten - hjälp eller stjälp?


Gå till senaste inlägget#1  Socialtjänsten - hjälp eller stjälp? Kalle
2006-03-29 15:43:05

Såg en kort notis om detta på text-TV igår. Har letat, men frågan verkar inte ha uppmärksammats i media idag, så jag skriver ur minnet:

75% av alla pojkar som omhändertas av socialtjänsten i de yngre tonåren, kommer senare att lagföras för något brott. 67% kommer att behöva hjälp efter självmordsförsök, alkoholmissbruk eller liknande. Kommentarer kring detta?

#2  Sv: Socialtjänsten - hjälp eller stjälp? UppåtEmma
2006-03-29 16:09:50

att vi i dagens samhälle dels är dåliga på att se om barn som far illa/mår dåligt tidigt och dels har svårt att följa upp och bryta deras destruktiva beteende när det väl manifesterats?

jag läste en rapport om de män som är "kåkfarare" idag som har en historia av brott och problematik sen sin ungdom på tidigt 60-tal, om de hade blivit analyserade med dagens kunskap/metoder så hade långt över hälften diagnostiserats med ngn bokstavskombination (tex ADHD).
nu kan en ju tycka vad en vill om alla bokstavskombon som florerar idag men poängen är densamma... hade de fått den specialhjälp och tid som behövdes i sin barndom kanske de inte varit i den situation de är i idag.

#3  Lite maskulinism skulle sakert hjalpa Fabian
2006-03-29 16:34:00

...eftersom att man som man ar instangd i en snav könsroll dar kanslor inte galler och dar prestation ar allt. Men det skulle ju krava mer fokus pa pojkar, och det vill vi ju inte, för det ar ju flickor det ar synd om.

Sa för tillfallet kan vi inte göra nagot.

#4  Kalle Zwitter
2006-03-30 00:11:35

Det är skrämmande siffror. Jag vet inte riktigt vilka slutsatser man ska dra - kommer insatserna för sent eller fungerar de dåligt? Både och, kanske. Jag pratade för ett tag sedan med en person som är ganska insatt i hur det fungerar när barn placeras ut i nytt boende efter att ha blivit omhändertagna av soc. och fick höra rena skräckhistorier om hur illa de har farit i sina "nya familjer"... det finns tydligen väldigt mycket att göra på det området.

#5  Till Kalle fredriktomte
2006-03-30 03:06:39

För att kunna säga någonting om huruvida socialtjänsten "hjälper eller stjälper" skulle man egentligen behöva ett underlag med pojkar i yngre tonåren som har samma likartade problem och *inte* omhändertas av socialtjänsten. Då kan man jämföra vilka grupper som får mest problem senare i livet.

Ur jämställdhetssynvikel vore det dock intressant att se vad siffrorna blir om man ser till de flickor som omhändertas av socialtjänsten. Hur många av dessa lagförs senare för brott eller behöver hjälp efter självmordsförsök, missbruk osv?

#6  Till Fredriktomte Kalle
2006-03-30 09:03:58

Ja, jag skulle också vilja veta mer, bakgrund, urval, vad som händer, osv. Men det var bara en notis på och ingen mer uppmärksamhet, så frågan verkar ju inte så intressant.

Samtidigt är det ett helt uppslag i tidningen (GP) idag om hurman ska följa upp hur omhändertagna barn behandlades för 40-60 år sedan. Visst, gräva ner sig i det förflutna för att slippa möta dagens problem, känns det lite som...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?