feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Gallup pension


Gå till senaste inlägget#1  Gallup pension Marit
2005-08-31 13:18:56

Inte för att jag har någon koll på pensionssystemet frånsett att det verkar vara rysk roulett då, men jag undrar ändå:

Av er som levt ihop med någon och den ena har varit hemma längre tid med barn, eller gått ner i tjänst för att sköta hem och barn, hur många av er har fixat till så att det blir rättvis fördelning på ålderspensionen mellan er makar?
Man vet ju inte... En kan dö. Eller så separerar man och har inte delad ekonomi på ålderns höst.

Vad tänker ni?

#2  Sv: Gallup pension jonb
2005-08-31 13:22:31

Den dagen, den sorgen. Man får väl knega tills man dör.

#3  Sv: Gallup pension Kalle
2005-08-31 14:55:15

Det fanns ju något som hette "änkepension". Den funkade så att om mannen dog så överfördes hans ATP-poäng på änkan, så att hon fick ut hans ihoptjänade extrapengar. (Ja, lagen förutsätter faktiskt uttryckligen både att det är mannen som tjänar pengarna i familjen, och att han dör före henne!). Men den håller ju på att fasas ut nu. Det löste ju en del av problemet. Dessutom ärver ju makarna varandra, men då måste man ju ha ett sparkapital att falla tillbaka på. Dessutom spricker ju båda de här vägarna om paret separerar strax före pensionen...

Idag vet jag inte. Delad ekonomi kan ju vara en lösning, men det förutsätter ju att paret går på plus, och att båda är ungefär lika slösaktiga.

Annars verkar ju dagens pensionsssystem bara funka efter principen att du både ska ha tur och bara tänka på dig själv?

#4  #1 gusse
2005-08-31 15:44:34

Jag tänker att det är mer värt att vara hemma med barnen än att få en något högre pension.
Jag räknar inte med att kunna försörja mig på någon statlig pension utan försöker ordna min pension själv.

#5  Marit Gullegubben
2005-08-31 15:51:35

Jag tycker att det här är en viktig fråga. Kvinnor har all anledning att se till att tjäna mycket pengar så att det räcker för båda, och att skaffa barn med män som inte har något emot att ta huvudansvaret för barnen.

#6  Sv: Gallup pension Marit
2005-08-31 17:08:53

Men hallå! Är lösningen alltid den att en ska tjäna mer? Jag tänker mer i termerna av att faktiskt se till att den som tjänar mindre pengar (men förhoppningsvis lägger ner lika mycket tid sammantaget på arbete+gemensamma hemmasaker som den välbeställde) skulle kunna få överförd pension från den som inte tjänar lika mycket?!
Sparpengar kan man som sagt inte räkna med.

Eller ska man bara leva på de goda minnena av att ha varit hemma med barnen och tvättat tvätt och bytt däck på bilen? Medan man äter sin havregrynsgröt och ens ex (barnens andra förälder) pension räcker till att käka ute på restaurang varje dag? :-D

Nja...

#7  Marit Gullegubben
2005-08-31 17:21:26

Livet blir enklare med mer pengar. Om jag får välja mellan att bilda familj med en rik kvinna eller en fattig kvinna, föredrar jag den rika kvinnan. Har man inte ett sådant val, blir livet svårare. Något får stryka på foten. Fast det är möjligt att jag kan hoppas på ett stadigare och bättre förhållande med en kvinna som inte är rikare än jag. Jag vet inte. Senast funkade det inte. Ingen kvinna som är rikare än jag har någonsin visat sig intresserad av mig, men än är jag inte död.

#8  Sv: Gallup pension Gullegubben
2005-08-31 17:24:11

Det jag vill ha sagt är att jag får hellre lite extra av min rika kvinna och hon får behålla det mesta själv än att jag inte får något alls av min kvinna eller till och med måste försörja henne, även om jag får behålla mer än henne.

#9  Sv: Gallup pension metamorfos
2005-08-31 18:10:55

Det är så att den som har lägst inkomst får "barntillägget" vilket varierat i vår familj. Så jag får väl räcka upp handen då.

#10  Marit det är gusse
2005-08-31 18:30:50

en fin tanke men sådan rättvisa tror jag är ouppnåerlig. Att värdera allt arbete som utförs i ett förhållande mellan två parter, trädgård, handling, umgås med barn, planera semester mm mm är nog en omöjlig uppgift att få ihop.
Om alla ska tjäna lika oavsett var arbetet utförs tror jag inte går.
Det är ju för övrigt lätt att lösa med hjälp av en pensionsförsäkring till den som tjänar mindre. Dit betalas varje månad den summa som det oavlönade arbetet värderas till i just det förhållandet.

#11  Varför pension? Robert
2005-08-31 21:45:37

Varför ska vi överhuvudtaget ha ett statligt pensionssystem?

Varför ska jag betala för att du ska få pension?

Om var och en sparar för sig så blir det mest rättvist i längden. Och mest jämställt!

#12  gusse Marit
2005-08-31 21:52:49

Men det var ju det jag menade!

#13  #10 (gusse) och #12 (Marit) Robert
2005-08-31 21:57:15

Och VEM skulle betala?

Är det de där pengarna som växer på träd som ska användas igen? Det finns ett par tidigare trådar om ekonomi som knappt någon feminist har brytt sig om att kommentera. Vad beror det på?

#14  Sv: Gallup pension Marit
2005-08-31 22:19:17

Jag tror på solidaritet. Jag tycker statlig pension är en bra uppfinning. På indirekt väg så är det väl att våra barn och det arbete vi utfört betalar oss.

Varför ingen kommenterat? Ja, inte vet jag. Men du verkar ha en teori i bakfickan, ska du komma med den kanske?

#15  Sv: Gallup pension Robert
2005-08-31 22:25:34

Solidaritet brukar ofta förespråkas av de som gärna vill ta del av det andra arbetar ihop.

Mitt tips är istället - skaffa ett jobb och arbeta ihop till din egen pension. Pension är inget annat än sparade pengar att användas på livets höst. Och varför skulle någon annan spara ihop pengar åt dig när du kan göra det själv?

#16  Sv: Gallup pension Marit
2005-08-31 22:30:20

Robert... Pratar du med mig?

I sådana fall får du gärna ta reda på fakta först.
Jag är för solidariet. Men har inte tagit ut a-kassa när jag varit arbetslös, för jag har valt att betala med mina egna sparade pengar istället ...
Men jag har inget problem med att de som verkligen behöver pengar och samhällets stöd får det. Ett elakare samhälle önskar jag inte.

#17  #16 (Marit) Robert
2005-08-31 22:49:54

Det är ju frivilligt att vara med i a-kassan eller inte. Till skillnad från den statliga pensionen.

Om man bedömer att risken för att bli arbetslös är väldigt liten så kan man välja att inte vara med i a-kassan, men kan då heller inte räkna med att få ut någon ersättning om man verkligen blir arbetslös. Om man inte bidrar så får man heller inget. Ett hyffsat solidariskt system som till stor del bygger på frivillighet.

Statlig pension däremot är man tvungen att bidra till. Och de som bidrar mest (lön högre än brytpunkten) får inte alls ut lika mycket i förhållande till vad de har bidragit mindre (lön under brytpunkten). Och om man inte bidrar alls så får man iallafall viss pension. Ett mindre solidariskt system som bygger på tvång!

#18  Robert Marit
2005-08-31 23:03:17

Ska fundera på det du säger.

Vad tänker du då om det jag säger:

Ponera att person X och person Y lever ihop.
X jobbar för det gemensammas bästa 11 timmar/dag varav 8 är betalda.
Y jobbar för det gemensammas bästa 11 timmar/dag, varav 5 är betalda.
Båda har en lön som på 100% är 20 000:-/månad.

(Det obetalda är allt annat som rör familjen... barnen, boendet, ev. bil, etc...)

För enkelhetens skull har X och Y denna arbetsfördelning i 20 år, sedan separerar de. Därefter går de i pension. Är det då rimligt att Y får mindre pengar att leva för, fast de gjort lika mycket för varandra?

#19  #18 (Marit) Robert
2005-09-01 09:25:53

Statlig pension är ju en typ av sparande där staten tar en del av sin lön i skatt för att du ska få ut den senare i livet.

(Nu fungerar ju inte ATP exakt på det viset, utan istället går de pengar du avsätter från din lön idag till de som är pensionärer idag. De pengar du ska få när du går i pension kommer att betalas av de som jobbar då. Dessutom får man inte tillbaka lika mycket som man har betalt in. De som har hög lön och betalar mycket får trots detta inte mer än de som har en medellön. Och de som har en låg lön eller ingen lön får ju pension får en pension som är långt större än vad de har betalt in. Men det är ju en annan mer teknisk fråga.)

Problemet ligger ju dock i just detta. Att staten ska styra över pensionen. Hade vi istället haft ett rent privat premiebaserat system (som de privata pensionsförsäkringarna) så hade ju båda makarna själva kunna ha bestämt hur mycket de skulle batala in varje månad. De kunde då ha betalt in lika mycket var (oberoende vem som hade tjänat in pengarna) och även då fått ut lika mycket den dag de gick i pension (även om de hade separerat innan dess).

#20  Sv: Gallup pension Marit
2005-09-01 11:22:48

Robert...

Tack för din redogörelse.

Men jag är fortfarande nyfiken på hur du möjligen löst det i någon releation, eller om du har någon idé om hur du vill lösa det? Man har väl fortfarande möjlighet, som Gusse skriver, att betala in privat också. Är det aktuellt för din del?

#21  #20 (Marit) Robert
2005-09-01 12:00:56

Personligen så tjänar jag och min sambo ungefär lika mycket. Hon har lite mer betalt än mig. Så hos oss är det ett icke-problem.

Att jag dessutom gör en större del av det obetalda hushållsarbetet är inget som jag anser gör mig berättigad till mer pension än henne. Vi delar hushållsarbetet efter vad som är mest praktiskt. Dessutom har hon längre väg att pendla till jobbet och spenderar mer tid på pendling, så att jag passar på att städa lite och göra mat till hon kommer hem är väl bara naturligt och inget som jag anser ska ge mig några pensionsförmåner.

Jag tycker att varje par själva ska få dela upp hushållsarbetet som de vill och ser ingen anledning till att det skulle vara berättigat till någon extra statlig pension eftersom det ju inte genererar några ytterligare skatteintäkter.

Om det i ett specifik förhållande är väldigt skevt fördelar så kan ju paret själva välja att teckna en privat pensionsförsäkring till den som är hemma mest och gör mest av hushållsarbetet. Men det anser jag vara varje enskilt pars ensak att göra. För hur skulle annars staten kunna kontrollera vem som gör mest hemma?

#22  RObert Marit
2005-09-01 12:20:40

Tack för ditt svar.

Självklart får det vara varje enskilt pars uppgift att teckna en privat försäkring (såvida man inte börjar betrakta barn-/hemskötsel som något viktigt för staten också då...) för obetalt arbete hemmavid - som är jämförbart med förvärvsarbete.
Jag är bara nyfiken på hur vanligt det är att enskilda par löst frågan.

#23  #22 (Marit) Robert
2005-09-01 14:05:18

Varför skulle staten lägga sig i hur enskilda familjer väljer att hantera barn- och hemskötsel?

Varför skulle obetalt hemarbete jämföras med förvärvsarbete? Det ger ju till skillnad från förvärvsarbete inga skatteintäkter.

Och skulle den person som är väldigt ordningsam och renlig och som därmed spenderar mycket tid på obetalt hemarbete få mer i pension än en annan person som inte bryr sig lika mycket och som därmed inte alls lägger ned lika mycket tid på obetalt hemarbete?

#24  Sv: Gallup pension Marit
2005-09-01 14:13:32

jag tänkte mer i banorna av att barnskötsel skulle kunna vara förvärsinkomstbringande på sikt. Inte så tydligt, sorry.
Dvs, staten skulle kunna ge folk möjlighet att själva välja hur de vill ta hand om sin avkomma, och ge någon form av lön (pensionsgrundande) för att man tar hand om ungarna själv.

#25  #24 (Marit) Robert
2005-09-01 15:07:53

Varför skulle samhället premiera personer att ta hand om sina egna barn? Det är ju ett naturligt ansvar som följer med att man själv har valt att sätta barn till världen.

Och vad skulle följden bli? Jo, personer som har svårt att få jobb skaffar barn efter barn och får då mer och mer i lön för att ta hand om sina egna barn. En följd av det kommer att bli att ortodoxt religiösa (kristna, muslimer,...), som inte får använda preventivmedel eller som följer bibeln/koranens ord om att de skall befolka världen, kommer att få ännu fler barn och kan t.o.m. leva av det. Den många gånger ålderdomliga synen på kvinnor som barnafödningsmaskiner som finns i dessa religiösa sanfund kommer att befästas och dessa kvinnor blir än mer fast i sin könsroll.

Nej, jag tror definitivt inte på några sådana idéer. Då är det i min mening långt bättre att systemen premierar båda föräldrarna att hjälpas åt mer lika och att just detta skall premieras ekonomiskt.

Eller ännu bättre att ge skatteavdrag för de föräldrar som är hemma med barnen. Och att dessa utformas så att störst ekonomisk effekt fås om båda föräldrarna är hemma med barnen lika mycket. Det premierar både arbete och jämlikhet på en gång!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?