feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

en kvinnas värde


Gå till senaste inlägget#1  en kvinnas värde TheCarolinch
2005-09-20 10:09:32

http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,…

här på jäif stötte jag på argumentet att kvinnor värderas högre av samhället, eftersom det finns män som är beredda att betala för att ha sex med dem/prata snusk i telefon/titta på när de strippar.

artikeln jag länkat till berättar om en afrikansk flicka som gifts bort för att par kor. betyder det rentav att flickor anses mer värda där och att deras ställning är starkare än pojkarnas?

#2  Sv: en kvinnas värde NoManIsAnIsland
2005-09-20 10:15:23

Absolut, när hörde du senast talas om någon som betalade ett par kor för att få en man? Nej männen går ogifta utan kor, medan kvinnorna (eller i alla fall dem som sålt dem) vadar i kor. På samma sätt som svarta slavar hade ett högt värde i USA:s sydstater i början av 1800-talet, en vit arbetare fick du ju gratis, för att få en svart var du tvungen att betala.,

#3  Sv: en kvinnas värde SophieG
2005-09-20 10:40:22

Nog är det en viss skillnad på folk som VÄLJER att prostituera sig/prata snusk/ strippa etc. och de som är bortgifta eller tvingas till handlingar emot sin vilja.

#4  SophieG NoManIsAnIsland
2005-09-20 10:47:49

Det intressanta är kanske inte skillnaden utan likheten i att understundom uppleva sig inte ha något val.

#5  Sv: en kvinnas värde bengtboman
2005-09-20 11:05:32

Det är väl snarast så att kvinnor värderas (olika och ibland tveksamt) medan män ses som givna. Det skulle kunna uttydas som att mannen är norm och visst är det så samhället byggts upp.

Problemet är att en kampanj som exempelvis "mäns våld mot kvinnor" fortsätter att köra på i samma hjulspår som tidigare. det är ju uppenbart för varje objektiv betraktare att män är mer utsatta för våld än vad kvinnor är. likafullt är det "mäns våld mot kvinnor" som ska uppmärksammas. Varför?

Ja, antingen för att kvinnor anses som svagare och då går vi ju plötsligt emot att män och kvinnor skulle ha en naturlig jämställdhet.

Eller för att vi tror på det lömska patriarkatet och att "våld mot kvinnor" skulle ha ett helt annat syfte än "våld mot män".

Jag vill påstå att vi inte kan närma oss jämställdhet förrän vi betraktar "våld som våld" och "låg lön som låg lön" oavsett vilket kön som utsätts. Det vill säga att det finns en undermedveten tanke hos väldigt många där kvinnan å ena sidan ska vara fullt jämställd, men å den andra sidan ändå vara mer skyddsvärd. Det blir en driftsmotsättning.

Blickar vi över världen så finns det mycket kvar att göra när det gäller att ge kvinnor människovärde i många länder som sitter fast i ett föråldrat synsätt präglat av religon.

#6  Sv: en kvinnas värde SophieG
2005-09-20 11:37:32

Nomanisanisland skrev:
"Det intressanta är kanske inte skillnaden utan likheten i att understundom uppleva sig inte ha något val.


Att UPPLEVA att man inte har ett val är förstås inte detsamma som att inte HA ett val. Att påstå annat är, tycker jag, ett hån mot alla de miljontals fattiga och desperata kvinnor som lever i misär runt om i världen som INTE väljer att prostituera sig m.m.

#7  Sv: en kvinnas värde MartinK
2005-09-20 11:47:49

Mig veterligen så föds det ungefär lika många kvinnor som män, så på varje 45-åring med tre fruar finns det 2 män som inte kommer ifråga alls på äktenskapsmarkanden. Hur värderas dem?

Eller är det bara män med kor som räknas som män??

#8  NoMan Gullegubben
2005-09-20 11:49:12

"Absolut, när hörde du senast talas om någon som betalade ett par kor för att få en man?"

Ehh, ja ett av skälen till att flickfoster ofta aborteras i Indien är de höga hemgifter som måste betalas för att få en man att gifta sig med ens döttrar. 18 månadslöner från pappan är en normal hemgift enligt en VS Naipaul-bok.

#9  Sv: The Carolinch (#1) Linus
2005-09-20 12:04:53

TheCarolinch skriver: "här på jäif stötte jag på argumentet att kvinnor värderas högre av samhället, eftersom det finns män som är beredda att betala för att ha sex med dem/prata snusk i telefon/titta på när de strippar."

Hur avsåg författaren till det argumentet att vi ska förstå "värderas högre"? Samma betydelse som du brukar avse eller någon annan?

TheCarolinch skriver: "artikeln jag länkat till berättar om en afrikansk flicka som gifts bort för att par kor. betyder det rentav att flickor anses mer värda där och att deras ställning är starkare än pojkarnas?"

Om flickor gifts bort för ett par kor, medan pojkar gifts bort för en kompensation som har ett sammanlagt värde mindre än ett par kor, så är flickor mer värda än pojkar på äktenskapsmarknaden. Vad detta innebär för flickors ställning i jämförelse med pojkars är svårt att säga. Varför frågar du?

#10  Linus TheCarolinch bengtboman billie
2005-09-20 12:56:19

"Varför frågar du?"

Jag tror hon? gör en provokation för att locka fram något hon kan hugga ner på.

bengtboman i #5 ger ett väldigt bra svar

"Problemet är att en kampanj som exempelvis "mäns våld mot kvinnor" fortsätter att köra på i samma hjulspår som tidigare. det är ju uppenbart för varje objektiv betraktare att män är mer utsatta för våld än vad kvinnor är. likafullt är det "mäns våld mot kvinnor" som ska uppmärksammas. Varför?"

#11  Sv: sophieg TheCarolinch
2005-09-20 12:58:56

visst är det stor skillnad, men det är penningavärdet och resonemanget runt det jag är ute efter.

#12  bengtboman TheCarolinch
2005-09-20 13:07:27

tycker du att det är likvärdigt med en man som åker på en smäll på krogen efter ett gräl med en främling och en kvinna som regelbundet blir slagen i hemmet av en man som vill kontrollera och bryta ner henne?

och varför tror du att män står för lejonparten av allt våld i vårt samhälle?

#13  Sv: martink TheCarolinch
2005-09-20 13:14:00

ja, mitt hjärta ömmar också för alla män som blir utan hustru för att alla dessa kokapitalister har köpt upp alla traktens ogifta sjuåringar... not.

#14  Sv: en kvinnas värde PerEdman
2005-09-20 13:17:42

Carolinch,

Det rätta svaret är givetvis att man i båda fallen - nej, i ALLA fallen - måste ta fasta på att hjälpa offret och straffa förövaren, oavsett vem det är som är kvinna eller man i fråga. Det skall vara oviktigt i sammanhanget.

/ Per

#15  #13 TheCarolinch MartinK
2005-09-20 13:30:05

Sorry.. Jag trodde du ville ha en diskussion om hur vi värderar människor, inte bara komma med den vanliga feministiska offermentaliteten.

#16  TheCarolinch bengtboman
2005-09-20 13:34:23

Jag inte tror, jag vet, att orsaken till att män står för huvuddelen av våldet är för män i sin könsroll tvingats ta "det stridande ansvaret". Kvinnor har skolats till att vara tysta och snälla. Dessutom kan det finnas en biologisk skillnad mellan de olika sammansättningarna av testosteron och andra substanser.

Din schablonbeskrivning av "kvinnan som slagen i hemmet av sin man" är just den typen av endimensionella förklaringar som sätter oss fast i vår egen problembild. Börja med att tala om partnervåld och ta sedan hand om offren oavsett kön utan att svänga med mörkertal hit och dit. Ingen har historiskt och kommer heller inte framgent att bli frälst av mörkertal i sin problemsituation.

#17  TheCarolinch Pela68
2005-09-20 14:07:31

"tycker du att det är likvärdigt med en man som åker på en smäll på krogen efter ett gräl med en främling och en kvinna som regelbundet blir slagen i hemmet av en man som vill kontrollera och bryta ner henne?"

Du tycker alltså att våld som män utsätts för "inte är lika farligt"- eftersom det är andra män som slår (underförstått)? Mycket vanligt argumentationsfel som kallas för "Guilt by association". Män får alltså skylla sig själv för att de råkat bli födda till män!

Jag är mycket intresserad av att ta del i den jämförande undersökningen/forskningen som du baserar ditt uttalande på- d v s- att kvinnor på något vis skulle vara mer utsatt för systematiskt våld i parförhållanden än vad män är.

Jämförande är ordet!

Det är alltså inte ett dugg mer synd om en man som åker på en käftsmäll än en kvinna som åker på en käftsmäll. Eller hur?

Hur som helst kommer du inte ifrån det faktumet att män i ohemuliskt större grad är drabbade av våld i olika former. Problemställningen är alltså INTE hur vi skall stävja våldet mot kvinnor UTAN hur vi skall stävja v å l d e t.

#18  Sv: en kvinnas värde kezo
2005-09-20 14:41:45

För att återgå till ursprungsinlägget...

Man måste skilja på värde och värde. Kvinnor har kanske ett högre värde på partnermarknaden, för att de mer sällan är gratis, vare sig de nu gifts bort mot sin vilja eller ej. Kor har också ett visst värde. Grisar. Hästar. Min dator. Dvs allt man sällan får gratis.

Men säger det något om människorvärdet? Säger det något om hur mycket makt personen har över sitt liv etc? Icke. Det enda det säger, är att den har ett MARKNADSvärde, dvs att den har reducerats till en vara.

En man i Kenya har kanske inte lika högt marknadsvärde - men han har definitivt högre människovärde.

#19  #18 kezo MartinK
2005-09-20 14:54:29

Du får gärna förklara varför män "definitivt" har högre människorvärde? Vet du ens nånting om hur män lever i Kenya eller vädrar du mest feministiska fördomar? Och då menar jag inte bara de rikaste 10%..

Fö så tycker jag du är rätt naiv, i praktiken är marknadsvärdet ofta det som avgör vilket människovärde du har i omgivningens ögon. Det är ingen slump att det var fattiga svarta som blev kvar i New Orleans när stormen drog fram.

#20  Sv: MartinK (#19) Linus
2005-09-20 15:01:46

MartinK skriver: "Fö så tycker jag du är rätt naiv, i praktiken är marknadsvärdet ofta det som avgör vilket människovärde du har i omgivningens ögon."

Varför tror du det?

#21  kezo Gullegubben
2005-09-20 15:08:31

Så indiska män har reducerats till varor som rika indiska fäder kan köpa till sina döttrar?

#22  MartinK kezo
2005-09-20 15:21:26

Ta ett djupt andetag nästa gång innan du börjar svamla om feministiska fördomar hit och dit.

Jag byggde mina antaganden på artikeln och det jag i övrigt råkar veta om Kenya. Men har du några fakta om att 9-åriga pojkar gifts bort till 45-åriga tanter för en skälig summa, så får du gärna länka det till mig.

Min moster i engagerad i uppbyggandet av en ny skola i en by i Kenya. De fattiga (och AIDS-drabbade) kan inte sägas ha speciellt stort människovärde öht - OM man med människovärde menar rätt till mat, kläder, bostad, utbildning, egendom, rättssäkerhet, att inte utnyttjas, inte bli utsatt för våld etc. (Saker de flesta i Sverige inte ens tänker på, eftersom vi tar dem för självklara. Men du kanske menar något helt annat? Tala gärna om det i så fall!)

På nästan samtliga av ovanstående punkter ligger kvinnor i Kenya under män. Även bland de rika - fast en rik kvinna har det naturligtvis, materiellt sett, mycket bättre än en fattig man.

Du kanske tycker att "marknadsvärde" är det enda viktiga, och jag säger inte att det är oviktigt. Men utan de ovanstående värden jag har räknat upp, blir "marknadsvärdet" i mina ögon inte så mycket att ha. (Möjligen om man genom det kan "köpa" sig frihet, trygghet, säkerhet mm)

#23  #20 Linus MartinK
2005-09-20 15:22:11

Tja, se dig omkring, hur bedömer vi människor egentligen? Vilka är det som anses värdefullare, vilka är det som får vård, räddas först vid katastrofer, eller skyddas mest, det är väl knappast de fattiga som ligger i topp, eller?
Det är ingen slump att lönen är viktig och samtidigt känslig fråga att prata om, liksom att ha ett arbete, och det långt utöver vad som är motiverat för ren överlevnad.

#24  Gullegubben kezo
2005-09-20 15:24:40

Läs mitt inlägg #22, till MartinK, och begrunda vad jag avser med människorvärde. Att öht bli bortgift mot sin vilja (vilket inte alla indiska kvinnor blir, men många), är så långt från kriterierna för människovärde man kan komma - oavsett vem som "betalar" för kalaset. Men är du av en annan mening, får du gärna redogöra för den.

#25  Tillägg #24 kezo
2005-09-20 15:29:14

Men visst skulle man i fallet med den indiska hemgiften kunna säga att indiska män antingen har ett högt marknadsvärde, eller har reducerats till varor. Dock säger detta föga om deras människovärde. Det styrs enligt mig av andra aspekter som sagt.

#26  kezo bengtboman
2005-09-20 15:39:56

"Man måste skilja på värde och värde.".

Du menar kanske att man måste skilja på pris och värde?

Att en kvinna har ett pris medan en man saknar motsvarande säger ingenting om deras respektive värde. Ett pris har allt som omsätts på en marknad. Det som inte omsätts på en marknad kan ha ett fiktivt pris.

Jag är helt med på ett resonemang som visar på att det finns platser där kvinnan uppenbarligen ses som något som mannen ska beskydda och därmed också har makt över. I Sverige haltar däremot definitionen i det att männen inte har (och inte ska ha) makt över kvinnorna, men de ska fortfarande i många sammanhang beskydda dem.

#27  #22 kezo MartinK
2005-09-20 15:40:17

Hur vet du att kvinnor i praktiken inte har det bättre i snitt, just därför att de gifts bort med rika män och därigenom fått tillgång till mat, kläder, bostad, rättssäkerhet etc i en omfattning som den genomsnittlige mannen inte får?

#28  #24 kezo MartinK
2005-09-20 15:43:16

Så man har ett större människovärde om man t.ex tvingas tigga och svälta än om man blir bortgift med en rik man som står för mat och husrum?

#29  Sv: en kvinnas värde NoManIsAnIsland
2005-09-20 15:48:35

"Hur vet du att kvinnor i praktiken inte har det bättre i snitt, just därför att de gifts bort med rika män och därigenom fått tillgång till mat, kläder, bostad, rättssäkerhet etc i en omfattning som den genomsnittlige mannen inte får?"

Det vet vi genom de undersökningar som FN gör beträffande mäns och kvinnors respektive levnadsstantard och livskvalitet, eller som Milleniemålen skriver: "När FN:s utvecklingsprogram, UNDP mäter livsvillkoren i världens länder i det så kallade Human Development Index, visar det sig att kvinnor har lägre “utvecklingsnivå” än sina manliga landsmän i så gott som alla länder i världen. Detta trots att kvinnor i många länder lever längre. Skillnaden beror i första hand på lägre inkomst." Källa: UN Millennium Project, 2005


"Så man har ett större människovärde om man t.ex tvingas tigga och svälta än om man blir bortgift med en rik man som står för mat och husrum?"

Svar ja.

#30  #25 kezo MartinK
2005-09-20 15:50:40

När vi diskuterar kvinnor som säljs så säger du: "Det enda det säger, är att den har ett MARKNADSvärde, dvs att den har reducerats till en vara."
När män säljes däremot så heter det "Men visst skulle man i fallet med den indiska hemgiften kunna säga att indiska män antingen har ett högt marknadsvärde, eller har reducerats till varor."

Så kvinnor har automatiskt reducerats till varor så fort de har ett marknadsvärde medans män kan ha ett marknadsvärde, men då har de inte nödvändigtvis reducerats till varor.. ???

Feminism i ett nötskal: Om nånting drabbar kvinnor så är det negativt, om samma sak drabbar män så är det positivt... *suck*

#31  Sv: en kvinnas värde kezo
2005-09-20 15:55:13

bengt boman:
CITAT: "Att en kvinna har ett pris medan en man saknar motsvarande säger ingenting om deras respektive värde. Ett pris har allt som omsätts på en marknad. Det som inte omsätts på en marknad kan ha ett fiktivt pris." SLUT CITAT

Just det!

Därtill ser jag det som föråldrat att män förväntas "beskydda" kvinnor och barn bara för att de är män. (Antar att du syftar på värnplikten t ex. Jag förstår inte varför vi har den kvar i sin nuvarande form).

MartinK

Kvinnor får inte lika ofta gå i skolan, får inte lika hög utbildning, har inte samma möjlighet till egendom och har därför svårare att klara sig utan en man, än tvärtom. Fattiga män har små möjligheter att påverka sina liv - fattiga kvinnor har i princip inga möjligheter. Om de inte får hjälp av externa volontärorganisationer etc. Förstår du skillnaden?

Du behöver inte tycka att det här säger något om mäns och kvinnors människovärde i Kenya, men jag gör det. Talibanerna i Afghanistan hade liknande system fast mycket mer extremt: ingen utbildning för kvinnor, ingen sjukvård, ingen rätt till egendom mm.
Jag anser att det gav kvinnorna i Afghanistan ett lägre människovärde än männen, men du kanske inte tycker det.

#32  #29 NoManIsAnIsland MartinK
2005-09-20 15:59:39

Ja, med västerlänsk arrogans så är det inte så svårt att svara ja på den frågan, frågan är om dem som levt på tiggeri och svält hela livet också håller med..

#33  #30 MartinK kezo
2005-09-20 16:04:48

*suck, tålamod är en dygd...*

Nej, Martin. Om du hade läst mitt inlägg litet nogrannare, så hade du sett att jag riktar mig till GG, som precis som du, hellre verkar prata om "marknadsvärde". Därför tog jag med det. Det väsentliga är dock precis detsamma som i mitt tidigare inlägg: ev. marknadsvärde (eller pris) behöver inte ha ett dugg med människovärde att göra.

Och snälla, lägg sandlåde-mentaliteten på hyllan. "Feminism i ett nötskal" osv, innan jag ens har hunnit besvara dig. Det blir så trist stämning, och samtidigt kan man ju fråga sig varför du är här?
På ett feministiskt forum?

#34  #31 kezo MartinK
2005-09-20 16:05:37

Jo jag förstår att fattiga kvinnor har ännu mindre möjligheter än fattiga män att påverka sin situation. Men om en stor del av kvinnorna i praktiken är gifta med rika män så kan det ju faktiskt resultera i att den genomsnittliga kvinnan har ett bättre liv än vad den genomsnittlige mannen har.
Förstår du var jag menar?

#35  MartinK NoManIsAnIsland
2005-09-20 16:07:58

"Jo jag förstår att fattiga kvinnor har ännu mindre möjligheter än fattiga män att påverka sin situation. Men om en stor del av kvinnorna i praktiken är gifta med rika män så kan det ju faktiskt resultera i att den genomsnittliga kvinnan har ett bättre liv än vad den genomsnittlige mannen har."

Det är ju det hon i genomsnitt inte har, se ovan.

#36  #33 kezo MartinK
2005-09-20 16:16:40

Nej, människovärde, hur man nu definierar det, behöver inte ha ett dugg med marknadsvärde att göra, men ofta har det tyvärr det.. Men oaktat det så har jag läst om det du skrivit och har fortfarande svårt att se nått annat än att du formulerar dig klart mer positivt om sålda Indiska män än om sålda Kenyanska kvinnor..

Tja, mest är jag nog här för att slå hål på feministiska myter och fördomar. Och då är väl ett feministisk forum perfekt ställe?

#37  Sv: en kvinnas värde kezo
2005-09-20 16:22:00

Att tvingas leva som tiggare ser jag som en skymf mot människovärdet. Men det är en lika stor skymf (fast på ett annat plan) med t ex tvångsgifte och barngifte.

För att resonemanget ska gå ihop - dvs att kvinnor inte nödvändigtvis har lägre människovärde än män i exemplet Kenya, enligt de kriterier för människovärde jag har satt upp - krävs det i det här fallet fler fattiga och tiggande män än kvinnor. Som sas "väger" upp att kvinnor har färre rättigheter och möjligheter på andra områden.

Jag vet inte i DETALJ hur det är i Kenya, men de flesta gifter sig inte rikt. De flesta gifter sig inom sin egen klass, dvs fattiga med fattiga osv. En kvinna måste ofta gifta sig - även med en fattig man - för att öht ha en chans att bli försörjd, eftersom hennes ursprungsfamiljs egendom går vidare till hennes bröder. Hon har alltså inga egna ägor att luta sig tillbaka på. Så här är det i många länder.

Hon får det inte nödvändigtvis bättre än hon hade innan. Men hon får det bättre än hon skulle ha fått om hennes föräldrar hade kastat ut henne. Och att ta ett jobb utanför hemmet och försörja sig själv? Går, men svårt med liten eller ingen utbildning. Jag har för mig att min moster sade att det råder allmän skolplikt i Kenya, men att det i praktiken inte satsas lika mycket på flickor som på pojkar.

Dock håller tydligen en en del på att förändras till det bättre i Kenya, både för fattiga i största allmänhet, och för kvinnor. I städerna är det också bättre än på landsbygden. Men ett nytt stort problem har vuxit de senaste 10 åren: AIDS-epidemin. Min mosters organisation bygger en skola för framför allt föräldralösa barn vars föräldrar dött i AIDS (OT)

#38  #35 NoManIsAnIsland MartinK
2005-09-20 16:26:46

Du menar din FN undersökning om “utvecklingsnivå”, där man klassar det som människovärdigare att svälta ihjäl än att bli bortgift??

#39  MartinK NoManIsAnIsland
2005-09-20 16:28:34

Jag tror inte den går in på den aspekten, men på att valet inte står där emellan, utan snarare att: kvinnor såväl som män lever ganska eländigt i många länder, kvinnor oftast ännu eländigare.

#40  Sv: en kvinnas värde NoManIsAnIsland
2005-09-20 16:29:19

Din motsättning är alltså ganska konstlad.

#41  #37 kezo MartinK
2005-09-20 16:32:50

Det handlar ju inte bara om hur många manliga tiggare det finns. Det handlar ju om vad män i övrigt gör också, hur kommer det sig t.ex att män lever kortare? Vad innbär det för skillnad i livskvalitet att jobba hemma jämfört med att jobba i en skitig fabrik med hälsovådliga ämnen? Det handlar ju om att se hela bilden och inte bara, som vanligt, låta fördomarna styra och stirra sig blind på de områden där kvinnor drabbas..

#42  MartinK kezo
2005-09-20 16:33:31

CITAT "Men oaktat det så har jag läst om det du skrivit och har fortfarande svårt att se nått annat än att du formulerar dig klart mer positivt om sålda Indiska män än om sålda Kenyanska kvinnor." SLUT CITAT

Det var inte min avsikt, men ev. kan det ha att göra med att indiska män inte lika ofta gifts bort med tvång när de är 10...

För övrigt tror jag att det sk "marknadsvärdet" har större betydelse i VÅR kultur, där könen åtmintone formellt behandlas någorlunda lika, och där grundläggande mänskliga rättiheter i stort sett är tillgodsedda. Vi kan i stor utsträckning själva välja partner och liv. Vår personliga attraktionskraft - vanligen en kombination av egenskaper vi föds med och egenskaper vi förvärvar - blir då mer avgörande. Men det resonemanget blir svårare att applicera på andra länder/ samhällen där en del inte ens får gå i skolan, eller gifta sig med vem de vill.

#43  #40 NoManIsAnIsland MartinK
2005-09-20 16:39:33

Jag vet inte om min motsättning skulle kännas så konstlad för en fattig i Kenya, men poängen är ju att FN och dess undersökningar säkert är präglade av västerlänska värderingar och normer och frågan om dem verkligen är användbara för att ge nån sorts objektivt mått på lycka. För oss är det enkelt att säga att det är bättre att svälta i frihet men är det verkligen det om man faktiskt har erfarenhet av svält?

#44  MartinK NoManIsAnIsland
2005-09-20 16:42:26

Har du överhuvud läst undersökningarna? Vad de mäter är just levnadskvalitet, alltså tillgång till vatten, mat, sjukvård, utbildning, etc, och trots alla dessa rika giften så är nivån lägre för kvinnorna

#45  MartinK kezo
2005-09-20 16:42:38

Jag håller med NoMan i övrigt, men jag har svårt att tro att FN anser "hellre frihet än svält". Världssvälten ses som ett av de allra största och svåraste problemen. Poängen är väl att där svält/ undernäring är utbrett, drabbar det kvinnor lika hårt som män.

#46  Kezo NoManIsAnIsland
2005-09-20 16:44:28

Exakt och den drabbar till och med, svälten, kvinnorna lite värre, bland annat eftersom de oftast disponerar över mindre inkomst (fortfarande enligt fn).

#47  #42 kezo MartinK
2005-09-20 16:49:52

Jag tror tvärtom att marknadsvärdet har _mindre_ betydelse i vår kultur, här är vi inte alls lika beroende av vårt värde på marknaden tack vare våra sociala skyddsnät. Dessutom har vi haft råd att unna oss väldigt förlåtande ideal som säger att alla människor är lika mycket värda oavsett vad dem tjänar... Och trots det så är det tydligt att marknadsvärdet är fortfarande är viktigt, speciellt för män vars kroppar inte har så stort värde.

Nu när jag läser din text får jag inte ihop den heller, för du börjar med att "[..] marknadsvärdet har större betydelse i VÅR kultur [..]" men fortsätter med "Vår personliga attraktionskraft [..] blir då mer avgörande."??
Om den personliga attraktionskraften är viktig så minskar ju marknadsvärdets betydelse.. eller?

#48  MartinK #47 kezo
2005-09-20 17:00:20

I så fall har jag missförstått dig. Jag menade att "marknadsvärde" och "personlig attraktionskraft" ( t ex en mans pengar och en kvinnas kropp ) i grunden var samma sak.

Dvs i Kenya säljs 9-åringen för att hennes kropp har ett värde, eller pris. I Sverige bjuder vi ut våra kroppar/ vår charm/ våra plånböcker mm på en liknade maknad, om än mer subtil, + att varje individ själv bestämmer. Det var du som menade att utseende och pengar ger högre status. Vad är det annat än ett slags "marknadsvärde"?

Jag håller inte med om att ovanstående styr partnermarknaden helt och fullt. Trots allt har fattiga och fula också partners : )
Men jag medger att det spelar in, och ju ytligare relation, desto viktigare.

#49  kezo bengtboman
2005-09-21 09:22:12

"Därtill ser jag det som föråldrat att män förväntas "beskydda" kvinnor och barn bara för att de är män. (Antar att du syftar på värnplikten t ex. Jag förstår inte varför vi har den kvar i sin nuvarande form).".

Nej, jag åsyftade inte värnplikten och inte heller något explicit i övrigt. Jag åsyftade den mentalitet som kan forma begreppet "mäns våld mot kvinnor". I det begreppet innehålls just samhällets allmänna syn på att kvinnor har högre skyddsvärde än män. Titta sedan på rättsväsendet så är det ett faktum att kvinnor kommer undan med lindrigare straff än män givet samma brott.

Det finns således en allmän anda att kvinnor ska skyddas och den omfattar inte bara män utan uppfyller också många kvinnor.

I de länder som inte hunnit lika långt (?) utvecklingsmässigt som vi finns det en påtagligare koppling mannens överhöghet i familjen och hans ansvar för att skydda hustru och barn.

#50  Förtydligande bengtboman
2005-09-21 09:23:17

"en påtagligare koppling MELLAN mannens överhöghet i familjen och hans ansvar för att skydda hustru och barn.".

#51  Sv: en kvinnas värde Kristin
2005-09-21 11:45:44

Att överhuvudtaget ta upp och jämföra en kvinnas värde med en mans värde ger mig gåshud och tokrysningar. Vi är lååångt ifrån att betrakta varandra som individer :(

#52  Ang. "sålda" indiska män, kanske en smula OT hansi
2005-09-21 12:30:58

Jag skulle inte hävda att indiska män blir sålda på samma sätt som kenyanska kvinnor. I Kenya, liksom i Indien så lämnas kvinnan bort till mannen/mannens familj.

I Indien så - precis som det tidigare påpekats - aborteras flickfoster för att familjen ska slippa bekymra sig om hemgift. Flickfostrena aborteras inte för att flickor är mer värda än pojkar, utan för att de snarare är _mindre_ värda. Pojkar är mer värda eftersom de dels kan jobba och tjäna pengar till familjen, och dels kommer att gifta sig och få in en saftig hemgift. Flickor är en belastning för att de av tradition _inte_ ska jobba utanför hemmet och alltså inte kan dra in några pengar till sin familj. Dessutom så måste hon förr eller senare bli bortgift vilket innebär att hennes familj kanske måste ta stora lån för att få ihop till en hemgift.

I min mening är det alltså så att indiska flickor inte ens säljs, utan lämnas bort till den som begär minst (jag får fattighusvibbar av det). De som har största makt är pojkarnas familjer som kan begära hutlösa summor för att "ta över" flickan. Vi bör heller inte förglömma att det fortfarande idag sker _många_ fall av "kitchen accidents" i Indien, alltså att mannens familj helt sonika tänder eld på kvinnan för att kunna få in ytterligare en hemgift från en ny hustrus familj.

Är hustrun på något sätt missnöjd med sin nya familj (t ex att hon får stryk, säljs som prostituerad el. dyl.) så _kan_ hon skilja sig (alltså, hon får enligt lag, det är ju inget som säger att mannen släpper henne om han inte vill), men får inte gifta om sig. Det är inte troligt att hon får komma tillbaka till sin familj eftersom hon har dragit vanära över den, utan ofta är hon tvungen att göra sig ett eget liv. Det är inte ovanligt att frånskilda kvinnor förörjer sig som tiggare eller prostituerade eftersom de ofta saknar utbildning, och dessutom är orena eftersom de har skilt sig. Detsamma gäller för övrigt änkor...

#53  Kristin bengtboman
2005-09-21 13:01:08

"Vi är lååångt ifrån att betrakta varandra som individer :( ".

Visst är det så. Feminismen vill se strukturerna.

#54  #53 bengtboman Kristin
2005-09-21 14:03:41

Uppenbarligen även de som inte kallar sig feminister.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?