feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!!


Gå till senaste inlägget#1  6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Opolitisk
2005-10-14 11:00:59

Seriöst ställda, några jag funderat på.

1. Varför röker fler kvinnor än män?

2. Varför hindrar många kvinnor av egoistiska skäl att deras män skall få ta ut hälften av föräldraledigheten?

3. Varför söker många kvinnor män som "ej är snåla" utan är "generösa". Har dom inte egna inkomster?

4. Varför skrivs det så mycket om att kvinnor i dagens samhälle mår så dåligt när det faktiskt är så att DUBBELT så många män som kvinnor tar livet av sig?

5. Varför är det inte ett problem att 95 % av alla som arbetar med familjefrågor på socialförvaltningarna är kvinnor MEN att det skulle vara ett ENORMT problem om det var 95 % män (ur kvinnors perspektiv)?

6. Varför bli en del kvinnor förälskade i hopplösa män, kanske kriminella och missbrukande?

#2  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! SophieG
2005-10-14 11:19:10

1) Vet inte ens om det stämmer. I världen? I Sverige? Har du någon statistik på det? Varför verkar färre tjejer snusar jämfört med antal killar som gör det? Tradition och trender antar jag.

2) Hur vet man att det är av egoistiska skäl? Jag tror att det finns många individuella anledningar till varför många kvinnor tar ut mer än sina män. I mitt fall handlade det om geografiskt avstånd. Om vi nu skulle kunna konstatera att det är egoism i individuella fall antar jag att det skulle kunna finnas många anledningar till det.

3) De är väl ganska goda egenskaper att söka i en partner, tycker jag.

4) Feministisk mytbildning.

5) Ur den här kvinnans perspektiv är det inget problem alls. Det enda jag söker i alla jobb är kompetens.


6) Varför blir man kär i någon överhuvudtaget? Jag känner män som dras till hopplösa fall också. Dessa mekanismer är väldigt individuella och mycket svåra att sia om tycker jag.
Ett behov av att omvandla folk kanske?

#3  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Opolitisk
2005-10-14 11:25:52

1. Rökning i Sverige:
http://www.scb.se/templates/Standard____116670.asp

2004: 14 procent av svenska män och 19 procent av svenska kvinnor röker.

2. Kvinnorhindrar pappaledighet

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042…

3. De kanske man kan tycka men som man, och för jämställdhet, är det ganska jobbigt att alltid vara den som skall hala upp plånboken.

4-6. -

#4  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! NoManIsAnIsland
2005-10-14 11:26:31

1) Ingen aning, känns lite som det spelat ut sin roll, åtminstonde i Sverige röker färre och färre överhuvud, i andra länder av samma skäl som många män röker: agressiv marknadsföring för cigaretter och tobak

2) Är du säker på att det är av egoistiska skäl? För det första är det inte så ovanligt att mannen inte vill ta ut sin del, i andra fall spelar dålig ekonomi eller dålig ekonomisk planering in, i ytterligare andra fall kanske man vill amma under längre tid än sex månder. Andra har kanske inte ens en närvarand pappap och ytterligare en grupp är förmodligen av uppfattningen att de som "goda mödrar" inte bör eller kan lämna ifrån sig sitt barn.

3) Det finns kvinnor med höga inkomster som lever med män med låga inkomster och tvärtom. Kvinnor överlag har fortfarande lägre livsinkomster än män. Generositet har inte med ekonomiska medel att göra, det går att vara generös med små medel och snål med stora som SophieG är inne på.

4) Fråga de manliga chefredaktörerna på Expressen & Aftonbladet. Svenska Dagbladet har en kvinnlig chefredaktör och skriver färre sådana artiklar jag antar att du åsyftar.

5) En del bryr sig inte, många menar dock att den könsuppdelade arbetsmarknaden är ett problem och delvis skapar det faktum att kvinnor har lägre livsinkomster än män.

6) Ja säg det du.

#5  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! NoManIsAnIsland
2005-10-14 11:32:04

Utveckling svar 6: Som SophieG påpekar så handlar det nog mycket om att hitta någon att omvandla, uppfostra, om att skapa sitt värde genom att säga titta vad jag gjort med X eller Y, något som också rimmar ganska väl med vår tids syn på förhållandet som ett "projekt" där man skall "förverkliga sig" såväl med den traditionella synen att kvinnan antas ha ett moraliskt högre inflytande över män och att hon får sitt värde genom att ta hand om, vårda andra.

#6  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! SophieG
2005-10-14 11:40:11

NoManIsAnIsland skrev:
"Är du säker på att det är av egoistiska skäl? För det första är det inte så ovanligt att mannen inte vill ta ut sin del, i andra fall spelar dålig ekonomi eller dålig ekonomisk planering in, i ytterligare andra fall kanske man vill amma under längre tid än sex månder."

Får jag tolka det här att du inte är odelat positiv till förslagen om helt individualiserad föräldraledighet? :-)

#7  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! metamorfos
2005-10-14 11:40:44

1. Är det så? Hur ser den totala nikotinanvändningen ut? Och vad har det för betydelse? Fråga tobaksforskare.

2. Är det av egoistiska skäl? De flesta brukar uppge att det är av ekonomiska skäl. Ställ frågan på ett annat forum, förslagsvis ett forum för föräldrar så kanske du får svar på det. Jag och min partner delade så lika det gick. Båda av egoistiska skäl - vi ville vara med våra barn. (Lika = fördelning mellan 40/60 och 60/40.)

3. Vad har du för belägg för det påståendet?

4. Återigen - frågan är ställd till fel personer. Kvinnor har över huvud taget så där generellt inget inflytande över vad som skrivs. Fråga tidningarnas chefsredaktörer.

5. Vad har du för belägg för det påståendet?

6. Fråga dem.

#8  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Merete
2005-10-14 11:41:50

2. Varför har många män bättre lön än kvinnor? För många är det en ekonomisk fråga. Det kan även vara så att samhället demoniserar en kvinna som för tidigt går ut i arbetslivet, för att känna sig som en riktig kvinna måste du vara en riktig mamma.

3. Återigen, samhällets syn på kvinnor som objekt, människor som ska tas om hand, skapar en aktiv man som är subjektet alltså. Alla är ju inte feminister och ifrågasätter könsordningen, en del trivs väl uppenbarligen med att utnyttja de fördelar de hittar och strunta i nackdelarna, som självständighet.

4. Kvinnor är oftast de som har största ansvaret för barn, deras samvete kanske inte låter dem ta den lätta vägen ut och överge sina barn?... Det är en ganska skum fråga att diskutera. I min omgivning är det en man som lyckades och tre kvinnor som misslyckades, det kanske är sättet? Han hängde sig i skogen och kvinnorna tog tabletter, droger och alkohol, det går ju inte lika snabbt.

5. Det finns kanske inte så många män på utbildningen heller? Dessutom är det ju ett "traditionellt" kvinnligt område, låg lön, ointressant etc. Det är inte så många som pratar om att få in kvinnor på järnverken el andra ställen, de är för traditionellt manliga. Det är ju mest vissa, helst offentliga, områden som diskuteras utifrån jämlik fördelning av kön, tex brandkår och dagis.

#9  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! NoManIsAnIsland
2005-10-14 11:43:22

Sophie G skrev att NoManIsAnIsland skrev:
"Är du säker på att det är av egoistiska skäl? För det första är det inte så ovanligt att mannen inte vill ta ut sin del, i andra fall spelar dålig ekonomi eller dålig ekonomisk planering in, i ytterligare andra fall kanske man vill amma under längre tid än sex månder."

"Får jag tolka det här att du inte är odelat positiv till förslagen om helt individualiserad föräldraledighet? :-) "

Det kan jag inte hindra dig från att läsa in, men det är inte det jag skriver. Jag svarade på frågan varför, om nu så är fallet, kvinnorna vill ta ut större del av föräldraledigheten.

Vad det gäller indivdualiserad föräldraledighet är jag ganska kluven. Ser man den som en rättighet som tillkommer föräldrarna skall den förstås vara individuell precis som alla andra socialförsäkringar, ser man det som en rättighet som tillkommer barnet (att ha föräldrarna närvarande) så bör kanske föräldrarna få fördela den utifrån barnets bästa.

#10  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Merete
2005-10-14 11:52:34

Men föräldrars syn på det bästa är inte alltid barnens eller samhällets bästa, om en jämt fördelad föräldraförsäkring bidrar till att båda föräldrarna är hemma kommer barnen se båda föräldrarna göra hushållssysslor. Det kanske också förändrar fädernas generella närvaro i barnens liv.

#11  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! SophieG
2005-10-14 11:53:08

Opolitisk:

Din länk om rökningen verkar visa att tendensen de senaste åren är att glappet mellan tjejers och killars rökning är minskar igen i Sverige.

Stärker kanske det jag skrev om trender och traditioner.


Angående föräldraledighet så är jag väldigt medveten om att det finns många kvinnor som får svårt psykologiskt att lämna över sitt barn till någon annan. Det är tufft att ha burit på ett barn, ammat och varit barnets huvudpunkt under så pass lång tid för att plötsligt släppa en del av det. Det kan jag verkligen intyga. Hur många som låter dessa (ganska naturliga) känslor styr över hur mycket pappan får vara ledig är svårt att veta. Det kan vara så för många men även i kombination med andra praktiska och ekonomiska skäl också. Det gäller för de killar som vill ta ut sin föräldraledighet till fullo att stå på sig, IMHO. Ingen kan tvingas lämna ifrån sig dagar om den inte vill det.


Angående punkt 3. Att du är generös och inte snål innebär inte att jag låter dig betala allting. Jag är också generös och inte heller snål. :-)

Dessa är egenskaper som är viktiga för mig när jag träffar killar (eller tjejer) och det står jag för.

#12  Merete NoManIsAnIsland
2005-10-14 11:54:43

Absolut - instämmer, frågan är bara vem som skall komma fram till detta.

#13  Merete NoManIsAnIsland
2005-10-14 11:56:21

Men det finns många varianter av det där, kanske att göra det lättare för båda att gå ner på deltid under de första åren? Också det skulle ju jämna ut förutsättningarna på arbetsmarknadne liten.

Det vet jag flera som gjort - varit lediga båda i början och sen turats om att jobba varannan dag eller varannan vecka.

#14  NMIAI Merete
2005-10-14 12:04:10

Det låter sunt, att inte jobba ihjäl sig för att försörja familjen. Men det är ockaå ett val som inte alla kan eller vill göra, och för att hjälpa utvecklingen så kan lagstiftning ge det hela en skjuts på vägen.
Det ser ju bättre ut nu ändå? än förr när det inte var delat alls?!

Nu låter det ju inte heller som att hela ff ska delas mitt itu, men några månader öronmärkas, så alla kan göra ganska mycket som de vill ändå med resten.

Är det någon som vet hur de öronvikta pappamånaderna används om det inte finns en pappa med i bilden?

#15  Merete NoManIsAnIsland
2005-10-14 12:09:22

De fall jag känner till hade egentligen inte heller råd (annat än i och för sig viss uppbackning från släkt), men prioriterade detta ganska stenhårt. De tänkte nog ungefär som du skrev att båda skulle finnas där så mycket, att det var självklart att båda fanns där. Och på så sätt är kanske en del öronmärkta månader en bra kompriss - tillräckligt mycket spridning för att det inte skall vara konstigt att pappan är hemma och för att pappan skall kunna knyta an till barnet och vice versa - och samtidigt tillräckligt mycket med flexibilitet för att det hela skall funka praktiskt och ekonomiskt.

Förmodar att de antingen ges till mamman, eller att mamman får ge dom vidare, man kan ju tänka sig en sambo som inte är pappa så att säga.

Sen är en parantes att åtminstonde traditionellt har män haft lite friare arbetstid och därmed kunna vara hemma mer än det syns. När jag var barn var det alltid pappa som var hemma när vi var sjuka, han arbetade helt enkelt hemmifrån (så gott det nu gick), fast det syns inte i någon statistik över vård av sjukt barn.

#16  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! kezo
2005-10-14 12:20:34

1) Ingen aning. Men fler män än kvinnor snusar, så nikotinanvändningen är nog ungefär densamma. Varför den tar sig delvis olika uttryck, kan man dock diskutera.

2) Alla gör det inte av egoistiska skäl. (Se ovan). Men de finns, och det har nog en mängd orsaker. Vill inte jobba, vill inte förlora makten över barnet, tycker kanske inte att de har något annat sätt att hävda sig på etc.

I artikeln skrivs att sex av tio mammor själva bestämmer hur ledigheten ska fördelas. Jag fattar faktiskt inte riktigt hur detta går till. Får mamman automatiskt all ledighet utom de öronvikta pappamånaderna? Det låter konstigt. Utgångsläget borde vara halva var, sedan få man skriva över på varandra om man vill. Och då kan det ju rimligen inte ske utan båda föräldrars vetande och vilja?

3) Ja, du får fråga dem det gäller ; ) Själv har jag i stort sett bara varit tillsammans med karlar som är lika fattiga som jag. Och jag förväntar mig inte att de ska vara mer generösa än jag.

4) Även om dubbelt så många män som tar livet av dig, är det fler kvinnor som försöker. Därmed inte sagt att man inte borde skriva mer om varför män mår dåligt. Det görs mer och mer, t ex inom mansforskningen.

5) Det är ett problem speciellt bland yrken som jobbar med människor i kris/ avgörande beslut i människors liv. De borde bättre avspegla de de jobbar med/ för. (Gäller t ex polis och rättsväsende också). Men efter vad jag har förstått, är socionomutbildningarna starkt kvinnodominerade. Hur får vi män mer intresserade?

6) Precis som flera redan har påpekat, ligger det nog komplexa psykologiska mekanismer bakom. Och män dras inte alltid till så gusta brudar heller.

#17  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! SophieG
2005-10-14 12:21:55

Merete:

Vad ska man göra om den ene föräldern bor i Kiruna och den andra i Malmö?

Om båda ska ha samma föräldraledighet alltså.


Ska barnet bor 9 månader i Kiruna och 9 månader i Malmö (och kanske träffar personen som den haft som huvudpunkt i sitt liv högst varannan helg under 9 månaders tid?

Eller ska barnet börjar på dagis när mammans dagar är slut? Skulle det vara bra för ett barn?

Eller ska pappan avsäger sig/tvingas avsäga sig vårdnaden av barnet så att mamman ska kunna få ta hans dagar?

#18  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Merete
2005-10-14 12:25:34

På ett jobb hade jag en arbetskamrat som inte trivdes så bra, så han tog ut mest ledighet för vård av sjukt barn av han och hans fru. Själv hade jag en en inte för trevlig pappa, så jag var väl glad att min mamma alltid var hemma.

Det kanske är det som också sätter spår i valen av fördelningen, hur vi själva växte upp. Jag tyckte att det var fint att kunna vara hemma med mamma, själv har hon berätt att att hon också tyckte om det men avskydde allt som kom till, matlagning, storkok, städning, färre människor runt omkring sig etc. Hon blev isolerad. Alltså om jag själv skulle skaffa barn skulle jag väl tänka på vad jag gillade och min mors upplevelse.

#19  Merete NoManIsAnIsland
2005-10-14 12:28:37

Nog är det så delvis, att vi styrs av hur vi växte upp, vare sig vi försöker efterlikna det eller komma ifrån det. Personligen vill jag nog inte skaffa barn förrän både jag och min partner är den situationen att vi både vill det så mycket att vi snarare slåss om att få vara med barnen, än att slippa det. Sen får man utifrån det arrangera det så ekonomiskt och praktiskt smärtfritt det går.

#20  SophieG SophieG SophieG Merete
2005-10-14 12:32:40

Jag har ingen aning?

Det är väl en del av problemet med föräldraförsäkringen, att den upprätthåller den traditionella normen; den heterosexuella kärnfamiljsnormen, vilket innebär man+kvinna=två barn, villa, bil och hund.

Det finns många yrkesgrupper där föräldrarna tvingas vara frånvarande i barnens uppväxt också.

#21  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Merete
2005-10-14 12:35:25

Hm... blev konstigt med rubriken...

#22  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! SophieG
2005-10-14 12:35:25

Skulle inte en strikt uppdelad föräldrarförsäkring uppmuntrar att dessa tradionella normer upprätthållas?

#23  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Merete
2005-10-14 12:42:15

Säkert. Samtidigt som de skulle bryta normen inom hemmet om vem som sköter vad, vem som ÄR hemma.
Kollade på Lisa Marklunds och Lotta Snickares föredrag på bokmässan, de var väldigt entusiastiska över en delad ff, och pratade väl för sig, men missade heteronormen helt. Och det är väl så debatten ser ut överlag. Har själv inga barn eller planer på det, så jag har inte haft behovet av att sätta in mig i diskussionen, är därför inte heller så välinformerad om alla fällor i förslagen.

#24  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! NoManIsAnIsland
2005-10-14 12:44:19

Jo men att skaffa barn som en kvinna och man som tänker sig att de skall leva med varandra och barnet en längre tid är ju per defintion heteronormativt - något som vare sig kan eller bör avhjälpas genom föräldraförsäkringens utformning.

#25  Opolitisk android
2005-10-14 13:27:47

"1. Varför röker fler kvinnor än män?"

MITT SVAR: Ingen aning. Hur menar du att vi på feminetik ska kunna svara på det? Det enda jag vet om rökning och kön är att förr rökte fler killar än tjejer, sedan var det lika många och sedan gick tjejerna om. Nu börjar tjejerna även gå om killar i snusande. Men varför, tja du, ingen som helst aning faktiskt. Rökning hade ju (i alla fall när jag var tonåring) en tuffhetsstämpel och kanske har fler tjejer i takt med tiden känt behov av att vara tuffa.
(Äh, vilken lustig spekulation.)

"2. Varför hindrar många kvinnor av egoistiska skäl att deras män skall få ta ut hälften av föräldraledigheten?"

MITT SVAR: När du redan i frågan skriver "av egoistiska skäl" så har du ju redan svarat på din fråga. De tar ut mer föräldraledighet av egoistiska skäl.
En mer neutralt ställd fråga hade varit "Varför hindrar många kvinnor sina män att ta ut hälften av föräldraledigheten?". Det finns nog inget enkelt svar på den frågan. Eller snarare, det finns nog en massa delorsaker. Jag kan lista några av mina tankar kring möjliga orsaker:
* I samhället i stort anses kvinnor ha bättre hand om barn än män. Kanske anses många kvinnor att de själva har bättre hand om barn än vad deras manlige partner har. De tror alltså att det är bättre för barnet.
* Barn hör till den traditionellt kvinnliga sfären, den sfär där kvinnor har mer "makt" än män. Kanske känner dessa kvinnor att de har makt i en sådan situation som de annars saknar.
* Ekonomiska skäl. Hushållet kanske förlorar mer pengar på att mannen är hemma och därför vill kvinnan att mannen hellre jobbar.

"3. Varför söker många kvinnor män som "ej är snåla" utan är "generösa". Har dom inte egna inkomster?"

MITT SVAR: Jag föredrar generösa människor i min omgivning, oavsett vad jag har för relation till dem. Jag tillbringade en semester en gång med en kompis som var så förbaskat snål att han lyckades förstöra hela nöjet med att vara på semester. Jag är själv generös och delar gärna med mig av saker och ting, helt enkelt för att delat nöje är dubbelt nöje.
Men jag antar att din fråga egentligen betyder "Varför vill många kvinnor bli försörjda av män?" Och där är mitt svar att dels finns det nog många kvinnor med gammaldags värderingar som tycker att det är "manligt att försörja" och "kvinnligt att tas om hand" av mannen. Det finns även många män som tycker så har jag märkt. Ett annat svar är att tja, det finns kvinnor som helt enkelt är lata och bekväma.
En till anledning kan vara att det inte innebär lika stor stigmatisering för en kvinna att vara försörjd av en man än tvärtom.

"4. Varför skrivs det så mycket om att kvinnor i dagens samhälle mår så dåligt när det faktiskt är så att DUBBELT så många män som kvinnor tar livet av sig?"

MITT SVAR: Som andra har skrivit före mig så är det ju redaktörer som bestämmer vad som ska stå i tidningarna. Våra svar här kan ju bara bli spekulationer. Men jag anser att psykisk ohälsa inte bara mäts i hur många självmord som sker årligen. Den mäts också i hur många som söker psykologhjälp, som går på psykofarmaka, hur många som skadar sig själva eller lider av psykosociala störningar osv. Jag tror att summan av allt detta förmodligen stannar på 50-50 mellan män och kvinnor. Men jag vet inte.

"5. Varför är det inte ett problem att 95 % av alla som arbetar med familjefrågor på socialförvaltningarna är kvinnor MEN att det skulle vara ett ENORMT problem om det var 95 % män (ur kvinnors perspektiv)?"

MITT SVAR: Det ÄR ett problem. Bäst könsfördelning i ALLA yrken tycker jag skulle vara 50-50 eller så nära detta som möjligt.

6. Varför bli en del kvinnor förälskade i hopplösa män, kanske kriminella och missbrukande?

MITT SVAR: Varför blir folk förälskade? Det finns många olika försök till förklaringar som varierar beroende på vem som svarar. Har man en psykologisk inriktning brukar man väl säga att riktigt starka förälskelsekänslor kan gränsa till psykos, men att det inte gör så mycket eftersom den oftast är positivt laddad och dessutom av övergående art. Många anser att man som vuxen söker den intimitet och närhet till en annan människa som man som litet barn endast kunde uppleva med föräldrarna. Om man som barn präglats av föräldrar med missbrukstendenser eller andra destruktiva läggningar så kan man fortsätta att söka sig till detta (trots att det är farligt) av den anledningen att det också känns tryggt och välbekant. En annan förklaring kan vara att man tror sig kunna rädda en annan människa. Och på det sättet också kunna känna sig oumbärlig själv.
Men nu är det ju inte bara kvinnor som blir förälskade i hopplösa män, även män kan bli förälskade i hopplösa kvinnor.

#26  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! android
2005-10-14 13:28:31

Shit vilket mastodontsvar jag gav! Är lite chockad själv eftersom jag brukar vara mer kärnfull. :)

#27  Snacka om att jag älskar enkäter. Peggy
2005-10-14 21:36:20

1. Varför röker fler kvinnor än män?

Ingen aning. Tjejer brukar bli "coola" lite tidigare än killar i högstadiet, och det är väl då man börjar. Killarna kanske har kloknat till lite mer när de kommer ifatt och börjar inte. Fler killar idrottar väl också.

2. Varför hindrar många kvinnor av egoistiska skäl att deras män skall få ta ut hälften av föräldraledigheten?

Svaret ligger i frågan - av egoistiska skäl. De vill väl vara hemma, alternativt är lite kontrollfreaks.

3. Varför söker många kvinnor män som "ej är snåla" utan är "generösa". Har dom inte egna inkomster?

Troligtvis har de egna inkomster. Jag har träffat 1 tjej som uttryckte sig så. Hon var en typisk örstermalmsbracka över huvud taget och satte väl mycket värde på pengar generellt sett.


4. Varför skrivs det så mycket om att kvinnor i dagens samhälle mår så dåligt när det faktiskt är så att DUBBELT så många män som kvinnor tar livet av sig?

För att kvinnor mår väldigt dåligt. Antalet självmord visar knappast vilka som mår sämst, det visar bara vilka som tar livet av sig mest.

5. Varför är det inte ett problem att 95 % av alla som arbetar med familjefrågor på socialförvaltningarna är kvinnor MEN att det skulle vara ett ENORMT problem om det var 95 % män (ur kvinnors perspektiv)?

Att det inte är ett problem får stå för dig. Jag skulle helst se 50/50 i alla yrken, i synnerhet de som "jobbar med människor"

6. Varför bli en del kvinnor förälskade i hopplösa män, kanske kriminella och missbrukande?

För att en del kvinnor är heterosexuella och en del män är hopplösa.

#28  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! feather
2005-10-15 04:16:49

1. Varför röker fler kvinnor än män?
Globalt sett är det övervägande män som röker - kulturellt betingat eftersom det anses okvinnligt att röka i många länder där männen bolmar som skorstenar. I svensk kultur har rökningen varit trendbetingad, ett sätt att försöka efterlikna den fina folket i Hollywood som rökte på filmerna folk gick och såg på 40, 50 och 60-talet. När varningsrapporterna slagit igenom och filmstjärnorna slutade röka slutade även svenska folket.
Jag tror kvinnorna släpar efter i rökslutandet eftersom rökningen nuförtiden är en klassfråga. Det röks mest i lågavlönad arbetarklass, och kvinnor är överrepresenterade i låglöneyrken. Dessutom ansågs det inte kvinnligt att snusa så länge baksnuset dominerade marknaden - det är först på 90-talet som kvinnor har kunnat göra som män alltid har gjort utan att bryta mot könsrollsetiketten, sluta röka genom att börja snusa istället.

2. Varför hindrar många kvinnor av egoistiska skäl att deras män skall få ta ut hälften av föräldraledigheten?
Om skälet är egoistiskt har du ju ditt Därför i din egen frågeställning.

3. Varför söker många kvinnor män som "ej är snåla" utan är "generösa". Har dom inte egna inkomster?
(Vem gillar snåla människor?) Att just kvinnor efterfrågar just generösa män beror nog mest på det traditionella könsrollspelet i relationer. Könsrollsmän har fått lära sig att uppvakta kvinnor med presenter, och könsrollskvinnor har fått lära sig att spegla sitt eget värde i mannens ögon utefter de presenter han väljer att ödsla på henne. Att få blommor av killen ser tjejen som en bekräftelse på hennes betydels för honom - är han snål blir det inga blommor, och utan blommor betvivlar hon hans kärlek till henne.
Helt sjukt.

4. Varför skrivs det så mycket om att kvinnor i dagens samhälle mår så dåligt när det faktiskt är så att DUBBELT så många män som kvinnor tar livet av sig?
Måste man skjuta sig själv i huvudet eller kasta sig framför en buss för att det ska räknas som självmord? Eller räcker det med att sakta men säkert svälta sig själv till döds? Är det självmord när en muskelfixerad broiler medvetet injicerar sig själv med hormoner som ger honom oxhjärta och en för tidig död?
Flickor fostras till en försiktig läggning med minimal tillit till riktigheten i sina egna beslut. Pojkar fostras till en driftig läggning med maximal tillit till riktigheten i sina egna beslut
Logiskt nog leder en försiktig läggning till mer halvhjärtade självmordsförsök, medan en driftigare läggning ger mer seriösa point of no return - självmordsförsök.
Generaliserande sammanfattning av nyhetsrapporteringen som jag minns den, kan ingen korrekt statistik i huvudet dock:
Pojkar skjuter sig i huvudet, flickor skär sig ytligt i handlederna.
Pojkar kastar sig framför tåget, flickor dränker sig.
Pojkar hänger sig eller styr över bilen på fel sida vägen, flickor överdoserar piller.
Pojkar börjar knarka, flickor blir anorektiker.

5. Varför är det inte ett problem att 95 % av alla som arbetar med familjefrågor på socialförvaltningarna är kvinnor MEN att det skulle vara ett ENORMT problem om det var 95 % män (ur kvinnors perspektiv)?
Varför skulle det vara ett problem med 95% män på socialförvaltningen, vem säger att det skulle vara sämre än 95% kvinnor? Tycker båda låter rätt onödigt exkluderande.

6. Varför bli en del kvinnor förälskade i hopplösa män, kanske kriminella och missbrukande?
Varför blir en del kvinnor förälskade i könsrollsmän som helst vill att kvinnan stannar hemma och sköter markservicen samt att Mannen som ska vara familjens överhuvud? Att mamman ska snyta snoriga barn och pappan sitta i soffan och kolla Tipsextra...?

#29  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! SophieG
2005-10-15 08:02:41

Peggy skrev:
"För att kvinnor mår väldigt dåligt. Antalet självmord visar knappast vilka som mår sämst, det visar bara vilka som tar livet av sig mest."

Om det fanns signaturer på den här sajten (synd att de inte finns tycker jag för övrigt) skulle det här citatet har pride of place.

En klassiker. :-)

#30  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Karra
2005-10-15 14:45:18

Alltså, Peggys svar säger allt. På fråga 4 kan jag tillägga att DUBBELT så många kvinnor som män blir kliniskt deprimerade någon gång i sitt liv.

#31  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Peggy
2005-10-15 21:33:15

Vill Sophie G förtydliga sig kanske?

(jo, jag har en signatur, den är "Peggy")

#32  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! SophieG
2005-10-15 21:44:39

Peggy:

Med signatur menar jag en bestående text som befinner sig längst ner i varje inlägg som man skickar iväg till debattsidan.

#33  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! SophieG
2005-10-15 21:45:35

Karra:
"På fråga 4 kan jag tillägga att DUBBELT så många kvinnor som män blir kliniskt deprimerade någon gång i sitt liv"


Belägg tack.

#34  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Peggy
2005-10-15 22:03:01

Jag skulle ändå vilja ha ett förtydligande av budskapet i ditt inlägg nr 29, tack.

#35  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! SophieG
2005-10-15 22:17:17

Ett förtydligande:

Jag tycker att det du skrev i citatet är hysteriskt roligt.

#36  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Peggy
2005-10-15 22:23:58

How so?

#37  6 svar... Femmenist
2005-10-15 22:31:07

1. Vet ej men förmodligen för att det är trendigt just nu bland unga tjejer. Men det är ett problem. I årskurs 9 röker 29 % av tjejerna och bara 7 % av killarna (som dock snusar mer).

2. Inte enbart av egoistiska skäl även omdet säkerligen förekommer. I de fall det förekommer så tror jág att det handlar om att tjejer/kvinnor hela sin uppväxt i ett konservativt klimat där det har förväntats av dem att de SKA ha bran och vara hemma med dem. De har fått lära sig att de kommer att bli huvudansvariga. De kvinnor som genom att bevisa sin kvinnlighet och uppvärderandet av den kommer nog att försöka vara hemma så mycket som möjligt. Min starka uppfattning är att dessa i huvudsak inte tillhör de yngre feministerna idag

3. Kvinnor tjänar betydligt mindre än män idag. löneskillnaderna har inte förändrats någonting de senaste 30 åren. En mycket stor grupp kvinnor är deltidsarbetslösa p g a att de kvinnodominerade yrkena alltmer görs till vikariat, deltid och behovsanställningar. Det är ett stort problem. Till detta kommer att kvinnor fått lära sig att tänka praktiskt, och då passar det ju med en välställd partner som inte super bort pengarna (det är tyvärr fortfarande ganska vanligt).

4. Det är sant att dubbelt så många män tar livet av sig. Det sker ofta i anslutning till en separation. Män har svårt att visa känslor idag och svårt att prata med någon om det. Det är en anledning till att det går så långt.

Men det är också ett stort och välkänt faktum att kvinnor är den grupp som mår sämst både psykiskt och fysiskt. Jag har inte siffran här just nu, men psykisk ohälsa är cirka dubbelt så vanligt bland kvinnor. Det handlar om en mycket, mycket större grupp en den förhållandevis lilla gruppen män som tar live av sig. Den psykiska ohälsan har fördubblats mellan 1990-2000, och fortsätter att öka. Allra mest ökar den bland kvinnor och invandrade personer.

5. Vem säger det?? Min erfarenhet är att många manliga socionomstudenter får arbete direkt efter sin första praktik, och en hel del genomför inte sin utbildning på grund av det. Det är ett problem. Dessutom får de högre lön p g a att de har en kuk. En manlig socionom får arbete var som helst idag. Alla socialarbetararbetsplatser söker efter män, och de är alltid eftertraktade, p g a att de har kuk, inte p g a sin kompetens tyvärr. De blir automatiskt inkvoterade.

6. Jag tror att det beror på en gammal romantisk idé om mannen som ett machoideal och kvinnan som den omhändertagaande som ska "rädda honom", och locka fram de mjuka sidorna, som ju måste finnas där?? Oftast dödfött som vi alla vet. Det kan också bero på att kvinnan är van vid att umgås med liknande män, under sin uppväxt, och att det därför är det enda som man känner till. Det är ju tryggast när man vet vad man har och kan förvänta sig. Det kan även vara ett sätt att återbekräfta den egna identiteten som man tillägnat sig. Identiteten är ju beroende av vilka vi umgås med.

Tankar från en genusvetare...

#38  28 # feather Femmenist
2005-10-15 22:33:13

Du har många bra poänger!

#39  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! SophieG
2005-10-15 22:41:26

Om kvinnor har sämre psykisk hälsa än män, varför tar vi livet av oss mindre ofta än vad män gör?

Kanske är det biologiskt? :-)

#40  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Peggy
2005-10-15 22:59:16

Att ta livet av sig är ett visst beteende som är kopplat till psykisk ohälsa. Andra beteenden är exempelvis självskador och ätstörningar. Varför den ena eller andra individen med psykisk ohälsa ägnar sig åt självskador och inte ätstörningar, varför den ena eller andra tar livet av sig istället för att mörda, är svårt, i synnerhet för en lekman, att svara på.

Men man kan inte säga att den som tar livet av sig mår sämre eller bättre än den som svälter ihjäl sig, eller att den som hetsäter och kräks mår sämre eller bättre än den som skär sönder armarna.

Det är individuellt. Och dessutom är det svårt att jämföra lidande.

Men man kan jämföra ohälsotal, givetvis. Och då bör man jämföra just ohälsotalen, inte ta andra saker som inteckningar på vilka som oftast mår dåligt.

Att säga att "män mår sämst, för de tar oftast livet av sig" är helt enkelt inget giltigt argiment. Lika lite som "unga kvinnor mår sämst, för de har oftast ätstörningar".

#41  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! SophieG
2005-10-15 23:45:39

Peggy:

Självmord är väl ändå det tydligaste och slutgiltigaste uttrycket för mental ohälsa...

#42  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Peggy
2005-10-15 23:57:48

Det är en tolkningsfråga. Det kan mycket väl vara så - ett självmord är betydligt svårare för omvärlden att missa än hetsätning. Men det ändrar ändå inte på faktumet att självmordsfrekvens inte bevisar vilken grupp i samhället som oftast lider av psykisk ohälsa. Och att ett tecken på ohälsa är tydligt är inte i sig en indikator på att ohälsan är allvarligare än den utan tydliga tecken.

Anorexia är tydligare för omvärlden än bulimi - och dödligare. Betyder det att anorektikerna mår sämre? Nej, mycket tyder t o m på att bulimiker mår sämre, om det öht går att jämföra.

#43  # 41 SophieG Femmenist
2005-10-16 00:07:40

Jag är nog inte helt beredd att hålla med dig SophieG. Det finns en massa aspekter som spelar roll om man tar livet av sig eller inte.
Självklart mår man dåligt om man tar livet av sig, men jag tror att det oftare har att göra med ensamhet och att inte finna anledningar att leva vidare.

Att kvinnor inte tar självmord kan ha att göra med att de oftare har huvudansvar för barn och har vänner att prata med. Helt enkelt ett socialt nätverk som lyssnar men också ställer krav.
Jag tror att fler kvinnor än män också har större ansvarskänsla, och inte vill göra andra ledsna. Detta sammantaget eller delvis gör att kvinnor överlever den drastiska självmordet. En hel del kvinnor ägnar sig istället åt osynligt långsamt självmord som tagits upp här tidigare, med självskadebeteende och självsvält och andra extremt självkontrollerande betenden. Det är mera uppgivenhetsymptom, som speglar en känsla av att inte kunna påverka sin verklighet. För dessa kvinnor tar det ju längre tid att dö, varför det finns tillfälle att fånga upp dem i vård. Men den hel del av dem finns säkerligen inte med i självmordsstatistiken.

#44  #33 Karra
2005-10-16 17:40:00

http://www.medivia.nu/depression.htm

Jag hade under min utbildning hört att kvinnor dubbelt så ofta blir deprimerade, men det är svårt att länka till en föreläsning. Nåväl, länken ovan visar i alla fall ett belägg för att kvinnor *betydligt oftare* än män blir deprimerade.

#45  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Karra
2005-10-16 17:52:40

Mer om depression
http://www.psychiatrictimes.com/p021067.html (här står också att kvinnor är sjukare och behöver mer vård än män, trots längre livslängd, apropå den diskussionen)

#46  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Zana
2005-10-16 17:52:53

"Varannan kvinna och var fjärde man drabbas någon gång i livet."


http://www.vardguiden.se/Article.asp?ArticleI…

#47  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Zana
2005-10-16 17:54:54

oops, fel på länken. Nytt försök:

http://www.vardguiden.se/Article.asp?ArticleI…


om denna länk inte heller fungerar så finns artikeln på vardguiden. se : www.vardguiden.se under depression.

#48  Och så lite till Karra
2005-10-16 17:54:56

http://www.depressionslinjen.com/default____2…

#49  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Karra
2005-10-16 18:01:26

Paniksyndrom är dubbelt så vanligt bland kvinnor:
http://www.depressionslinjen.com/default____1…

och så finns premenstruell dysfori:
http://www.depressionslinjen.com/default____4…

#50  #41 SophieG feather
2005-10-16 23:00:36

Nej, självmord är det tydligaste uttrycket för att sorg, stress, ångest och manlig könsroll är en dödlig kombination.

Jag har varit uppgiven, deprimerad och självmordsbenägen. Jag låg mest apatisk i soffan och vägrade ta itu med sorgen, mådde bara olidligt förjävligt. Utan kärleksfull familj och vänkrets är det nog ohyggligt svårt att stå ensam med sin sorg.
Speciellt om man får sten på börda av att den manliga könsrollens allra mest seglivade kärna består av att En Riktig Man står pall. Börja inte gråta, var inte svag, klaga inte, var inte behövande, stå stark, palla för trycket.

Att fler män än kvinnor tar livet av sig i trångmål ser jag som den absoluta konsekvensen av könsrollerna.
Och den diskrepansen kommer kvarstå så länge kvinnor fortsatt har huvudansvaret för barnen. För när livet skiter sig verkar det inte finnas något som mer effektivt får folk att kämpa vidare trots allt - än kärleken till den egna avkomman.

#51  #43 Femmenist feather
2005-10-16 23:01:21

Just så.

#52  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Feja
2005-10-16 23:46:38

1.) Kanske för att männen nu snusar : -)
2.) Kan det bero på ekonomiska skäl, kan hända? I och med att männen tjänar mer, så förlorar familjen på att mannen är hemma samt att männen måste väl själva vilja vara hemma? Och när de är hemma (eller i lekparken) inte sitter i mobiltelefonen och pratar jobb!
3.) generösa känslomässigt menar du?
4.) Det är en bra fråga. Männen är, kan hända, lite sämre på att ta hand om varandra? Mannens närmaste vän är väl hans kvinna; som sedan lämnar honom. Vem ska han tala med, bli kramad och tröstad av? Polarn Per på pubben? Om männen gav självmordet ett ansikte så skulle kanske medierna skulle skriva mer om det – likt Sixten Herrgård gav AIDS ett ansikte? Varför skriver inte manliga journalister om männens känslor och förtvivlan? Identifierar sig kanske manliga journalister kan hända med Hemingway och andra hårdkokta författare? Män kanske kompenserar sig för bristande närhet med makt, och därför blir de än mer ensamma? Därför att mannens ”roll” som beskydare gäller mot kvinnan, i ställer för varandra? Fråga dina kompisar varför de inte startar ett nätverk för att rädda sina bröder. Det finns ju nätverk för allt numera!
6.Kanske för att de är mycket känsliga och öppna. De är alltid de känsligaste som åker först i ett allt hårdare samhälle!
5.) Det är väl inte sant, eller?

#53  Femminetist LostTranslation
2005-10-19 16:46:34

"Alla socialarbetararbetsplatser söker efter män, och de är alltid eftertraktade, p g a att de har kuk, inte p g a sin kompetens tyvärr. De blir automatiskt inkvoterade."

Är inte detta kasta skit på ett system som så många feminister omvänt vill ha? Kvotering alltså...

Jag brukar reta mig på inkvoteringen av "musar". Jag är emot kvotering över huvud taget, skall tilläggas...

#54  Peggy, feather LostTranslation
2005-10-19 17:05:37

Peggy:
Att jämföra anorexi med självmord är väl ändå att jämföra äpplen med päron.
Anorexia är ofta ett uttryck för att man mår dåligt, självmord är oftast (skulle jag tro) ett direkt uttryck för att vilja dö. Det är en viss gradskillnad.

Feather:
"Speciellt om man får sten på börda av att den manliga könsrollens allra mest seglivade kärna består av att En Riktig Man står pall. Börja inte gråta, var inte svag, klaga inte, var inte behövande, stå stark, palla för trycket."

De egenskaper du kallar för "En riktig man" är kanske något som fler kvinnor borde ta till sig... Vi behöver fler starka individer, inte fler människor som sitter hemma och tycker synd om sig själva. Men Sverige har blivit en skyddad zon där man föds "rik" (slipper svälta) och tar en massa saker för givna. Mänskliga rättigheter är något vi skapat därför att världen utvecklats ekonomiskt. Men allt detta kan raseras igen, och plötsligt måste du själv stå för inskaffandet av föda och tak över huvudet...

Vad jag menar är att man inte alltid kan ta för givet att hela samhället kommer att stå upp och hjälpa den som har det svårt. Man kan inte kräva fantastisk sjukvård, psykvård, medicin, terapigrupper, psykolog, etc i alla lägen. Samhället har inte råd...

Om du tycker jag svävar ut från ämnet har du nog helt rätt, men ändå...

#55  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Peggy
2005-10-19 17:15:39

Självklart är det att jämföra äpplen och päron. Det är poängen. På samma sätt är det att jämföra äpplen och päron att säga att de som tar livet av sig mest med automatik är de som mår sämst.

#56  Peggy LostTranslation
2005-10-19 17:24:19

Med samma logik: är det lika allvarligt att "vara så förbannad att man vill mörda en person" som att helt enkelt mörda en person?

Sen kanske jag inte kan hålla med om att "de som tar livet av sig mest med automatik är de som mår sämst. " Det är att dra resonemanget till sin spets...

Men jag skulle tro att majoriteten av de som tar livet av sig mår "sämre" än majoriteten av dem som lider av anorexia. Det är dock självklart svårt att på ett enkelt sätt beskriva "psykisk hälsa"-skalan.

#57  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! Peggy
2005-10-19 17:28:28

Jaha, vad grundar du det troendet på då?

#58  Peggy LostTranslation
2005-10-19 17:35:25

Spekulation.

Anorexia TROR jag ofta är ett så kallat "rop på hjälp". Självmord TROR jag är ett uttryck för att livet inte är värt att leva. Att det är bättre att vara död än levande. Att det inte går att stå ut en sekund till, i väntan på hjälp. Kaputt!

#59  Sv: 6 frågor till alla er kvinnor!!!!!!!!! android
2005-10-20 14:09:06

Men det ÄR ju som äpplen och päron. Om jag kommer med en annan liknelse då:

Tänk dig en person som dödar en människa, snabbt och effektivt.
Tänk dig sedan en person som i åratal torterar en annan människa.
Vem av dessa personer är sjukast? Vem mår sämst?

Är det helt självklart att den som dödar snabbt är sjukare eller mår sämst, bara för att den andra inte dödar någon, bara plågar?

#60  android LostTranslation
2005-10-20 14:15:02

Det var en märklig liknelse...

Är det då ingen skillnad på att vilja ha hjälp eller att vilja dö?

#61  #54 LostTranslation feather
2005-10-24 21:01:57

Du skrev:
"De egenskaper du kallar för "En riktig man" är kanske något som fler kvinnor borde ta till sig... Vi behöver fler starka individer, inte fler människor som sitter hemma och tycker synd om sig själva. Men Sverige har blivit en skyddad zon där man föds "rik" (slipper svälta) och tar en massa saker för givna."

"fler kvinnor"....?
???

Varför inte "fler människor"...?
Hela Sverige är proppfullt av människor med lyxproblem.
Både män och kvinnor klagar på den usla vården, de höga skatterna, det höga bensinpriset, den låga sjukersättningen, statens hutlösa förslag på DELAD FÖRÄLDRAFÖRSÄKRING (ååååh så skamlöst...) de tröga politikerna, den korkade chefen, den hopplösa flick/pojkvännen, den höga hyran, det tråkiga livet, de många plastkorten i plånboken, sina krämpor, sin övervikt, sina lata arbetskamrater, sin risiga bil men framför allt VÄDRET, och speciellt om det regnar under SEMESTERN - då är det ingen ände på eländet...
:-O
Och jag kan på rak arm räkna upp fyra kvinnor och fyra män som är sjukskrivna eller förtidspensionerade, och en man och en kvinna som lever på socialbidrag och svartjobbar, samt ett stort antal män som jag vet varvade ett år vitt med ett år a-kassa/sjukbidrag + svart.
Den sistnämnda gruppen led knappast av någon brist på initiativkraft och satt verkligen inte hemma och tyckte synd om sig själva, tvärtom tvärtom, men lik förbannat parasiterade de medvetet och omsorgsfullt på samhället.

På det hela taget tycker jag bidragsberoendet verkar vara ganska tvåkönat i det här landet.
Har du andra erfarenheter?

#62  feather LostTranslation
2005-10-25 10:06:31

Ja, det är ett mänskligt problem, inte ett kvinnligt.

Vad jag funderar kring är nog att om den "manliga könsrollen" är så "framgångsrik" (enligt vissa) så borde kanske kvinnor uppmanas att aptera delar av denna roll, snarare än tvärtom...

Men om jag ska vara ärlig (#54 var lite provokation) så funderar jag medan jag skriver... Inget är enkelt...

#63  #1 Nemora
2005-10-25 21:07:17

1. Varför röker fler kvinnor än män?

I Sverige röker fler kvinnor än män. Internationellt sett är förhållandet det omvända. Varför? Olika kulturella sammanhang och ideal. Genom statistik kan man se att rökning är en köns- och klassfråga. Giftigt kapitalistiskt fanskap.

2. Varför hindrar många kvinnor av egoistiska skäl att deras män skall få ta ut hälften av föräldraledigheten?

"För att de kan. För att det alltid har varit så. För att mamman ska ta hand om barnen." Jag tror mest på att det är av oreflekterad tradition. Och jag tror inte att kvinnorna endast gör det av medvetet egoistiska skäl. Männen går väl för det mesta ganska frivilligt med på det?

3. Varför söker många kvinnor män som "ej är snåla" utan är "generösa". Har dom inte egna inkomster?

Gör många kvinnor det? Männen har av tradition varit familjeförsörjaren. Även om kvinnor har egna inkomster, finns fortfarande en idealbild av mannen som säger att han ska ha ordnad ekonomi och kunna se till att kvinnan kan leva materiellt fullgott. Dessutom vill många kvinnor med god egen inkomst ändå ha en man som har ordnad ekonomi. Hon vill inte försörja någon.

Om man nu söker en parner och får önska och drömma fritt, tror jag att de flesta, oavsett kön, skulle vilja ha någon som har ordnad ekonomi och som inte är snål om detta var något som behövde väljas.

4. Varför skrivs det så mycket om att kvinnor i dagens samhälle mår så dåligt när det faktiskt är så att DUBBELT så många män som kvinnor tar livet av sig?

Endast självmord mäter inte hur dåligt folk mår. Det finns en massa andra faktorer som påvisar dåligt mående. Kvinnor håller sig också oftare från att ta livet av sig för sina barns skull. Männen lever nog oftare ensamma eller utan barn. Eller också i ett förhållande där kvinnan kan ta hand om barnen. Det finns i alla fall inte samma skamkänsla för en man som lämnar barnen som när kvinnan gör det.

5. Varför är det inte ett problem att 95 % av alla som arbetar med familjefrågor på socialförvaltningarna är kvinnor MEN att det skulle vara ett ENORMT problem om det var 95 % män (ur kvinnors perspektiv)?

"Varför är det inte ett problem?" Jag tycker att det är ett problem. detta gäller inte endast socialtjänsten, utan de flesta könssegregerade yrken.

6. Varför bli en del kvinnor förälskade i hopplösa män, kanske kriminella och missbrukande?

Kvinnor kan omedvetet sig som mammor eller frälsare. De ska rädda och ta hand om den stackars struliga mannen. Konstigt att de blir lurade så ofta. De tror väl att mannen ska känna tacksamhet och kärlek. Sen finns väl den där omtalade attraktionskraften hos farliga typer. Det kanske är en utmaning att ordna till mannen eller en revolthandling mot föräldrar/släkt/vänner/samhälle? Vem vill inte ha ett spännande och innehållsrikt liv? Vad är trygghet för något?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?