feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ett nytt satt att se pa porr...


Gå till senaste inlägget#1  Ett nytt satt att se pa porr... Fabian
2006-03-22 10:19:56

Porr representerar mannens önskan att se sin partner som likvardig, inte överordnad. De uppfyller sin dröm om den villiga kvinnan, som njuter av sex och ar beredd till experiment. Det reprsenterar en idealiserad sexuell relation dar de inte standigt har pressen pa sig att göra det skönt för kvinnan, dar de inte standigt maste ha daligt samvete för att de 'tar' och kvinnan 'ger'. Dar den manliga sexualiteten för en gangs skull ar likvardig den kvinnliga.

Innan ni börjar spruta eter, prova de glasögonen för en gangs skull.

#2  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... fjallyoghurt
2006-03-22 10:59:18

Intressant tanke. Porr är en dröm om kvinnlig sexualitet som är tillgänglig utan kostnad, som inte är en handelsvara. Jodå, jag tror det ligger något i det.

#3  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... FemAspirant
2006-03-22 12:26:15

Jag vet inte om ditt perspektiv är det sanna Fabian, men det skulle i alla fall lösa upp paradoxen med att ju mer patriarkaliskt ett samhälle är ju mindre ser man av det som feminister brukar kalla sexualisering av det offentliga rummet.

#4  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... suvi
2006-03-22 13:42:17

Fabian:
Jag har försökt att se det på det viset, men den synbara frånvaron av äkta lusta hos porrskådisarna gör det hemskt svårt, det är till och med störande, den sexuella akten i porrfilmerna blir alldeles för mekanisk och ytlig för att det ska vara en njutbar upplevelse att titta på det, det gäller inte bara heteroporr utan också dom lesbiska scenerna som är gjorda för den heterosexuella porrkonsumenten i mainstreamporren.

#5  Suvi... Fabian
2006-03-22 14:04:51

...jo, det stammer nog. Men den största anledningen till det ar nog att porr för det mesta bestar av lagbudgetproduktioner... det finns sakert porr dar den sexuella akten ar allt annat an mekanisk... eller?

#6  Suvi RasmusS
2006-03-22 14:07:19

Så det du egentligen klagar på är att porraktriserna är dåliga skådespelare, eller?

#7  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... Willow
2006-03-22 14:16:51

Så i en likvärdig sexuell relation, där båda njuter, tar för sig och vill experimentera, är det helt normalt att kvinnan kallas för smutsig, slyna, bitch osv? Hur passar det in i fantasin?

#8  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... kezo
2006-03-22 14:23:27

Intressant paradox. I porren framställs alltså kvinnan och sexet som tillgängligt utan konstnad, ej en handelsvara. Samtidigt som själva producerandet av porrfilmen oftast innebär att de inblandade får betalt, oavsett om de sedan "fejkar" lust eller inte...

Lite som en del möten mellan torskar och prostituerade efter vad jag har förstått... Jag betalar dig för att du ska låtsas att du är tillgänglig utan kostnad?

#9  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... JayUU
2006-03-22 14:23:32

Jomen willow, det är väl ganska sällsynt att den stämmningen finns i en porrfilm, eller är det bara hemskt länge sedan jag såg på porr.

Jag tycker att "kvinnoförtrycket" mycket kommer av glasögonen. Jag gillar dina alternativa glasögon Fabian (eftersom de stämmer bättre med hur jag ser på porr) och håller fö med om att det produceras alldeles för mycket dålig porr.

#10  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... RasmusS
2006-03-22 14:24:17

Men spelar det någon roll om ”akten” ser mekanisk ut eller äkta om det som främst kåtar upp målgruppen bara är den rent könsliga kontakten?

Jag menar, det kanske är så att en majoritet av målgruppen inte vill se långa verklighetsrelaterade förspel, ingående ansiktsbilder för att försöka gissa sig till hur det känns utan bara vill se kön. Resten kanske sitter förmodligen i huvudet på åskådaren.

En för personifierad porrstory borde dessutom göra det svårare att låta fantasierna vara fria. I stället för att Tina kan fantisera att porrskådis XX är en viss person medan Lina fantiserar att XXär en annan så leder en personifierad bild till att XX bara kan vara den person XX spelar. Skalar man bort _allt_ så finns bara könsumgänget kvar och man lägger resten på åskådaren att fantisera ihop. Det är väl precis det som den här typen av porr som det skälls så mycket på gör?

Man kan undra om det är brist på fantasi som gör att sådan porr blir så anstötlig eller om det är en alldeles _för_ stor dos fantasi som gör att man övertolkar och lägger in en massa värderingar i något som egentligen bara handlar om sex och dessutom fiktiv sådan.

#11  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... suvi
2006-03-22 14:26:21

Om jag inte använder feministiska gläsögon på porrfilmerna och utanför ett genusanalys på varför porrindustrin riktar in sig på män, så kan det nog vara så att dom är för jävla dåliga på att uttrycka äkta lustkänslor i porrfilmerna och det är nog ett ganska stort bidragande orsak till varför det finns en så stor skillnad på antal män vs antal kvinnor som finner porrfilmer njutbara.

Men eftersom jag är en feminist och kan inte låta bli att titta på företeelser ur ett genusperspektiv ibland, så tror jag att den största bidragande orsaken är ju naturligtvis att porrfilmer är gjorda för män och inte för kvinnor.

#12  Suvi #11 RasmusS
2006-03-22 14:44:57

Jag tror du har rätt i båda fallen. Porraktriser/aktörer är inte främst bra skådisar utan är främst bra porraktörer/aktriser. (”Bra” som i att de är villiga att ha könsligt umgänge framför kameran och har de attribut som producenterna efterfrågar som storlek på bröst och balle osv)

Men också att målgruppen främst är män. Det som talar emot det sistnämnda är väl att drygt 40% av kunderna är kvinnor och om de inte gillade det de såg skulle de nog inte konsumera mer och siffran 40% skulle dala rätt kvickt.


Att de inte uttrycker äkta lustkänslor kan ju vara av precis samma orsak som när actionhjälten inte utrycker äkta *placera valfri känsla* just för att h*n inte för tillfället känner som h*n försöker spela att h*n känner. Dvs porraktörerna/aktriserna känner sig kanske inte speciellt kåta utan har en dag på jobbet, bara att deras dag på jobbet ser annorlunda ut och att producenterna nöjer sig med att jobbet blir gjort, dvs jobbet med det könsliga umgänget mer än något jobb om äkta romantiska och erotiska känslor.

#13  Vilken positiv överraskning... Fabian
2006-03-22 15:54:37

...att ni haller med. Jag tycker sjalv att det stammer, ju mer jag tanker pa det. Kanske en ide för en mer vetenskaplig undersökning?

Suvi, sjalvklart ar porren som vi kanner till den gjord för man. Kvinnor verkar inte uppskatta porr, eller atminstone inte den sorten (men det ar en annan diskussion). Det jag tankte pa var mer varför den porr som riktar sig mot heterosexuella man ser ut som den gör? Varför alla kvinnor ar villiga? Det ar en drömvarld dar sex ar gratis, dar kvinnor och man njuter lika mycket, dar inge skuldkanslor ar nödvandiga.

Kanske (jag vet att det ar en radikal tanke men försöker i alla fall) kanske rentav en jamstalld varld?

#14  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... SophieG
2006-03-22 19:30:22

Willow skrev:
"Så i en likvärdig sexuell relation, där båda njuter, tar för sig och vill experimentera, är det helt normalt att kvinnan kallas för smutsig, slyna, bitch osv?"

"Normalt" är ett konstigt ord tycker jag.

Men visst kan det var upphetsande att kallas för det du skriver här, i rätt sammanhang/sinnesstämning och med rätt person(er).

Jag tycker det iaf.


Skulle du förresten säga samma sak om folk som lever i BDSM relationer?
Tror du inte att de kan vara i "likvärdiga" förhållanden även fast de leker och experimenterar med begrepp som dominans och förnedring?

#15  Jag tror ocksa... Fabian
2006-03-23 10:12:38

...att den sortens sexualitet ar pa bada sidor. Hiterapporten berattar ju att manga kvinnor har valdtaktsfantasier, vill bli kallade för slynor etc. förutsatt naturligtvis att det sker i en omgivning dar de inte behöver vara radda pa riktigt.

Att detta reflekteras i porren ar val da ratt naturligt...

#16  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... fjallyoghurt
2006-03-23 13:46:51

En fundering: om det ligger något i Fabians tanke, att porr är mäns dröm om att få sex utan motprestation, så förklarar det varför porr ses som en manllig angelägenhet.


Motsvarigheten för kvinnor skulle då kunna vara en dröm om att ta emot männens prestation utan krav om ersättning. Att få utan att ge något tillbaka. Vad är det då män förväntas leverera för att förtjäna sex? Beundran, en blick att spegla sig i, kanske? Är damtidningarna kvinnornas porr?

#17  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... Jinx
2006-03-23 14:10:13

Jag som trodde att gratis sex fanns idag...
Jag har då aldrig fått nån betalning av de män jag har legat med. Och faktiskt inte efterfrågat det heller, när jag har sex med nån så är det för att jag VILL, inte som nån slags jävla belöning!
Jävligt sorgligt att den här synen på kvinnlig och manlig sexualitet verkar vara så utbredd.

#18  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... fjallyoghurt
2006-03-23 14:17:56

För att förtydliga vad jag menar med "förtjäna" hänvisar jag till en post av Alvunger: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

#19  #18 Jinx
2006-03-23 14:31:26

Ok, visst existerar det tankesättet. Men det är inte så för alla (jag kanske bara önskedrömmer men jag tror att det är väldigt ovanligt bland kvinnor iaf i mina bekantskapskretsar).
Det märkliga tycker jag är att så många män hävdar att de alltid måste "köpa" sexet med drinkar etc trots att det finns massor av exempel som säger emot. Bland de människor som jag umgås mest med så är kvinnor och män generellt lika promiskuösa (utan betalning) och ändå så är uppfattningen att kvinnor måste övertalas så utbredd. Har svårt att förstå varför.

#20  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... kezo
2006-03-23 14:49:27

Alltså, många kvinnor fantiserar säkert också om att "gorgeus" män, som de kanske inte kan få i verkligheten, dyker upp, förför dem och ger dem värstingorgasmen. Förmodligen en av de vanligaste fantasierna hos båda könen.

Frågan handlar snarare om varför ettdera kön behöver porr och det andra inte (obs GROVT generaliserat), samt varför porrindustrin ser ut som den gör.

#21  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... kezo
2006-03-23 14:56:58

Och om män i allmänhet ser sex (i verkligheten) som något de måste BETALA för - ja då har vi verkligen problem. Jag är inne på Jinx linje - jag har inte träffat många såna män. De flesta tycker, precis som de flesta kvinnor jag känner, att sex är något man upplever _tillsammans_ med den man har sex med, när båda känner för det. Och känner inte båda för det, ja då sköter man det på egen hand. Eller försöker hitta någon annan partner. Vad man sedan fantiserar om när man onanerar eller har sex, är en annan sak.

#22  kezo Gullegubben
2006-03-23 15:09:10

Jag tycker nog att det är en mainstreamuppfattning att mannen skall förtjäna kvinnans kärlek, tillit, uppskattning, uppmärksamhet etc. Jag tycker att det är ett genomgående tema i populärkultur och en vanlig uppfattning både bland kvinnor och män.

Jag minns Fräcka Fredag på början av 80-talet där Malena gav som tips till mannen vars hustru var ointresserad av sex, att göra rent alla skåpluckor i köket. Jag minns inte att det rådet orsakade en feministisk storm.

Jag tror att det är ett ganska säkert bett att utgå ifrån att porren för män skildrar något som män inte upplever tillräckligt mycket i det vanliga livet.

#23  kezo, Jinx fjallyoghurt
2006-03-23 15:28:25

Menar ni att Alvunger är ute på en längre cykeltur i posten jag länkade till här ovanför (i #18), eller är det hon beskriver undantag som inte kan förklara något generellt om porr enligt Fabians hypotes?

#24  GG kezo
2006-03-23 15:39:40

Och varför skulle inte kvinnor behöva förtjäna mäns "kärlek, tillit, uppskattning" etc?

Över huvud taget tycker jag att uttrycket "få sex" är problematiskt. Det låter som om sex är något som någon kan ge bort som present, istället för något som två eller flera människor upplever _tillsammans_. Många många kvinnor OCH män har inte speciellt stor sexlust om de har bråkat med sin partner, om de är trötta eller stressade, om något känns jobbigt eller fel i relationen etc. Att försöka lösa dessa problem är oftast det enda sättet att öka lusten. Hos en del par kanske mer uppvakning åt endera hållet eller att göra rent skåpluckor är det som behövs. Hos andra par något annat.

#25  fjällis kezo
2006-03-23 15:44:55

Jepp, det finns en sådan uppfattning i detta fucking samhälle (ursäkta uttrycket) att sex är något som män FÅR och kvinnor GER, och jag hatar den. (Läs mitt inlägg #24 så kanske det framgår lite närmare vad jag menar). Det Alvunger skriver stämmer alltså - men hon ifrågasätter också denna syn från både mäns och kvinnors sida. Och ja, de män jag huvudsakligen umgås med, delar inte denna syn.

(OBS, jag försöker inte ironisera över ditt nick, det är ett kärleksfullt uttryck ; )

#26  kezo Gullegubben
2006-03-23 15:54:33

Jag håller med, men det är ingen mainstreamuppfattning, särskilt inte bland kvinnor. Hur ofta ställer du dig frågan "Vad har hon gjort för att förtjäna hans kärlek, tillit, uppskattning etc"?

Vad ser du för filmer som går ut på att mannen är osäker på kvinnan men att hon genom ansträngningar, självuppoffran, omtänksamhet etc. vinner hans kärlek, tillit, uppskattning etc.?

Om du kan ge en titel, så skall jag genast gå och hyra den.

#27  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... fjallyoghurt
2006-03-23 15:56:27

fjällis är fint, speciellt när det kommer från en annan mejeriprodukt.


Jag håller abslout med både dej och Alvunger om att det är ett bedrövligt tingens tillstånd. Men om det ändå förhåller sig så, vi är säkert överens om att vi lever i ett könsrollssamhälle, så är det ju av intresse att fundera på om det orsakssamband som Fabian beskriver är rimligt. Ävenom det inte är något önskvärt med att det förhåller sig så så tycker jag att det är en fullt tänkbar förklaring till observerbara fakta.

#28  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... fjallyoghurt
2006-03-23 15:56:53

sorry, #27 var till kezo

#29  Svin Gullegubben
2006-03-23 15:57:59

Män som tycker att en kvinna måste förtjäna deras uppmärksamhet brukar kalla "självupptagna svin" och andra mindre smickrande omdömen, om de lyckas, och märks inte alls, om de misslyckas.

#30  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... kezo
2006-03-23 19:37:22

GG

Intressant, jag hade faktiskt redan innan tänkt att föreslå en film: Borta med vinden.

I slutet ber Rhett Butler Scarlett att dra åt h-vete (typ) och lämnar henne (äntligen). Varför? Han anser att han har ett värde.
Han är värd något bättre. Många snyftar åt stackars Scarletts öde och mängder av fortsättningar har väl skrivits där det blir bra mellan dem igen? Jag tycker att Rhett gör helt rätt. Han sätter ner foten.

Visst skulle de kanske kunna få ihop det igen - men bara om hon skärper sig.

Dock finner jag det fruktansvärt tragiskt om män i så mycket högre utsträckning än kvinnor känner att de måste krusa och buga och finner sig i otacksamma partners. Så till den milda grad att män söker utlopp för sin frustration i porren (enligt Fabians teori).
Men eftersom många kvinnor OCKSÅ är frustrerade pga könsorättvisorna, fast kanske på ett annat sätt, borde kvinnorna också ju söka utlopp för denna frustration, vilja "hämnas" på män, känna att de har makten etc. Och då är kanske Scum-manifestet och Solanas egentligen inte så konstigt? Inte konstigare än porr egentligen?

#31  Kezo #30 JayUU
2006-03-23 20:57:38

Där tror jag att du har en jättepoäng.

Även om jag inte tror att porrkonsumption är en frustrationskanal, så tror jag att många män attraheras av porr just för att det är så enkelt, dvs vad de egentligen skulle vilja på det rent sexuella planet.


Men å andra sidan är kanske damtidningarnas och dokusåpornas förljugna världar där betraktaren empatiskt får dela någon annans problem (det som de flesta kvinnor enligt klyschan känner behov av i sina förhållanden) utan att måsta lösa eller hantera. Jag är nämligen inte så säker på att det typiska kvinnliga behovet är att känna makt, utan snarare att få känna (och sätta sig in i) att andra har problem också.

#32  Kezo #30 RasmusS
2006-03-23 22:15:28

Fast ändå…

Vi kan väl ändå inte hänvisa till fiktionens värld om vi vill påvisa hur saker och ting ligger till i det verkliga livet. I så fall går det väl lika bra att hänvisa till Kalle Anka eller någon annan fabel?

#33  Kezo #30 Kruzze
2006-03-23 22:59:52

Tror mer att det handlar om att killar även kan ha ett mer platoniskt förhållande till sex. Att titta på porr och dra en rånk är inget märkvärdigt, och då få utlopp för något man tänkt lite på under dagen. Min erfarenhet är att kvinnor inte alltid är lika enkelspåriga utan romantik och stämning är elementära inslag. Det kan självklart en man också uppskatta men det är inget nödvändigt.

Att män skulle vara mer "sexuellt frustrerade" än kvinnor tror jag knappast, tvärotm. Just på grund av att män tenderar att ha ett mer okomplicerat förhållande till sex än kvinnor så behöver det inte bli så mycket frustrationer. Puritanska och pryda flickor däremot måste ju koka inombords av outlevda sexuella drifter. Finns till och med ett begrepp för det inom den psykodynamiska skolbildningen, "hysteresis".

#34  RasmusS kezo
2006-03-23 23:24:05

Nej, det har jag inte påstått heller. Men GG bad b la om en film.

Tror dock du (och alla andra här) att det som händer i BMV (på slutet, bortse från resten av filmen), är så himla ovanligt? Att en karl helt enkelt får nog och tröttnar på sin kvinna för att hon behandlar honom illa? Vi vet att ca 75 procent av alla skilsmässor initieras av kvinnor, vi vet att könsrollerna formar och begränsar oss - men jag är inte säker på att alla män, eller ens flertalet, skulle hålla med om att de befinner sig i ett sådant underläge i en relation att de inte förmår sätta gränser, medan det för kvinnor generellt är no problemo. (Och av detta skäl, enligt Fabians teori, skulle då män "behöva" porr mer än kvinnor).

Vidare, med tanke på det som GG skrev - jag håller med om att det ligger i den manliga könsrollen att vara uppvaktande mot en kvinna och (i värsta fall) sätta henne på piedestal - men jag skulle inte påstå att det ligger i den manliga könsrollen att över huvud taget inte ställa några krav. Tvärtom - en riktig karl "säger ifrån", står för vad han tycker och vad han vill... I den bemärkelsen måste väl en kvinna "förtjäna" en mans tycke, även om det kanske inte uttrycks just så.

#35  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... kezo
2006-03-23 23:35:02

En vanlig feministisk teori är ju snarare att det i den manliga könsrollen ligger att vara just den dominanta och den som ställer krav, den som får sin vilja fram, både i sängen och annorstädes, etc. Kvinnan är till för mannen, lixom. (Jag säger inte att det är så, det är en teori).

Numera krockar detta med verkligheten, när kvinnor har frigjort sig mer och inte längre vill vara till bara för män. Detta får många män att söka sig till porren och det budskap som ofta förmedlas där. Sexet är kanske inte bara "enkelt" - i porrens värld återtar de också en del av sin förlorade makt. Liksom om de köper en hora.

Fabian är egentligen inne på samma spår - hans poäng är dock att män i sjäva verket känner sig _underställda_ i sängen idag, bara tvingas ge och inte få etc, och _därför_ ser porren ut som den gör.
Kanske har han rätt. Men kanske är det också så att män känner sig underställda bara för att det inte längre är som förr, då sex var "till för" mannen? Kanske är vi i själva verket mer jämställda i sängen, men det _upplevs_ som orättvist för att normen är (eller har varit) mannens njutning?

#36  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... Kruzze
2006-03-23 23:45:55

Kezo #35, eller är det så att kvinnor varit vana att få allting serverat på silverfat men nuförtiden har de upptäckt att de faktiskt måste agera själva och det gör dem frustrerade. Se bara på kvinnlig brottslighet som ökar markant, kvinnligt drogmissbruk och kvinnlig utbrändhet. Mäns representation inom kriminalitet, missbruk och psykisk sjukdom är ju i princip oförändrat.

Skulle tro att det är betydligt närmare sanningen än det du pratar om.

#37  Så här tror jag kezo
2006-03-24 00:05:06

Eftersom uppvaktningsprocessen fortfarande till största delen ligger på mannen, är det han som ska "godkännas" när en kontakt väl har inletts - inte tvärtom. Därför upplever han det som att det bara är han som måste "göra sig förtjänt av" - inte kvinnan. Det han glömmer är dock att kvinnan också måste jobba på att "godkännas" - men i ett tidigare skede. Hon måste "göra sig förtjänt av" att över huvud taget bli uppvaktad. Så kraven finns där för båda, bara på olika stadier i processsen.

I en etablerad relation ser mönstret inte riktigt likadant ut eftersom båda nu sas har "godkänt" varandra - annars skulle de inte vara ett par. Däremot leder könsrollerna till att (många) kvinnor verkar ha större behov av emotionell bekräftelse än (många) män. Detta kan kännas som ett krav och ett ok för många män, en "är hon aldrig nöjd-"känsla. Han är nöjd som det är, kan inte förstå hennes starka behov och det blir därför en press.

När det gäller det sexuella, är det dock ofta omvänt. Fler män verkar känna sig sexuellt avvisade och otillfredsställda etc. Fler kvinnor är nöjda som det är, men känner då en (jobbig) press på sig att gå mannen till mötes.

#38  Sv: Ett nytt satt att se pa porr... Kruzze
2006-03-24 00:18:38

Kezo, det låter som en bra beskrivning tycker jag.

Kvinnor ser till att få sin bristande känslomässiga bekräftelse på annat håll (väninnor, ideella rörelser och mamma) och männen ser till att få sin bristande sexuella tillfredställelse på annat håll (otrohet, porr och prostitution).

Väldigt grovt förenklat givetvis men säkert en inte helt osannolik generalisering. Dock finns det tidstypiska tecken som är oroande vad gäller kvinnor och det är deras överrepresentation i "negativ" statistik. Kvinnors utveckling har varit allt annat än positiv de senaste åren, tvärtemot om man ser till att fått mer inflytande i arbetslivet och mer i lön.

#39  En av de fördomar jag har hört mest om homosexuella... Fabian
2006-03-24 08:43:13

(och har menar jag med 'fördomar' 'mer eller mindre ogrundade eller ogenomtankta fördomar)... ar att bögar ar mer sexfixerade an heterosexuella.

Visst ar det manga av oss som har sex med kreti och pleti. Visst har vi en kultur dar sex star i förgrunden (men inta bara).

Men lat oss göra ett tankeexperiment. Lat oss förestalla oss att heterosexuella man skulle tanda pa heterosexuella man. Hypotetiskt och svart, jag vet. Tank er vilket Sodom och Gomorra det skulle vara. Inga kvinnor som gör allting komplicerat.

Det ar detta porren handlar om. Kvinnor som har samma installning till sex som man. Dar mannen inte maste kanna sig i underlage hela tiden.

(Nagon försökte förresten modifiera denna teori genom att havda att bade man och kvinnor maste valja för att ett par skall uppsta. Javisst. Jag maste ocksa ansöka till Förenta Nationerna innan jag far ett jobb dar. Men maktförhallandena ar klara anda.)

#40  Fabbe kezo
2006-03-24 11:45:48

Många feminister tycker att maktförhållandena är jämbördiga på "äktenskapsmarknaden" men inte jämbördiga vid köp av sex.

Många icke-feminister tycker att maktförhållanderna är ojämlika på "äktenskapsmarknaden" men jämlika vid sexköp. Då har båda plötsligt ett jämbördigt val.

Hur kommer det sig?

#41  Kezo RasmusS
2006-03-24 14:32:27

Kezo sa:
Nej, det har jag inte påstått heller. Men GG bad b la om en film


Sorry, missade det =)

Kezo sa:
Tror dock du (och alla andra här) att det som händer i BMV (på slutet, bortse från resten av filmen), är så himla ovanligt?


Bra att du berättar vad som hände, har aldrig sett filmen. Nej, inte alls, jag tror att både kvinnor och män som har lite självrespekt och självkänsla lämnar sin partner om de blir illa behandlade av den.

Angående könsrollen som ligger på män att uppvakta. Om någon förväntas uppvakta så görs väl uppvaktningen för att uppnå ett visst resultat. Detta skulle kunna förklara ord som ”belöning, betalning” osv när en del män formulerar sig om detta. Det skulle även kunna förklara varför en del kvinnor formulerar sig som om de gav bort något när det haft sex med en man.

På så sätt skulle det kunna beskrivas som om en man i större utsträckning måste ”förtjäna” kvinnan eftersom han måste uppvakta henne. Kvinnans väg att ”förtjäna” mannens uppvaktning är i den typen av relationer att hon till sist släpper till, annars slutar uppvaktningen.


Kezo sa:
Detta får många män att söka sig till porren och det budskap som ofta förmedlas där


Hmm. Har lite svårt att tro på det. Det är att tillskriva porrens betydelse för stora värden för oss män, men jag kan ha fel. Jag tror inte män söker sig till något budskap, det är nog att övertolka porren. Jag tror att de söker sig till en lättillgänglig form av sexuell stimuli, inte något budskap. För de finns ju filmer som faktiskt har budskap (tror jag) men de är inte de som säljer bäst. De som säljer bäst är de som är nästintill helt avskalade på handling och där de kör i gång med sexet i princip på direkten.

Jag tror att den typen av porr är mer populär än så kallad erotik just pga att den här typen av porr fokuserar mer på sexet och mindre på personerna som utför det. Aktörerna är avpersonifierade, både kvinnorna och männen, oför att de ska kunna platsa i fler personers sexfantasier än om de hade spelat unika rollporträtt.

Den enda makten som finns för en porrkonsument består i att det är konsumenten som väljer om och när man ska bli sexuellt stimulerad genom att de har möjligheten att sätta på och stänga av porrfilmerna. Konsumenterna återtar således ingen makt genom filmerna mer än att det är dem som har makten att nyttja sig av porr eller ej.

I en sexuell relation är man alltid beroende av någon annans samtycke, det är man inte i och med porren och det är just där ”makten” finns för konsumenterna. Det är i alla fall vad jag tror. Eller är jag helt ute och cyklar?Kezo sa:
Kanske är vi i själva verket mer jämställda i sängen, men det _upplevs_ som orättvist för att normen är (eller har varit) mannens njutning?


Tror inte det heller, inte generellt, men visst finns det säkert människor som känner så. Det motsägs väl i så fall av de kvinnor som menar att de ”gav honom sex” osv för det betyder ju att de anser sig belöna honom för någon sorts motprestation?

#42  Kezo... Fabian
2006-03-27 11:49:04

Det har jag aldrig hört.

Utan att tala för andra, jag tycker inte relation ar pa nagot satt jambördig vare sig pa aktenskapsmarknaden eller pa prostitutionsmarknaden. Det ar mannen som befinner sig i underlage i bada fallen. I det ena maste han ta första steget och ar den som maste övertyga. I det andra ar det hans sexualitet som har sa lagt varde att han maste betala för att tillfredsstalla den.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?