feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!")


Gå till senaste inlägget#1  Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") Gullegubben
2005-08-25 12:26:19

Memma skriver:

"Nu måste jag gå och sätta på fikat. Här sätter inte kaffet på sig av sig självt. Om inte jag gör det så händer ingenting: Va, inget fika på gång? Öh, i vilket skåp ligger filtren?
Ja,ja, vi SKA skärpa oss! Så är det att ha bara manliga arbetskamrater. Dom är ju hyggliga män/killar men att vara feminist känns ibland som att vada i sirap."

Jag måste hålla med Robert om att kvinnliga feminister oftare än inte ser och behandlar män och kvinnor som könsrollsvarelser istället för som människor. Memma skriver inte att h*n har oturen att arbeta med människor som förutsätter just h*n skall sätta på fika, trots att det, antar jag, inte ingår i h**s arbetsbeskrivning. H*n verkar inte heller se sig själv som en människa i första hand, utan som en könsrollsvarelse eftersom h*n antar att läsarna är könsrollsvarelser som känner igen sig i h**s beskrivning och delar hennes stereotypa syn och skall sympatisera med h*s gnäll och passivitet istället för att säga att behandla sina arbetskamrater som människor och stå för sig själv som en människa.

#2  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") Peggy
2005-08-25 12:31:25

Nu tycker jag iofs att kopplingen "inte koka kaffe" + "stå för sig själv som människa" känns väl melodramatisk.

#3  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") Gullegubben
2005-08-25 12:42:27

Memma verkar tycka att det är en så stor grej att h*n tycker att det är värt att skriva om det i alla fall. "Stå för sig" är fel uttryck, det jag syftar på är att inte göra skillnad på sig och andra om man inte själv tycker att den skillnaden är berättigad.

Jag kom påen annan sak. Skulle kvinnliga feminister vilja att män behandlade alla kvinnor som icke-könsrollsvarelser, i den meningen att de skulle uppföra sig på samma sätt mot kvinnor som mot män? Jag tror att många kvinnor skulle bli irriterade och sårade då. Fast det kanske bara är bra?

#4  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") billie
2005-08-25 12:44:35

Ingen riktig man kokar kaffe, det är kvinnogöra. Koka te däremot är vad en riktig man kan göra men helst ska man koka brännvin det överlåter ma ninte till kvinnor. Då blir det finkel av alltihop.

Fritt efter förebild långt uppe i norr, där de riktiga kararna bor. alla deras kvinnor har flyttat till Umeå och läser Genus nu.

Skämt åtsido.

Kan det ha med förväntningar och självbild att göra. Tvätta bilen är ok men tvätta hennes tvätt är förnedrande? Män är ibland eller eventuellt ofta hierarkiska eller har lång erfarenhet av kategoriseringar som värderar jobb hierarkiskt.

Att koka kaffe är lågt inom hierarkin. Bara förlorare sätts att koka kaffe om det är en man att göra det. Om en kvinna kokar kaffet så är det för att hon tycker om att skapa en hemtrevlig stämning.

Det hotar inte den manliga hierarkin på jobbet. Chefen ka nkoka kaffet för då gör han det för att hålla personalen på gott humör.

en vanlig kille kokar inte kaffe annat än på order från chefen och då är det antingen en bestraffning eller tecken på snar upphöjning till en eftertraktad post. Genom att villigt koka kaffet på chefens antydan om att det skulle smaka bra visar den påtänkte mellan chefen att han är lojal mot chefen och hans chans att få jobbet ökar.

Vild spekulation varning.

Jag var lägst i hierarkin bland männen på mitt jobb. När ingen kvinna ville koka så fråga de mig. Det tänker jag inte gör sa jag. Jag sysslar inte med det som förgiftar kroppen. Man kan bli beroende av sånt där kemiskt sa jag. Sen fick jag sparken. Samarbetsvårigheter sa facket. Obs nästan helt sannt.

#5  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") Peggy
2005-08-25 12:48:39

"Skulle kvinnliga feminister vilja att män behandlade alla kvinnor som icke-könsrollsvarelser, i den meningen att de skulle uppföra sig på samma sätt mot kvinnor som mot män? "

Jag kan ju inte tala för alla hundratusentals kvinnliga feminister, men: JA.

I betydelsen: Ingen ska behandlas utifrån sitt kön.

Sen tycker jag att du har en taskig ton mot Mema. På feminetik dryftas stort som smått.

#6  bille UppåtEmma
2005-08-25 13:00:24

"Det tänker jag inte gör sa jag. Jag sysslar inte med det som förgiftar kroppen. Man kan bli beroende av sånt där kemiskt sa jag."

Det där var ju kanonkul svarat ju! :D
Synd att du fick sparken men bra att du stod på dig.

#7  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") billie
2005-08-25 13:11:25

Nu fick jag nog mer sparken för att jag är dålig på att jobba. Men det var svårare att bevisa. Att jag sa emot på ett näbbigt sätt gick ju att bevisa. Facket sa att om jag inte gick frivilligt så skulle de acceptera en skriving som var ett kodspråk för att ingen bör anställa denna person.

Var intressesant att det går att formulera något som ser formellt korrekt ut men som mellan raderna är en direkt rekommendation att avstå från att anställa. De sa att alla personalchefer vet vad sådana beskrivningar betyder och ringer då upp och frågar hur pass svåra samarbetsvåriheter personen har och får då hörda det direkt från de som minns personen.

Rätt smart faktiskt. Om man som jag är naiv och oinsatt i sånt så hade jag tyckt att det var ett bra betyg jag fått och inte fattat att det stod mellan raderna att "Vad ni än gör ring oss först innan ni anställer denna person."

Kodord kan vara sånt som "Visat ovanlig självständighet i utförandet av ålagda arbetsuppgifter. Innovativa lösningar som visar på långtgående fantasi. " Alltså ej ordagrant men ni förstår principen. en slags bre på så mycket att den som läser fattar att det är en självständighet och initiativförmåga som ställer til lproblem edftersom den är så individuell att den inte platsar i gruppdynamiken på jobbet.

Rätt sant om mig förstås.

#8  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") olaberg
2005-08-25 13:22:06

Jag vet hur jag vill bli behandlad: de enda två som ska bry sig om mitt kön och min sexuella läggning är den får förföra mig, och den som ska föreställa min läkare. Jag kan inte för mitt liv komma på några fler.

Å andra sidan vore det trist/riskabelt om just dessa två inte brydde sig...


billie: "Fritt efter förebild långt uppe i norr, där de riktiga kararna bor. alla deras kvinnor har flyttat till Umeå och läser Genus nu." ROTFL

Fördomsfullt men kul! Replik värdig Ronny Eriksson! Ha ha!

#9  Eftersom... Robert
2005-08-25 15:15:01

..jag nämndes vid namn redan i ursprungsinlägget så vill jag gärna tillägga att jag tycker att det är väldigt slående att det finns så många trådar på Tycka som handlar just om en självupplevd händelse eller en klyscha om hur män ÄR.

Hela syftet med den typ av trådar verkar vara att öka personernas grupptillhörighet - att få bekräftelse av övriga feminister på feminetik genom att dessa verifierar att de minsann har varit med om nästan exakt samma sak. Allt för att bekräfta den schablonmässiga manliga könsrollen.

Genom detta beteende så hjälper feminister faktiskt till att cementera könsrollerna! Det kanske inte de som skriver i tråden tänker på? Och det är antagligen heller inte syftet.

För syftet är nog snarare att få bekräftelse på att man duger som feminist.

#10  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") Gullegubben
2005-08-25 15:17:16

Peggy: Det jag skriver syftar på att inte behandla kvinnor som svagare, ädlare, klokare, mer kunniga vad gäller känslor och relationer eller mer skyddsvärda än män. Jag håller med om att det är moraliskt riktigt och på många sätt befriande att göra så, men det är svårt och en man gör det blir lätt bemött med ilska, oförståelse eller avsmak. Om en man inte låtsas om könsrollerna på partnermarknaden, så är risken mycket stor att han kommer gå mycket länge ensam, exempelvis.

Memmas kommentar tyder på en unken könsrollsbunden "Ja, se karlar!"-attityd, som jag tycker förtjänar min "tough love"-uppläxning och jag tycker att det är beklämmande att ingen Tyckare reagerat på den.

#11  För att själv vara likadan... Robert
2005-08-25 15:18:09

...så kan jag ju bara anta att det kanske bara är vanligt kvinnligt skvaller. För skvallrar det gör ju alla kvinnor!

Eller hur, grabbar?

#12  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") Kalle
2005-08-25 15:50:08

Hm,
Jag har jobbat på flera vitt skilda typer av arbetsplatser som har varit kraftigt mansdominerade. Och jag kan inte påminna mig en enda gång där inte kaffesysslan utan problem har cirkulerat i gruppen.

#13  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") KarlFredrik
2005-08-25 15:59:41

Känner inte heller igen mig. Fast det förekommer säkert någonstans ute i vårt vida land. Är nog ganska dålig på att upptäcka sådant här iof. Är vit, akademiker och man utan att känna mig direkt patriarkalt gynnad för det. Kanske kommer senare i livet då jag fortfarande är relativt ung.

#14  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") Gullegubben
2005-08-25 16:08:57

De senaste tio åren har jag jobbat på en arbetsplats där man köper kaffe från automater eller i kafeterian. I och för sig var det inget större tjafs på tidigare arbetsplatser med kaffetjänst, men jag föredrar den här lösningen.

#15  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") MickeC
2005-08-25 16:14:43

Jag måste tyvärr medge att detta är ett mönster jag sett på vart enda arbetsplatts jag varit på. Både på verkstadsgolvet och i kontorslandskapen.

#16  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") Gullegubben
2005-08-25 16:20:49

Man kan ju också se det som att memmas arbetskamrater behandlar memma könsneutralt eftersom de utgår ifrån att h*n i likhet med dem inte kokar kaffe om h*n inte vill det och i annat fall säger ifrån eller helt bara kokar kaffe åt sig själv.

Fast vad hade de för det? Det är svårt att vara jämlikhetsivrare, som att vada i sirap.

#17  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") olaberg
2005-08-25 16:22:08

" Det är svårt att vara jämlikhetsivrare, som att vada i sirap. "

Word!

#18  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") Gullegubben
2005-08-25 16:32:06

Olaberg:

;-)

Kul att se en Tyckare som inte faller i den fällan.

Fast den här aspekten av jämlikhetsträvanden från mäns sida är annars mycket ouppskattade, som du säkert har märkt om du provat.

#19  #16 Gullegubben MartinK
2005-08-25 16:40:27

*asg* Väl talat!
Uppenbart är att memma försöker påtvinga hela gruppen sina normer och värderingar.. Säkert beroende på att det rör sig om kaffekokning som är en traditionellt kvinnlig syssla och då anser hon sig väl vara den som bäst vet hur det skall göras..

#20  Kaffekokning är karlagöra norrifra
2005-08-25 16:52:18

Här uppe i norr är det kanske 80 - 90 % av karlarna som kokar kaffet. Det gäller inte bara KOKAndet av kaffe utan även modernare påfund som att brygga kaffet. Det gäller i alla sammanhang och sammankomster.

Kanske hänger det ihop med att karlarna en masse var ute i skogen förr och högg timmer som en bidragande del i familjens försörjning. Då kokade man kaffet över öppen eld. Man kokade även när man kommit hem sitt kaffe över järnspisen. Den traditionen lever vidare att mannen väldigt ofta - för det mesta - är den som står för kaffebestyren. Kaffe och bulla är en typisk manlig företeelse.

Att kaffekokning är ett lågstatusjobb eller kvinnogöra köper jag inte.

#21  MartinK Gullegubben
2005-08-25 17:00:31

Ja, man vet att man är tillsammans med en feminist (snälla, kan jag få slippa kommentarer om heteronormativitet, jag hatar att behöva, safea för kommentarer som går ut på att jag är gay) om man får puss på kinden för att man inte fäller ner toasitsen efter att ha pinkat.

;-)

#22  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") The Carolinch
2005-08-25 17:07:25

min erfarenhet är också tyvärr att kvinnor vanligen tar på sig trivselskapande sysslor som att koka kaffe, eller för den delen hålla ordning i fikarummet. (och gör de det inte, så blir det inte gjort) men jag tror inte att det beror på att män bara äääär sådana, utan på gammal vana. det finns tusen sysslor som jag aldrig skulle göra eller reflektera över att de är gjorda eftersom de räknas som manssysslor. (i ärlighetens namn kan jag inte påstå att jag gav min sambo något kredd för att han uppdaterade antivirusprogrammet. eller att jag för den delen funderade på att göra det själv någon gång.)

själv saknar jag, i likhet med många män i vårt samhälle, också den här "instinkten" som gör att man kokar kaffe åt hela avdelningen, spontant vattnar törstiga blommor eller sopar bort smulorna i fikarummet. jag funderar knappt ens över att jag "borde". kalla mig lat, kalla mig autist... *nynnar* det faller sig inte för mig, bara. dessutom finns det alltid gott om andra tjejer som mer än gärna tar på sig allt det där... : /

#23  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") The Carolinch
2005-08-25 17:10:36

hade jag varit i memmas situation hade jag nog inte tolkat situationen som "nu hänger det på mig om det ska bli något kaffe på det här bygget!" utan som "det är visst ingen som vill ha kaffe idag" och så hade jag gjort i ordning en kopp te till mig själv. men jag är som sagt ganska störd också... ; )

#24  Sv: Från Tycka: Vada i sirap (eller "Ja, se karlar!") Gullegubben
2005-08-25 17:17:25

Jag håller med dig, Carolinch. Blir det några sura miner, är det bara att säga att "Jag vill bara vara en av grabbarna".

Fast jag kan förstå att det är knepigt. Som man vet jag att det är mycket svårt att låta bli att behandla kvinnor som "könsrollskvinnor", det är mycket impopulärt och stigmatiserande.

Jag är övertygad att andelen kvinnor som uppskattar att inte behandlas som könsrollskvinnor är betydligt mindre än andelen kvinnor som kallar sig feminister.

#25  Robert mfl billie
2005-08-25 18:36:44

" För syftet är nog snarare att få bekräftelse på att man duger som feminist. "

Sen får jag be om ursäkt om jag var fördomsfull mot folk norr om Stockholm. Självklart finns det karar som vant sig vid att koka, verkilgen koka riktigt kokkaffe, bryggning blir ju inte riktigt kaffe säger de säkert.

Vad jag syftade på var en nåt jag sett p åtv? där de tog korta citat ur "Vittula" om hur riktiga män är och hur det var med kaffe där vet jag inte. Men det var väldigt viktigt för dem där att inte vara omanlig,

Det är rätt intressant vad som är ok och inte ok. Tydligen är det mycket ok att sticka som man i skotland. Hur många män tycker det är ok i sverige? De förklara det med att alla fiskare i skotland lagar sina nät själv och fått synen på stickning via lagningen av näten? Kan det var att de sydde ihop seglen också förr i tiden? Vem vet?

La ni märke till ordet fjolla i Bob Hund texten?

"Och om vi går över gränsen behöver vi män som står där och ser till att vi skärper oss. Som ser till att vi får ta konsekvenserna och sluta fjolla runt."

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?