feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Från Tycka: kvinnobröstet som sexsymbol?


Gå till senaste inlägget#1  Från Tycka: kvinnobröstet som sexsymbol? suresh
2005-12-26 14:30:30

Eftersom jag inte är feminist får jag väl svara här. Frågan var varför bröst är så fascinerande och tabubelagda.

Kvinnobröstet är objektet för det infantila behovet. Som sådant är det gott. Men när det infantila behovet överskuggar det sexuella begäret blir det grunden för sexuellt missbruk. Därav försöket att tabubelägga kvinnobröstet. Ett missriktat försök, men där är ändå orsakssambandet.

Vi föds med en intensiv längtan till kvinnobröstet. Under ett par år av vårt liv cirklar alla våra begär kring det. Mat, värme, närhet, beröring. Överlevnad.

När sexualiteten kör igång dryga decenniet efter amningens avslutande triggas det gamla bröstbehovet igång igen. Begäret efter bröstet liknar det sexuella begäret, men skiljer sig på en viktig punkt - det sexuella begäret är ett givande, amningsbehovet är ett tagande.

För män är det svårare att hålla isär de här två begären, eftersom bröstet är signum för den sexuella motparten. För (heterosexuella) kvinnor blir bröstet på sin höjd en fascination, för männen kan det bli en besatthet.

För männen är dilemmat detta: Synen av bröstet sätter igång begärsmekanismen, men för att det sexuella begäret skall kunna fullbordas måste det infantila begäret tonas ner. Mannen kan inte komma till kvinnan som en sugare, han måste komma som en donator. Därför måste den vuxne mannen lära sig att styra sitt bröstbegär, hantera bröstet och längtan efter det för att kunna möta och ta till sdig kvinnan.

En del män kan inte det. Varför? För lite amning? För mycket längtan? För liten snopp? inte vet jag, men behovet att kontrollera bröstet leder till sexuella tabun, vilket är kontraproduktivt eftersom fascinationen runt bröstet ökar ju mer man försker stänga in det.

För naturfolk med bara bröst är inte bröstet sällan någon sexuell signal. Däremot är rumpan ofta det fortfarande. För att minska männens fixering vid bröstet borde kvinnor därför oftare gå barbröstade. Samt amma sina gossebarn ordentrligt så att de får en god start i livet.

#2  Sv: Från Tycka: kvinnobröstet som sexsymbol? targash
2005-12-26 15:12:20

Vi föds inte med behov av bröst vi föds med sugreflex. Vad vi sen suger på spelar ingen roll. Likaså har vi gripreflexen och stängningen av luftvägarna när vi är under vatten.

Men jag håller med om att bröstfixeringen är kulturell. Det snackas ju hela tiden om att brösten är erogena zoner och det ena med det andra. Sådant är det som skapar det sexuella. Om vi betraktat mäns bröst som erogenazoner och kopplat de till det sexuella hade mäns bröst också blivit tabubelagda.

Hade vi gått nakna hela bunten och betraktat brösten som de fettdepåer och mjölkkanaler som de faktiskt är så hade vi inte brytt oss om dem sexuellt.

#3  Sv: Från Tycka: kvinnobröstet som sexsymbol? suresh
2005-12-26 15:28:22

Targash skrev: Vi föds inte med behov av bröst vi föds med sugreflex. Vad vi sen suger på spelar ingen roll.

Jag svarar:

Det där tror jag inte på. Amningen har fler moment en enbart sugandet.

#4  Sv: Från Tycka: kvinnobröstet som sexsymbol? kezo
2005-12-26 15:28:31

Håller med targash. Barn behöver värme och närhet, ja. Barn har även en sugreflex. Men övrig fixering vid just kvinnobröst, är snarare kulturellt formad.

#5  Sv: Från Tycka: kvinnobröstet som sexsymbol? kezo
2005-12-26 15:31:26

Jag kom nyss hem från ett par med en åtta månaders baby. Hon satt hos pappan när hon började bli hungrig, och började vända sig in mot honom och dra i hans tröja.

Hon hade lärt sig att där på kroppen brukar det finnas mat. Men det spelade tydligen ingen roll för henne att det var pappan hon satt hos. Hon skrek inte efter mamman. Så det var uppenbarligen inte specifikt KVINNObröstet hon sökte, utan som alla andra barn: mat. Resten: värme, kroppskontakt, trygghet, fick hon lika bra hos pappan.

#6  #5 suresh
2005-12-26 15:43:17

Om pappan inte hade haft någon tröja att dra i kanske inte spädbarnet hade varit lika nyfiken på pappans bröstresurser.

#7  Sv: Från Tycka: kvinnobröstet som sexsymbol? suresh
2005-12-26 15:46:23

Targash skrev:

Men jag håller med om att bröstfixeringen är kulturell.

Jag svarar:

Det här är en knepig fråga. Visst finns det en kulturellt utformad bröstkult. Men har behovet som denna kult finner sin näring (!) ur en genetisk eller social rot? Hur vet vi det? Och speler det egentligen någon roll?

#8  Sv: Från Tycka: kvinnobröstet som sexsymbol? donbullshit
2005-12-26 16:53:22

Som jag skrev i en annan tråd, så blir kvinnobröstet en sexuell symbol
och -zon av de uppfattningar vi har om det. Uppfattningar som kan han
sina historiska orsaker i kultur osv.

Sedan om bröstet är tabu och gömms undan, skapar besatthet hos
båda könen vad gäller kvinnobröstet.

Sedan kvinnobröst kan även vara en sexuell symbol för heterosexuella
män, för att kvinnor just har dessa bröst, med vissa undantag. Det
utstående bröstet är en symbol för kvinnan.

#9  Sv: Från Tycka: kvinnobröstet som sexsymbol? elu
2005-12-26 20:55:04

En liten hypotes från min sida här:

Kan det inte vara så att anledningen till att kvinnor i vissa kulturer började dölja brösten faktiskt har med amningen att göra, det vill säga att de inte skulle synas för att vara inte drabbas av ond magi/andar häxkonster som kunde göra så att de inte längre gav någon mjölk, När de sedan började döljas blev de tabubelagda vilket sedan gjorde att de blev till sexsymboler pga detta.

#10  Ammande pappor? vosSavant
2005-12-27 07:51:29

Om nu brsötfixeringen har med ammning att göra, vad skulle det då ha för inverkan på mina eventuella barn om jag som man väljer att amma dem?
http://www.etc.se/radikala/templates/ct_117.a…

#11  Sv: Från Tycka: kvinnobröstet som sexsymbol? suresh
2005-12-27 11:57:58

Jag vet inte. Du får undersöka. Skaffa 15 egna barn. Dela in dem i tre kontrollgrupper. Låt 5 av dem amma mamman. Låt 5 av dem amma dig utan några som helst hjälpmedel. Låt 5 amma dig med en bröstatrapp fylld med mammans bröstmjölk. Adoptera två kontrollgrupper till från Ghana, hälften av dem ger du ingenting alls, hälften ger du Nestlè mjölkersättningsprodukter.

I övrigt ger du alla överlevande exakt samma uppfostran och sen försöker du se om 15 år om det blev någon skillnad på dem.

#12  Sv: Från Tycka: kvinnobröstet som sexsymbol? vosSavant
2005-12-27 16:03:21

Ok, jag ska testa.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?