feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ekvalism är bättre än Feminism?


Gå till senaste inlägget#1  Ekvalism är bättre än Feminism? billie
2005-11-01 10:42:17

Delvis knyckt från Tycka men mer inriktat på Ekvalism.

I Tyckatråden http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=4&a…

Är "feminism" ett bra namn?

så länkas till Ekvalism. Nytt ord för mig.
http://en.wikipedia.org/wiki/Equalism

på svenska borde det då stavas Ekvalism och det skriver en Karlson om på AFS. Vem denne Karlson är har jag ingen aning om.

http://www.antifeminist.nu/message.php?Messag…

"På engelska finns två dominerande feministiska riktningar: equality feminism (den traditionella feminismen som uppstod på 1890-talet) och gender feminism (den radikala feminismen som uppstod på 1960-talet)."

"Ett nytt ord i svenska språket - ekvalism - skulle kunna vara en bättre översättning av equality feminism. Poängen med traditionell equality feminism är att män och kvinnor inte ska vara jämställda av den anledningen att de är identiskt lika. Män och kvinnor ska vara jämställda och ändå få lov att vara olika, vilket de ändå är, oavsett hur många genusvetenskapliga Frankenstein-dagis Yvonne Hirdman lyckas skapa. Traditionell equality feminism är vad Antifeministiska Samfundet står för. AFS står inte för konserverade könsroller. AFS står för valfria könsroller. Det står inte likhetsfeminismen för. Likhetsfeministerna gör allt vad de kan för att blanda bort korten i den här viktiga frågan. Likhetsfeminismen står för bannlysning av alla könsroller. Många människor har svårt att förstå att det inte är samma sak som valfria könsroller. " läs resten där om ni är intresserad av Karlsson.

Tyvärr verkar små grupper vilja göra ordet till sitt. Det är ju många olika politiska riktningar som gjort ordet till sitt. Wiki berättar inte vilka och det gör kanske ordet omöjligt att använda. Det blir stridigheter om vem som äger ordet.

Flera i Tyckatråden säger att etiketten inte är viktig utan innehållet. Vad ordet föväntas stå för eller referera till. Vad man vil säga med ordet.

Ohly säger sig stå för samma som när han använde ordet Kommunist men eftersom andra lägger in annan betydelse i det än vad han gör så har han nu ändrat sig. Han tänker inte längre använda ordet.

Det är nu för sent säger då kommentatorer.

Kan det inte vara likadant med Feminism. Det är för sent att sluta använda ordet och för sent att ändra till Ekvalism om innehållet är samma.

Är etiketter oviktiga. Det tror inte reklamindustrin och de har rätt hårda fakta som visar att det namnet och vad köparen förknippar med det namnet är skillnaden mellan att lyckas och misslyckas.

Nu är det ett oerhört svårt ämne. Det handlar om känslor tror jag?

Billie

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?