feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Aha-upplevelse!


Gå till senaste inlägget#1  Aha-upplevelse! Kalle
2003-11-28 10:13:37

Tjohej, igår kväll när jag låg och inte kunde somna så fick jag en aha-upplevelse om feminismen! Josefine skrev i en tråd för ett tag sen (har letat men hittar den inte just nu) något om varför vi gör saker, och att vi inte ska göra saker bara för att det förväntas av oss, beroende på vilket kön vi har.

Jag tror faktiskt att jag insåg vad det där betyder, i alla fall delvis! Vad jag gör och inte gör, och varför. Och jag insåg också att nästa gång min tjej frågar om jag har bokat tid för besiktning av bilen, eller när jag har tänkt rensa avloppet, så kan jag vänligt men bestämt be henne ta sig i r-ven och göra det själv... ;-)

Det tråkiga är ju bara att jag har (nästan) lika stort behov av bilen och badrummet som hon har, och om inte jag gör det så lär det ju aldrig bli gjort... :-/

#2  höhö Josefine Alvunger
2003-11-28 10:57:26

Jag tycker man kan organisera sitt privatliv som man känner för, men viktigt är att båda känner att de utför en resonabel börda av arbetet, samt att ingen känner "nu måste jag göra det här för jag är man/kvinna och det förväntas av män/kvinnor att göra just detta" (av en själv, av partner, av omvärld).

Funderar du vidare på det där på nätterna. Du kan ju fråga tjejen om hon har tänkt på det, utan att be henne ta sig någonstans. Hon kanske med glädje skulle sköta det där, om du tar över något av det hon gör.

#3  höhö, ja Kalle
2003-11-28 16:22:12

Jo men grejen är ju den att vi delar ganska lika på hushållsarbetet, vad gäller laga mat, disk, tvätt, handla, städa, osv... för jag har bott ensam i flera år och är van att klara mig själv. Och nej, jag åkte inte hem till mamma för att få mat och rena kläder, för hon bodde 20 mil bort.

Ofta tar jag tag och gör saker, inte för att jag tycker det behövs just nu (diska t ex), utan för att jag vet att hon tycker att det behövs, och då tycker inte jag att hon ska känna sig tvingad av sin könsroll att göra det, om ni fattar?

Men varför kan det aldrig funka tvärtom? Visst, hon kan klippa gräset en sommarkväll, men då handlar det mer om att hon tycker det är skönt att vara ute i solen en stund.

Jag har försökt att diskutera saken, men hennes standardsvar är alltid "Nej, men det är bättre att du gör det..." Vad svarar man på det? Jag hade aldrig heller rensat ett avlopp innan vi flyttade ihop, men ändå var det bättre att jag gjorde det. Nu har hennes pappa sagt att han ska hjälpa oss att laga bilen. Så jag bad henne fråga honom om han hade tid på lördag. "Nej, men det är bättre att du gör det..."

"Varför då? Jag har inte heller en aning om vad som är fel, och du vet precis lika bra som jag vad symptomen är, eftersom du använder bilen mer! Och du känner ju honom lite bättre än vad jag gör."

"Okej, men kör du bort bilen till honom då?" "Nej, men det är bättre att du gör det..."

Nnnnnggh! JFC!!! OK, då blir det som vanligt då. Jag står ute i regnet medan du sittar framför TV'n... (IOFS så vill jag nog inte byta rakt av med henne, för den där skiten på TV skulle jag inte vilja se om jag så fick betalt...)

Förlåt, men vissa dagar är bara så...


Men i alla fall, det var en liten parentes, men jag tror iallafall att JAG har förstått vad du menade med att vi förväntas göra saker.

Sedan har jag en liten teori om det här med städning och sånt, men det kan vi ta en annan gång.

#4  En till bil... Lottie
2003-11-29 18:28:48

Tror du får ta lata flickvännen i örat nån gång ibland. Båda diskar ---> båda rensar avloppet. That's the deal!

Apropå bilen så kom jag på en grej som hände mig för några år sedan:

Min bil hade rasat ihop. Den gjorde det rätt ofta, men den här gången var det inget jag kunde fixa utan bra verktyg och lite instruktioner. Jag och dåvarande pojkvännen åker alltså över till mina föräldrar för bilmekk och middag. Sedan blir jag stående i cirkus två timmar och tittar på medan MIN pappa talar om för killen hur man ska laga MIN bil! Jag försöker kila in små pedagogiska frågor för att få dem att fatta att jag faktiskt också är kapabel att bruka en skruvmejsel. Det funkar inte. Då försöker jag fysiskt ta skruvmejslarna ifrån dem för att tvinga dem att lära mig laga bilen. Det funkar inte heller. Jag detaljinstrueras ("och sen skruvar du den där åt vänster" "ja, men varför då?" "jo, så den är borta när vi ska åt senare" god dag, yxskaft!). Till slut surade jag ihop och gick in och kollade på TV med mamma.

Nu idag, några år äldre och förhoppningsvis visare skulle jag aldrig ställt upp på den här situationen. Det tycker jag inte du ska göra heller!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?