feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Litet steg mot jämställdhet


Gå till senaste inlägget#1  Litet steg mot jämställdhet CarlH
2006-03-29 02:18:42

Det finns onekligen en hel del karismatiska, resonliga och intelligenta mans-stödjare här på JÄIF. Frekvensen är större här än vad jag sett någon annanstans (jag har inte sökt aktivt).

Det bekymrar mig en aning att det läggs så mycket tid och kraft av er på att resonera relativt fruktlöst med inbitna mans-belackare. Ni kanske får en djupare förståelse, vassare argument och har en stimulerande tid vid datorn, men är det inte mer än intellektuell onani som ni vill uppnå?

Feministerna på denna webbplats har en egen sfär i vilka de kan konversera med varandra utan avbrott från sådana som har långt till gruppens värdegrunder. Detta tror jag möjliggör ett större relativt värderingarna intellektuellt moment samt ett större socialt moment, med större möjligheter att påverka de liv vi lever. Det är det sista som är viktigast anser jag.

Jag söker ett forum där man prioriterar mans-bemedling över argumentation med eller mot mans-belackare. Här har jag varit lite kreativ i språket, som brukligt i könsfrågor, och avser med bemedling att förse med medel, verktyg och resurser att skapa sig ett mer tillfredställande liv, något som forskning visat att kvinnor lyckas bättre med än män. Forumet eller organisationen skulle alltså jobba för mannens jämställdhet med kvinnan.

Finns det någon sådan svensk organisation eller intresse av att starta i någon skala?

#2  Sv: Litet steg mot jämställdhet Vasadu
2006-03-29 11:40:00

Alltså du vill alltså jobba för att män ska bli jämnstälda med kvinnor på de områden där de inte är de? Förstår inte riktigt allt vad du skriver i din text.

På de flesta områden har män samma status som kvinnor. Men som du säkert känner till så finns de områden där män inte anses lika bra eller kompetenta. Och här vill du alltså göra en insats.

Jag skulle rekomendera kanske http://www.se.similism.org/ . Där fokuseras de på att man vill att män och kvinnor ska värderas lika i alla situationer. Och inte bara de ena eller de andra. Personligen tycker jag de är dumt att bestämma sig för att blunda för halva problemet när de är så stark sammankopplade. Visst, de finns ett antal som kallar sig feminister som gör detta, men de betyder inte att du måste inskränka ditt fokus på andra sidan av myntet. Jag tror detta snarare motverkar utvecklingen framåt än hjälper den.

#3  Sv: Litet steg mot jämställdhet CarlH
2006-03-29 12:42:52

Jag vill gärna höra var jag uttrycker mig oklart så att jag kan förbättra mig. Man som jag är så är ju språkliga begåvningen lite haltande :P. Det skulle t ex vara ett område att assistera pojkar och män med.

I vad jag tänker mig skulle jag inte vilja se jämställdhetsjobb som det primära fokuset utan det primära målet skulle vara att hjälpa manliga individer som söker sig till organisationen till ett mer tillfredställande liv, samt manliga individer utanför som är i extra stort behov. Positiva handlingar prioriteras över positiva diskussioner. En biprodukt av detta skulle antagligen vara ökad jämställdhet.

Områden jag ser som viktiga initialt är
- Pojkars underorndning i skolan, dvs, de får sämre betyg och negativ uppmärksamhet. Enligt gängse logik är detta diskriminering.

- "Utslagna" män. Att ge dem en känsla av värde och chans att bli mindre "utslagna".

- Medlemmarnas förmåga att hantera bilden av dem som "rovdjur". Jag finner t ex att jag hämmas av min egen bild av mig själv som man och dämed förrövare. Jag kan inte gå i normalt takt på natten om det går en kvinna framför utan känner då att jag måste gå förbi eller sakta ned. Vidare känner jag mig överdrivet suspekt om jag befinner mig på ett av andra oväntat ställe.


- Att ge medlemmarna ett rikare socialt liv genom medlemskapet.

- Att ge ett rikare emotionellt liv.

- Att ge kontakter för att underlätta för män att bedriva sådan lyx som kvinnor i större utsträckning sysslar med, dvs att byta jobb till något man trivs bättre med.

- Att verka för mer makt till mannen i hemmet.


Det handlar inte om att blunda för halva problemet utan det handlar om att hjälpa rätt och slätt. Hur kan du ha invändningar mot det?

#4  CarlH UppåtEmma
2006-03-29 16:25:45

jag applåderar CarlHs tankar.
jag förstår inte varför det inte finns en bredare rörelse vad gäller detta - kvinnor har kämpat i århundraden för att frigöra sig från könsroller. och män har klagat i årtioenden på att kvinnor inte gör något för dem... så det här initiativet är verkligen fräscht och bra, att män tar en stor och aktiv del i kampen mot könsrollerna. Män behöver andra män som kan "lead by example".

Tyvärr verkar tidigare initiativ för mansgrupper ofta gått ut på att befästa könsrollern - gå ut i skogen och skrika och slå sönder pinnar, bejaka mannen som rovdjur och djurisk, fysisk, våldsam.
Tvärtom vad du är inne på - att bryta bilden av mannen som djur.

#5  CarlH Zwitter
2006-03-29 18:10:48

Jag håller med UppåtEmma, något som det du beskriver skulle verkligen behövas och jag förstår inte heller varför det händer så lite på det området.

#6  Sv: Litet steg mot jämställdhet Marit
2006-03-29 19:19:01

Håller också med. Det är verkligen värdefullt och nödvändigt med en sådan process! go for it!

#7  Sv: Litet steg mot jämställdhet targash
2006-03-29 19:48:11

De flesta män/killar jag pratat med (99%) bryr sig inte, anser att det är mest synd om kvinnorna och man snor deras fokus, det finns inga problem för män/killar.

En som skapade en maillista på AFS för det ändamålet men det har inte blivit så mycket av det.

Jag har haft planer på att starta en hemsida för detta. Skrev tom till olika politiker och ställde frågor om vad de tyckte om vissa problem som drabbar män. Varit i kontakt med Amnesty också.

#8  UppåtEmma m.fl. fjallyoghurt
2006-03-30 08:59:25

Så man kan numer betrakta det som officiellt att feminismen inte är en rörelse för alla som anser att vi ska frigöra oss från könsroller, utan bara för kvinnors frigörelse från kvinnors könsroller?

Men hur stämmer det med feminismens fokus på mäns könsroller?


För egen del passar jag på detta initiativ. Jag tror att all könssegregering är av ondo, och bara befäster könsroller. Detta gäller givetvis också feminismen om det numer är klart att dess avsikt är könssegregerad.

#9  fjallyoghurt UppåtEmma
2006-03-30 09:17:02

inte alls. jag arbetar massor med att få bort könsroller både för män och kvinnor - det ligger lite i sakens natur att de går hand i hand. utan "kvinnlighet" finns ingen "manlighet".

de flesta människor "gräver där de står". Jag förstår inte varför någon har mage att gnälla över någon annans engagemang i vilken fråga som helst om en inte är beredd att engagera sig själv, som fallet många gånger är med icke-feministiska män(niskor).
Så därför applåderar jag Carl för han har hittat en möjlig lösning för sina problem, och kanske andras också.

#10  vidare... UppåtEmma
2006-03-30 09:19:25

Carl skulle mycket möjligt kunna lyfta sina frågor och arbeta med dem inom feminismen - det görs redan. Men jag får en känsla av att Carl inte är bekväm med det paraplyet feminismen erbjuder och jag bryr mig egentligen inte heller - bara det händer något så kan Carl kalla det vad han vill.

#11  Sv: Litet steg mot jämställdhet fjallyoghurt
2006-03-30 10:27:38

Jag tycker nog man är i sin fulla rätt att gnälla över fenomen man ogillar. Jag är fullt beredd att gnälla över det politiska engagemang som uppvisas av politiska extremister, även om jag inte är politiskt aktiv själv.

Jag tycker också jag har rätt att gnälla om jag ser att en aktivitet motverkar sitt uttalade syfte. T.ex. över könssegregerade verksamheter som syfter till att skapa jämställdhet.

I min nästa inkarnation ska jag nog bli gnällyoghurt.

#12  fjallyoghurt UppåtEmma
2006-03-30 10:47:55

gnälla över fenomen man ogillar är en sak,
gnäll på personer som engagerar sig av typen "varför gör du det där? varför gör du inte det här åt mig? du gör fel, JAG har ju problem varför gör du inget för mig? bla bla bla..." är en annan... o_0

Jag gillar inte heller könsegregerade verksamheter, därför välkomnar jag män i feminismen bland annat. Men på grund av den segregering som de facto sker i samhället så växer kvinnor och män upp med olika erfarenheter och upplevelser, generellt, och det kan finnas personer och tillfällen där det är tryggare att vara med sådana som också har en förstahandsupplevelse av vad det innbär att vara "man" respektive "kvinna" i vårt könsrollsamhälle.
Och om det är det Carl mfl behöver så tänker jag inte stå i hans väg...

#13  UppåtEmma RasmusS
2006-03-30 10:55:22

I stort håller jag ditt inlägg nr. 4 men jag undrar om inte följande citat är lite fel.


UppåtEmma sa:
kvinnor har kämpat i århundraden för att frigöra sig från könsroller. och män har klagat i årtioenden på att kvinnor inte gör något för dem


Det finns säker de män som klagat på att inte kvinnor gör något för dem och med traditionella könsroller så har de väl rätt, plus att de föredömen så till vida att de bryter med sin mansroll genom att göra något så kvinnligt som att klaga.

Men poängen är det män, såna som jag i alla fall, beklagar sig över är inte att kvinnor inte gör något utan att den rörelse som tjatat och gnatat och hela tiden hävdat att de jobbar för jämställdhet mellan könen inte gör det samtidigt som samma rörelse anser att vi män, som inte har någon organiserad rörelse i ryggen, ska hjälpa kvinnorna på vår egen bekostnad. Ställer vin inte upp utan att ifrågasätta blir vi beskyllda för att vara mansgrisar, tillhöra patriarkatet och att vi förtrycker (!?) kvinnorna. Detta är hyckleri från den här typen av feminister och det är _det_ åtminstone jag beklagar mig över.

#14  RasmusS UppåtEmma
2006-03-30 11:22:08

men jag tycker det startas trådar stup-i-kvarten här på jäif från män (?) som klagar på att feminister inte tar tag i de saker de upplever som orättvisa. Well, spotta i nävarna och häng på och hugg i då.
De flesta feminister har i min mening sina specialområden, sina hjärtefrågor, för orken räcker inte till hela kakan. Men om vi blir fler på kakan så täcks fler områden upp.
Min hjärtefrågar är tex könsroller, sexualitet och föräldraskap. Saker som i allra högsta grad involverar och påverkar och handlar om mäns situation.

vad menar du med "hjälpa kvinnorna på vår egen bekostnad"?

#15  #7 stigf
2006-03-30 11:54:46

Det är väl lite granna ett Moment22. I många mäns könsindentiet ingår det att vara subjekt, att vara de som själv påverkar till och med att vara förövare. Därför har man svårt att se sig själv som ett föremål för andras handlande och attityder. Därför finns inte någon sådan diskussion och därför blir inte frågorna belysta och så behålls skygglapprna..etc.

Dessutom tror jag faktiskt inte alla män drabbas av könsrelaterade diskriminering eller attityder. De som känner mest av det är de som finns i botten av samhället - som har svårare att uttrycka sig, mindre kontaktnät o.s.v.

För kvinnor är det nog tvärtom, ju närmare toppen man kommer dessto mer markant känner man av könsfrågan. Därmed får ju också feminismen formidabla argumentatörer.

#16  UppåtEmma RasmusS
2006-03-30 11:59:36

Alltså… jag håller ju med igen, det är bara att spotta i nävarna *urk* och hugga i om man vill uppnå något. Man kan inte räkna med att andra ska göra saker åt en själv och om man bara sitter och väntar så risken att man får sitta där och tycka synd om sig själv.

Det jag menade är att rörelsen feminism, inte du som enskild medlem, i stort har ett problem om och när den säger att den jobbar för jämställdhet om den inte jobbar för båda könen. Som det är nu och som det har varit har i princip allt handlat om att förbättra för kvinnorna samtidigt som man struntat i att förbättra för männen. Det är okej, eller mer okej, om man inte utger sig för att vara en jämställdhetsorganisation för det är under _detta_ flagg feminismen seglat in i politiken och i folkhemmet. Hade feminismen pressenterats som en elitistisk och sexistisk organisation som värdera kvinnor betydligt högre än män hade feminismen aldrig fått det stöd den har i dag. Men jag tror att den bara har det stödet en kort tid till, för på senare tid har fler och fler sett att feminism inte alls särskilt ofta handlar om jämställdhet utan oftare och oftare om elitism och sexism. Jag känner mig i alla fall lite lurad och sviken av just feminismen som jag en gång hyllade i tron att den gällde allas lika värde och inte bara kvinnans värde.

Sen finns ju feminister som jag träffat här och i andra sammanhang som inte alls matchar den bild jag har av feminismen generellt, ni är positiva tillskott och det är er jag har ögonen på för att se om det ni skriver och tycker ska bevisa eller motbevisa mina fördomar om feminismen som en fram för allt sexistisk, självömkande och hycklande rörelse för självgoda. Därför försöker jag också att vara noggrann med att skriva i termer om ”dessa feminister”, ”den här typen av feminister” osv osv för att specificera att jag inte menar alla.

UppåtEmma sa:
vad menar du med "hjälpa kvinnorna på vår egen bekostnad"?


Att hjälpa kvinnor på vår egen bekostnad bekräftas väl av alla feminister som skrivit och sagt att männen måste ta ett steg åt sidan för att släppa in kvinnorna, att vi alltså ska offra en del av det vi fått kämpa hårt för att få och ge gratis till kvinnorna utan att få ett piss tillbaka. Skolan har på pojkarnas bekostnad omformats så att flickor i dag gynnas och pojkar missgynnas vilket man kan se på resultaten från skolan där pojkarna har sämre betyg generellt. Osv osv.

#17  Sv: CarlH JohanS
2006-04-01 02:06:41

Precis som vasadu kan jag rekommendera www.similism.org http://www.se.similism.org

Similism är under utveckling och vill förbättra situationen för både kvinnor och män för att uppnå jämlikhet mellan könen.

Du frågade om det fanns intresse för att starta en sådan organisation som du beskriver. Jag menar att det finns plats för dig och andra som tycker som du inom vår rörelse.

Här finns lika mycket plats plats för de som tycker att orättvisor mot män är viktigast att lyfta fram som de som tycker att orättvisor mot kvinnor är viktigast att lyfta fram.

På similism.org gäller dock regler i forumet som säger att det inte får snackas skit om feminister, antifeminister eller någon annan. Allas åsikter ska respekteras och diskuteras sakligt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?