feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kamp för rättigheter? Nej, tack.


Gå till senaste inlägget



#1  Kamp för rättigheter? Nej, tack. Raffe
2006-03-20 16:57:05

Utav ren nyfikenhet, utan domar startar jag denna tråd som främst vänder sig till icke-/antifeministerna.

Jag själv stödjer alla kamper för rättigheter i grunden. Folks rättigheter är viktiga, oavsett grupp. Svarta i amerika kämpar för sina rättigheter, svartskallar i Sverige kämpar för sina rättigheter, alla folk som är eller har varit diskriminerade, kämpar för sina rättigheter.
Kamp för rättigheter av alla slag är bra, sålänge våld inte används. Det är demokratiskt, och en rättighet säger sig självt, är rätt.
Oavsett om jag är engagerad eller inte kan jag direkt säga att jag i grund och botten stöder alla kamper för rättigheter.
Jag stödjer således anti-rasismen, feminismen, och om män skulle kämpa för sina rättigheter stödjer jag självklart den också.

Varken feminism eller anti-rasism säger någonting om metoder eller förslag, det finns bara ett mål i begreppet, som olika rörelser och partier kan tolka fritt. Men i grund och botten är det för mig självklart att stödja kamp för människors rättigheter. Inte minst kvinnors.
Så, frågan till er nu (och håll er till dessa):
Icke feminist, Varför stödjer inte du kampen för kvinnors rättigheter? Stödjer du andra kamper för rättigheter, t.ex. svartskallars, men inte kvinnors? Stödjer du inga alls?
Anti-feminist, Varför är du emot kampen för kvinnors rättigheter? Är du också emot andra kamper för rättigheter, eller är det bara kvinnans?

Är bara nyfiken.
Ps. Kamp för rättigheter blir inte förkastlig bara för att rättigheterna "finns", så kom inte med något sådant struntprat. Kom ihåg att hålla er till frågorna, vänligen. Ds.

#2  Sv: Kamp för rättigheter? Nej, tack. MatsL
2006-03-20 17:08:16

Mycket verkar vara ordförbistring. Nästan alla skeptiker till dagens "feminism" är givetvis för kamp för rättigheter men är skeptiska till könsmaktsperspektivet. När det är klargjort finns inget mer än ordförbistring kvar.

Rent pr-mässigt var det succe att gömma könsmaktsperspektivet bakom ordet feminism. Vad tycker du om att nästan alla gjort ordet feminism synonymt med könsmaktsperspektivet?

#3  Jag stöder de mesta... Fabian
2006-03-20 17:12:12

kamper för rattigheter. Men jag har tva iakttagelser som ar viktiga i sammanhanget.

- Det finns manga rattigheter som knappt uppmarksammas. Flintskalliga, kortvaxta, socialt oskickliga, och dumma diskrimineras vilt i vart samhalle utan att nagon skulle komma pa tanken att stödja deras rattigheter. Det ar viktigt att vi ar medvetna om att de kriterier vi anvander för att identifiera en grupp vars rattigheter skall starkas i grunden ar godtyckliga.

- Det finns en enorm skillnad mellan den överordning som radde mellan vita och svarta i Sydafrika (för att ta ett typexempel) och den överordning som pastas rada mellan könen. Om nagon form av manlig överordning rader, ar den isf betydligt mindre utpraglad och oandligt mycket mer komplex.

#4  Svartskallar mmikael
2006-03-20 17:34:55

Nu vet jag inte om du är vit, gul, röd eller svart, men ditt konstanta användande av ordet svartskallar för mörkhyade människor säger mig antingen att du är mörk själv, är inne i Hip Hop-kulturen - alternativt att du känner förakt för denna folkgrupp.

Har du nån annan förklaring?

#5  Sv: Kamp för rättigheter? Nej, tack. Mumriken
2006-03-20 18:22:28

Som icke-feminist stöder jag människors rätt till lika behandling oavsett om de är män eller kvinnor. Kan det vara så svårt att förstå att en icke-feminist inte behöver förneka kvinnans rättigheter, utan kanske ser världen i ett lite större perspektiv, där det finns både män och kvinnor som förtrycks på olika områden.

#6  Sv: Kamp för rättigheter? Nej, tack. Clajo2
2006-03-20 19:35:24

Som Jan Guillo sa, när Göran Persson kallar sig feminist har begreppet förlorat sin innebörd. Därför kallar jag mig inte för feminist. Det betyder INTE att jag är emot rättigheter.

Dessutom tycker jag att din definition av rättigheter är lite knasig, " och en rättighet säger sig självt, är rätt."
VEM bestämmer det? Individen? Kollektivet?

Jag kan tänka mig en rad "rättigheter" som är problematiska ur mitt moraliska perspektiv.

#7  Raffe Mattias
2006-03-21 03:21:17

Jag vill gärna veta vad du menar med rättigheter i det här fallet. För mig är en rättighet något som vi kan förvänta oss att staten kan garantera medborgarna tillgång till. Ex. rätten att uttrycka vår åsikt eller rätten att inte bli torterad. Dvs negativa rättigheter. I den meningen känner jag inte till några rättigheter som män har men som inte kvinnor har. Däremot har kvinnor rättigheten att själva välja om dom vill göra lumpen. En rättighet som är förvägrad männen.

#8  Mattias CeNedra
2006-03-21 07:03:32

Han kan inte svara http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

#9  Sv: Kamp för rättigheter? Nej, tack. Fosfolipid
2006-03-21 12:27:43

Rättigheter har inget egenvärde. Ska man kämpa för något är det antingen lika rättigheter eller relevanta rättigheter. Att stödja kamp för rättigheter av alla slag är tyder på okunnighet om dels förekomsten av oönskade rättigheter, dels nödvändigheten att rangordna rättigheter. Sådeså.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?