feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Pojkvän var "fel" - misshandlade dottern"


Gå till senaste inlägget#1  "Pojkvän var "fel" - misshandlade dottern" CaheiaM
2005-10-06 17:23:49

"Arabfoster ska man sprätta upp och kasta på soptippen, skrek pappan."

En artikel i aftonbladet den 3/10 -05 http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0… berättar om hur en tjej blivit misshandlad av sin familj för att hon var tillsamans med och gravid med, vad de tyckte var fel man, baserat enbart på att han kom från "fel" nationalitet. Aftonbladet skriver att den vuxna dottern kom hem till föräldra hemmet i Kungsbacka och berättade att hon var gravid. Föräldrarna misshandlade henne så att hon fick ett spontant missfall.

Är det ingen mer som har reagerat på det här artikeln? För mej är detta som att läsa om något från en svunnen tid där föräldrarna bestämde vilken dottern skulle leva med. Det upp till kvinnan själv att bestämma vem hon vill leva med! Artikeln fördömmer inte misshandeln och den rasism som ligger bakom, utan bara konstaterar att det har hänt. Eftersom det har varit en del debatter kring brottstatestik och så vill jag ta upp den här artikeln för att diskutera etnicitet och feminism. Etnicitet pga det skulle få mer uppmärksamhet ifall det var tvärtom, att den svenska flickan istället var av invandrarbakrgund och hennes utländska föräldrar hade misshandlat henne. Rubrikerna skulle då kunna tänkas vara i stil med "Hedersmord på oföttbarn", "Hon fick inte ha svensk pojkvän" eller nåt annat makabert. Den feministsika vinkeln menar jag handlar om kvinnans val och makt över sitt eget liv som självständig varelse.

Rasismen är utbredd i sveige och rädslan för muslimer är onödigt ofattbar. Men det är klart att människor är rädda för det de inte känner till, då undrar jag varför inte fler är intresserade eller ens gör ett försök att se bakom hudfärg och ursprung?

I det jämtällda sverige anser sig föräldrar ha makt över sina barn, artikeln aktualiserar tex far-dotter relationen där man berättar att fadern hoppat på henne med slag och sparkar när hon var på väg ut till sin pojkvän.

"Föräldrarna nekar till anklagelserna och hävdar att dottern skadat sig själv för att blidka sin man." Det är sista meningen i artikeln och här hänvisar man till en stereotyp bild av invandrarmannen som kvinnoförtryckare. Konstigt att denna händelse får så lite rum medan det skulle blåsts upp om förhållandena varit annorlunda.

det var allt jag hade att säga

#2  Sv: "Pojkvän var "fel" - misshandlade dottern" Escapist
2005-10-06 17:33:10

"Artikeln fördömmer inte misshandeln och den rasism som ligger bakom, utan bara konstaterar att det har hänt."

Fördömandet ska väl vi stå för, inte opartiska nyhetsmedier? Jaja, det är Aftonbladet, men ändå.

Men du har nog helt rätt i att det hade varit en annan nyhet om föräldrarna hade varit araber.

#3  #1 (CaleiaM) Robert
2005-10-06 18:24:34

Gode Gud vilka människor det finns i detta land!

Det visar ju som du säger att det fortfarande finns en hel del rasism kvar i detta land.

Det visar ju också, vilket du inte tar upp, att både män och kvinnor kan ta till våld mot sina egna barn. Båda föräldrarna verkar ju ha sparkat dottern och deltagit i misshandeln. Dessutom har ju tydligen modern åkt hem till pojkvännen och hotat honom till livet och skrikit rasistiska tillmälen om hans ursprung.

Och visst hänvisar den sista meningen i artikeln till en stereotyp bild av invandrarmannen som kvinnoförtryckare. Det kan ju lika gärna vara t.ex. en svensk mamma som förtrycker sin egen dotter.

#4  Sv: "Pojkvän var "fel" - misshandlade dottern" kezo
2005-10-06 18:34:14

Jag hade reagerat starkt om jag bara hade sett artikeln. Men jag läser sällan Aftonbladet.

Tror att händelsen hör till extremfallen bland både svenska familjer och familjer med andra rötter. Men rasism, fördomar och "mindre" allvarliga familjeförtryck, är nog tyvärr mycket vanligare - också hos alla nationaliteter.

#5  Sv: "Pojkvän var "fel" - misshandlade dottern" kezo
2005-10-06 18:41:25

Min pappa hade kanske inte blivit agressiv om jag hade kommit och hälsat på med en afrikansk eller arabisk man i sällskap. Men han hade inte blivit glad, det vet jag. Trist att erkänna, men så är det. Därför är det också så tröttsamt att höra att det bara är "invandrarfamiljer" som förtrycker sina barn. Förtryck kan vara så mycket, är inte bara hedersmord.

#6  Sv: "Pojkvän var "fel" - misshandlade dottern" CaheiaM
2005-10-06 19:45:12

aftonbladet har så mycket mer smaskiga nyheter så det är klart att de syns mer, det var därför jag ville diskutera detta i förhållande till just denna artikel.

Robert
Ja just när det gäller kvinnor som förövare så känns det som att man dömer dem hårdare. det är helt klart dax att nyansera bilden av kvinnan som icke aktivutan att kvinnor oxå är mördare och allt det där. Dessutom tycker jag att artikelförfattaren lixom ser förbi det här med fadern, att det är "normalt" för en far att reagera med våld, eller iaf mer än att mamman gör det.

Kezo
Eftersom min ena syster är gift med en arabiskman så vet jag ju hur min pappa reagerar på det. Det var bara en glädjande nyhet då de träffades opch gifte sig för 14 år sedan :) jag undrar hur pass vanligt det är. Däremot blev han helt galen när min andra syster gick med i livetsord. det kanske inte är en så bra jämförelse men säger kanske nåt iaf

#7  #6 (CaheiaM) Robert
2005-10-06 19:56:15

Eeh, vad menar du med att man dömer kvinnor hårdare? Det brukar väl vanligtvis vara så att kvinnor får lägre straff än män för motsvarande brott i svenska domstolar?

Jag håller heller inte med om att artikelförfattaren tycker att det är "normalt" för en far att reagera med våld. Om det verkligen hade varit så hade det ju inte skrivits någon artikel alls.


Angående din kommentar till Kezo.

Tja, allt beror väl på vilka perspektiv man har. Jag vet inget om dig, men om du och din far är muslimska araber så kan man tolka din berättelse på ett sätt och om du och din far är vita, ateistiska svenskar så kan man tolka den på ett annat sätt. Allt beror som sagt på vilka förutfattade meningar man har om en signatur på Internet.

#8  Sv: "Pojkvän var "fel" - misshandlade dottern" CaheiaM
2005-10-06 20:12:08

Min familj är inte muslimska araber, bara syrrans man. Vi är inte helt svenska nej, men rasism är inget förbehållet vita/svesnkar. Det finns ju rasism mellan alla sorters grupperingar och vem som är svenska och inte är ibland en bedömsningsfrån. Jag kanske tycker en sak medan någon anna har en annan "mall" för att avgöra detta.

Min kommentar var mer en av samhället i stort, att kvinnor bedöms hårdare moraliskt och jag menade inte i domstol.

#9  #8 per
2005-10-06 20:22:31

Snarare är det väl så att kvinnors brott ofta ursäktas av någon yttre omständighet medan det anses att mäns brott enbart beror på dom själva eller för att dom är just män...

En man som misshandlar sin fru/barn gör det för att det ingår i hans könsroll/han är ond/det förklaras inte
En kvinna som misshandlar sin man/barn gör det för att hon blivit/har/tragisk uppväxt (....)


Iallafall i min bild av hur media/samhället skildrar mäns och kvinnors brott

#10  #8 (CaheiaM) Robert
2005-10-06 20:35:14

Hade du och din familj varit araber så hade det ju i mina ögon sett inte varit något märkvärdigt med att din far blev glad när han fick veta att din syster skulle gifta sig med en arabisk man. Om du och din familj däremot var svenskar (eller av någon annan atnicitet förutom araber) så hade det i mina ögon varit mer glädjande att höra att din far blev glad när han fick höra att din syster skulle gifta sig med en arabisk man - det hade ju visat på ett exempel där rasismen inte hade fotfäste. Alltså, tolkningen av det du skrev är beroende på vilken förutfattad mening som man har om de personer som debatterar här.


Jag håller inte med dig att kvinnor döms hårdare av samhället i stort än vad män gör. Tvärtom så framkommer könsrollerna även på detta området. Och kvinnor ses därmed som offer även när de själva aktivt har gjort en brutal handling som vi vanligtvis förknippar med män. Därför finner man också olika bortförklaringar varför hon har gjort som hon gjorde och vill inte lägga det direkta ansvaret/skulden på henne. det hela förklaras bort med att hon t.ex. inte var vid sina sinnens fulla bruk eller något liknande.

#11  CaheiaM Golem21
2005-10-07 08:21:23

"Det finns ju rasism mellan alla sorters grupperingar och vem som är svenska och inte är ibland en bedömsningsfrån. Jag kanske tycker en sak medan någon anna har en annan "mall" för att avgöra detta."

Jag håller med dig om detta. Det är grovt felaktigt att anklaga en grupp för rasism - t ex etniska svenskar - och samtidigt blunda för den rasism som förekommer hos andra folkgrupper.

Sedan kanske man kunde tillägga att begreppet rasism används lite slarvigt i den svenska debatten. Intolerans mot andra människor kan handla om ett avståndstagande från deras kultur eller religion. Ett sådant avståndstagande handlar ofta om okunskap och rädsla och behöver inte automatisk avfärdas som rasism.
Om vi

#12  Sv: "Pojkvän var "fel" - misshandlade dottern" Golem21
2005-10-07 08:41:55

Den förskräckliga händelse som Aftonbladet skriver om vittnar om vilka skador som hat och rasism kan åstadkomma.

Men jag kan ändå tycka att det skulle vara mer intressant om vi här diskuterade andra och säkert vanligare scenarier. En svensk tjej kommer hem till sin familj med en arabisk man. Reaktionerna från familjen blir i många fall att den ifrågasätter eller är kritisk till hennes val. Är denna reaktion med nödvändighet grundad på att mamman och pappan tycker illa om araber? Ja, det kan det vara så. Men det är inte nödvändigt att det måste vara så. Vi måste vara aktsamma när vi ibland lite slarvigt likställer rasism (uppfattningen att vissa raser är mindre värda än andra) med fördomar, rädsla och okunskap om den ”andre”.

Det bästa botemedlet mot intolerans är mer kunskap och fler mötesplatser för människor som härstammar från olika kulturer.
Vi måste befria oss från den ”falska” trygghet som det innebär att leva med stereotyper.

#13  #11 Ändring i inlägg Golem21
2005-10-07 09:03:02

Jag använde ordet "avståndstagande" i mitt inlägg. Det valet av begrepp är olyckligt eftersom det antyder att människor måste ha klara och bestämda uppfattningar om andra. Även om jag nu inte hittar några perfekta begrepp så föredrar jag ordval som "tvekan" eller "osäkerhet". Människor som känner sig osäkra på andra människor kan vara beredda att ändra sin uppfattning.

#14  Sv: "Pojkvän var "fel" - misshandlade dottern" Nettan
2005-10-07 12:59:27

Finns här någon som tror att föräldsrarna hade betett sig likadant om deras dotter istället hade varit en son som kom hem och haft en arabisk flickvän?

Jag menar, visst handlar det om rasism, inte snack om saken, men könsperspektivet då?

#15  Nettan Golem21
2005-10-07 13:23:44

"Finns här någon som tror att föräldsrarna hade betett sig likadant om deras dotter istället hade varit en son som kom hem och haft en arabisk flickvän?

Jag menar, visst handlar det om rasism, inte snack om saken, men könsperspektivet då?"

Ditt resonemang är både enkelspårigt och långt ifrån självklart. Det handlar inte alls nödvändigtvis om rasism. Det har du fått om bakfoten.

Hade min son kommit hem med en arabisk flickvän så hade jag inte varit negativ. Däremot skulle jag ha frågat honom om deras förhållande var ok för hennes föräldrar.
Hade det gällt min dotter så hade jag ställt samma fråga. Jag bryr mig inte det minsta om raskriterier utan enbart om deras partner verkar vara en vettig, pålitlig människa.

Det jag ville säga var att de som i motsats till mig inte har haft möjligheter till många kontakter med folk från andra kulturer kan känna en rädsla och skepsis inför det nya. Det är inte rasism utan ett förståeligt agerande inför det nya. Man kan t o m säga att det är en plikt att göra allt vad som står i ens makt för att ens barn ska ha det bra. Men om de inte är mottagliga för förändringar och för ny kunskap, ja då ligger rasismen där på lur och väntar. Var lite mer nyanserad innan du kritiserar folk för att vara rasister!

#16  #14 CaheiaM
2005-10-07 13:25:59

Jag tror att det hade sett helt annorlunda ut då. Eftersom vi förknippar kön med olika sorters status, skulle en svensk kille som var gravid med en arabisk tjej inte få samma behandling,. Detta för att arabiska kvinnor inte i samhällets ögon betraktas som mansmisshandlare. Kvinnor från andra icke europeiska länder förknippas allmänt med undergivenhet. Det ligger ju bakom hela slöjdebatten och den västerländska benägenheten att vilja avtäcka, för att se kvinnan under, för att den som ser har makten och kontroll. (Shit jag försöker förklara en elefant utifrån att beskriva svansen. Hoppas ni hänger med här.)

Om "de andra" så handlar den diskursen om samhällets ödesfrågor. Vilka är vi? Vems är kulturen? Vilka är de andra, barbarerna? Vi och de-diskussionerna är det samma som rasism i de flesta fallen. att markera att det finns en skillnad mellan oss och dem, så lägger vi ett värde i det.

Sexism bygger dessutom på samma princip som rasism. En vi och dom-positionering i samhället där en ena förknippas med mer staus och har ett större inflytande.

#17  Sv: "Pojkvän var "fel" - misshandlade dottern" Nettan
2005-10-07 13:32:46

Nej jag tänker inte vara mer försiktig. Jag anser att föräldrarnas agerande och kommentar till dottern talar för sig själva. Att döda ett ofött barn och misshandla sin dotter för att pappan till barnet är av arabiskt ursprung är inte att vara rädd för andra kulturer. Det är rasism. Att påstå att det handlar om rädsla för det nya...ja det skulle man väl även kunna applicera på Sverigedemokraterna och nynazisterna också. Alltså har vi ingen rasism i Sverige. Bara rädsla för det okända. Det låter ju himla praktiskt och fint.

Dessutom försökte jag komma bort från rasismfrågan eftersom detta är ett forum för feminism, och istället rikta in mig på att fråga hur många som tror att föräldrarna hade agerat likadant som deras dotter istället varit en son. Du får gärna svara på det.

#18  Caheia Golem21
2005-10-07 13:46:54

"Om "de andra" så handlar den diskursen om samhällets ödesfrågor. Vilka är vi? Vems är kulturen? Vilka är de andra, barbarerna? Vi och de-diskussionerna är det samma som rasism i de flesta fallen. att markera att det finns en skillnad mellan oss och dem, så lägger vi ett värde i det."

Rasism för mig är tanken att raser har olika värden. I rasismen finns dessutom ofta tanken på förintelse, fördrivning eller åtskillnad av raser. Med din definition blir begreppet rasism så omfattande att det torde kunna användas på alla människor. En sådan urvattning bara försvårar kampen mot intolerans och rasism.

Rädslan för det okända är inte alls nödvändigtvis rasism. Säg det till miljarder av människor som uppfyller de kriterier!

#19  Nettan Golem21
2005-10-07 13:51:58

Jag trodde att vi hade lämnat diskussionen om den vansinniga familjen som Aftonbladet skrev om! Hade du läst mitt tidigare inlägg ordentligt så hade du sätt att det var just dessa exempel jag inte ville diskutera!
Kom inte och påstå att det beteendet är vanligt i Sverige! Att föräldrar misshandlar sina döttrar för att de väljer partners av utländskt ursprung är lika trovärdigt som att kurdiska män brukar hota sina döttrar till döden om dessa väljer att leva på ett "svenskt sätt".

Glöm det!

#20  Caheia Golem21
2005-10-07 13:56:30

"Det ligger ju bakom hela slöjdebatten och den västerländska benägenheten att vilja avtäcka, för att se kvinnan under, för att den som ser har makten och kontroll. (Shit jag försöker förklara en elefant utifrån att beskriva svansen. Hoppas ni hänger med här.)"

Ehhh, försöker du påstå att slöjan gynnar kvinnans emancipation och en jämställdhet mellan könen? Sure, jag kan köpa det. Låt oss förse att svenska feminister med slöjor så slipper de garanterat den sexism som finns i Sverige.

"Den som ser har makten och kontroll". Vad är det för sätt att resonera? Såvitt jag vet så tycker män om att titta på kvinnor och kvinnor på män! Eller vill du kanske att vi alla ska skyla oss? Burkas åt hela folket???

#21  Golem21 Nettan
2005-10-07 13:57:06

Öh, så jag måste läsa dina inlägg för att få delta i diskussionen? För att klargöra så diskuterade jag trådstartens inlägg, och det var DU som svarade på mitt inlägg. Jag skrev vad JAG ville diskutera, och DU svarade på mitt inlägg med mer eller mindre goddag yxskaft. Kanske är det DU som borde ha läst MITT inlägg mer noggrant? Om du inte vill diskutera vissa frågor så kanske du inte ska svara på inlägg som handlar om de frågorna, som ju mitt inlägg gjorde.

#22  Nettan Golem21
2005-10-07 14:08:19

Jo du svarade på mitt inlägg. Du skrev "Att påstå att det handlar om rädsla för det nya..." i #19. Det var ett svar på mitt inlägg #15. Du kunde ha ignorerat mitt inlägg, men det gjorde du inte.
Och om du svarar på mitt inlägg så kan du INTE hänvisa till ursprungsinlägget eftersom jag försökte vidga diskussionen bortom denna.
Så enkelt är det.

#23  Sv: "Pojkvän var "fel" - misshandlade dottern" Golem21
2005-10-07 14:14:00

För övrigt tycker jag att ursprungsinlägget är intressant så tillvida att det handlar om rasism och främlingsfientlighet. Men att som CaheiaM gör, använda ett extremt exempel för att sedan få igång en debatt är egentligen onödigt.

Det är ungefär lika smart som att diskutera fördomar mot män genom att ta sin utgångspunkt i ett exempel som berättar om en kvinna som kastrerade eller dödade sin man. Eller som att diskutera rasism med utgångpunkt från hur Hitler var.
Effektfullt - ja! Fruktbart - nej

#24  Golem CaheiaM
2005-10-07 14:18:33

Det märks att du inte är insatt i debatten/diskursen om västs koloniala tankesätt gentemot öst. Det är ett omfattande område, som du kanske förstår så är det omöjligt att bneskriva det fullständigt i en forumstråd, än mindre ett inlägg. Jag är inte islamolog, men det här med slöjan och det hela slöjdebatten går ut på är ju att:

1 Väst, generaliserar, har ett behov av att avtäcka och att kunna ha inblick överallt. Det är bra, men man ska inte lägga över västerländska värderingar på andra kulturer som man inte vet något om. I vissa fall är det inte möjligt att göra det, se tex till förhållanden i Indien och hur kvinnorna har det där. Hur tror du att det är möjligt för en fattig indisk kvinna att leva i ett jämställt förhållande med våra v-ländska mått? Där går mannen före och om du trotsar honom kan du riskera ditt liv.

2, i vissa länder är det förbjudet att bära slöja, därför är det i en del fall ett utslag för religionsfrihet. Det är religiöst, vördnad inför Gud. separatistiska lägen i tex religiösa sammanhang fyller en funktion för kvinnorna som då kan prata fritt utan avbrott från de jobbiga männen, som man uttrycker det. Gubbarna prata ju bara på en massa, menar en muslimsk kvinna (från en magisteuppsats, ska leta efter titeln).

3, I koranen eller nån av de heliga skrifterna står det att mohamed (tror jag) skulle bygga halva religionen på Aischa (stavning) som var hans ena fru. Alltså var religionen lika mycket för kvinnan.

4, Det finns en muslimsk feminism! Det finns feminister som kommer från arabländerna, både kvinnor och män. De har i en del avseenden kommit längre än den svenska feminismen i sverige.

#25  CaheiaM Golem21
2005-10-07 14:41:25

Jag återkommer om slöjdebatten senare. Dock är jag inte så okunnig som du tror ;-) Umgick med arabiska intellektuella under min studentid i Lund och är inte helt okunnig om slöjdebatten. Den är för övrigt inte så enkel som du försöker att ge sken av. Det finns liberala intellektuella muslimer som inte skulle skriva under på ditt resonemang. Ja, i själva verket är det så att det finns olika röster i den muslimska världen, något som gör problematiken både intressantare och mer givande att ge sig in i.

Jag visst finns det en muslimsk feminism. Och den är i likhet med den svenska inte homogen. En iransk kvinna berättade för mig att skillnaderna kan vara lika stora mellan inom och mellan länder i orienten som här.

#26  Sv: "Pojkvän var "fel" - misshandlade dottern" CaheiaM
2005-10-07 14:46:04

Vilket var min poäng. Hallå! Det är mycket komplicerat och jag tror inte man kan hänvisa till sina arabiska vänner utan får läsa en hel del historia samt sociologi för att sätta sig in i problematiken. jag ska återkomma med lite länkar

#27  Caheia Golem21
2005-10-07 14:48:26

Jag kanske var onödigt polemisk och därför blev väl generaliserande. Men du gör precis samma sak när du skriver att
"rasismen är utbredd i Sverige och rädslan för muslimer är onödigt ofattbar."

Det jag ville säga var bara att i själva verket är rasismen inte mer utbredd här än i andra länder. Det förvarar inte att den finns! Det är bara ett konstaterande.

Rädslan för muslimer har tyvärr undergrävt av massmedia och enögda politiker. Det är dags att vi inser att ingen vinner på isolering och segregering. Vi måste alla - muslimer, kristna och ateister - förstå att problem kan bara lösas genom samtal och möten. Gör vi inte det så får vi ett våldsamt och inhumant samhälle.

#28  Caheia Golem21
2005-10-07 14:52:44

Jag har förstått din poäng, men delar den inte. Nej, nu måste jag åka. Ska försökta återkomma med lite förtydliganden i helgen. Men du behöver inte undervisa mig och anmärka på min okunskap. Jag är inte heller islamolog, men har läst många, många poäng i både historia och sociologi (det förstnämnda ämnet är för övrigt mitt huvudämne!).
Men vi ska väl inte göra vår debatt till en fråga om vem som har flest akademiska poäng.

#29  #22 Nettan
2005-10-07 16:22:40

Hmm, jag skrev inlägg #14. Som du svarade på. Mitt inlägg (#14) var på inget sätt riktat till dig, och om du inte ville diskutera den aktuella familjen, varför svarade du då på mitt inlägg som ju gällde den familjen? Klart att jag svarar på dina inlägg när de är direkt riktade till mig. Men varför svarade du på mitt?

#30  Golem21 kezo
2005-10-07 16:54:09

Rasism behöver inte bara handla om raser. Ytterst få människor idag - utom regelrätta nazister i Sverige och typ Ku Klux Klan i USA - ser ner på andra "raser" och förespråkar åtskillnad eller regelrätt utrotning. Däremot finns utbredda fördomar om andra "kulturer" eller att svarta män oftast är si och vita kvinnor så, etc. MEN detta finns dock i alla etniska grupper.

Vill vi diskutera den rasism som är det verkliga samhällsproblemet i Sverige idag, så är det inte det Hitler stod för. Det finns kulturell och strukturell rasism som är mer subtil, men kan vara nog så förödande och söndrande i ett samhälle.

Detta betyder inte att "alla" är rasister eller att det är konstruktivt att slänga ur sig rasist-anklagelser i tid och otid. Men det betyder ändå att problemet är betydligt större än vad det verkar om man bara tittar på de mest extrema.

#31  Sv: "Pojkvän var "fel" - misshandlade dottern" ultraliberal
2005-10-07 19:24:41

Golem21 och kezo: Vilken kultur har ett "arabfoster" redan i livmodern?

Det här var på Metros löpsedel, så någon liten notis var det knappast.

Vi bör komma ihåg att det är dotterns version vi antar stämmer; domstolarna har inte sagt sitt ännu.

Nettan: Bra poäng om söner och döttrar. Min farsa var i och för sig nästan lika kräsen när det gällde mina kontakter som när det gällde syrrans kontakter, men inte riktigt.

Det kommer knappast att bli några stora diskussioner om "svensk hederskultur" efter det här fallet...

"Kulturrasist" låter lika konstigt som "könsrasist". Vi har precisa begrepp som "främlingsfientlighet" och "sexism".

Sverige är inte speciellt rasistiskt eller främlingsfientligt, det finns både sämre och bättre i det avseendet.

#32  Kezo o ultraliberal Golem21
2005-10-10 08:38:23

Jag köper ultraliberals "renhållning" på begreppsfronten. Ett begrepp som kulturrasim är olyckligt och leder bort tankarna till väsentligare frågor Begreppet "främlingsfientlighet" är lämpligare och mer förståeligt.

Jag håller emellertid fast vid uppfattning att extrema exempel inte lär oss något. Snarare skärmar de av oss från betydligt viktigare frågor. Det är så bekvämt och skönt att kunna säga: Titta i tidningen! Vilka idioter som misshandlar sin dotter. Vi är ju mycket bättre. Vi misshandlar inte våra invandrargrannar utan bara baktalar och föraktar dem...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?