feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Enfrågesajt eller mötesplats för feminister?


Gå till senaste inlägget#1  Enfrågesajt eller mötesplats för feminister? Malmstig
2005-04-06 22:31:25

Tänkte på liknande diskussion som förts om feministparti som enfrågeparti eller parti för feminister. Mitt sätt att förstå feminetik är att det är en mötesplats för feminister där de kan diskutera allt mellan himmel och jord. Funderar om jag ahr tänkt fel? Reflektioner?

Ett annat sätt att förstå feminetik är som en sajt där feminismen i sig ska diskuteras. Vilket betyder något annat för mig. Kan såklart vara bådeoch, men också antingen eller.

#2  Feminism diskuteras här Alvunger
2005-04-06 23:13:33

Det kan innebära massor av olika frågor, men att diskutera frågor som inte har beröringspunkter med feminism är inte tillåtet här.

Detta för att det finns massor av forum som tillhandahåller det behovet, och det här forumet skapades enkom för att tillgodose ett behov som inte var uppfyllt. Nämligen ett feministiskt forum där feminister får samlas och diskutera feminism.

#3  #2 Alvunger Malmstig
2005-04-07 11:16:50

Fast jag förstår faktiskt inte vad som menas med feminism i så fall tror jag. För mig är det självklart att allt har att göra med min identitet som feminism. Även om inte min feminism genomsyrar allt jag gör, dvs jag agerar inte alltid i enlighet med min feministiska övertygelse, så kan jag definitivt relatera till allt i mitt liv i feministiska termer. Det gäller mitt sätt att bete mig mot andra människor, mitt språk, mitt sätt att lyssna, det jag skriver om inom akademin, mina fritidsvanor, de tv-program jag ser på tv etc.

För min del är verkligen poängen med feminetik.se att kunna diskutera om allt med feminister - för det är det enda community där det är möjligt. På alla andra communitys finns det massor av andra folk. Här är jag framförallt för Tycka, för feministseparatismen. En av de saker jag vill diskutera är "feminism", men jag vill gärna diskutera allt mellan himmel och jord feministiskt. På samma sätt som jag gissar att Feministisk Initiativ kommer driva massa "kvinnofrågor", men också massa andra frågor som det går att göra en feministisk analys av. Och som alla är relevanta för "feminismen".

Men visst jag har kanske tänkt mig detta som ett community för feminister, mer än en diskussionsplats om "feminismen som politisk rörelse" som är det jag menar med "feminism". Och som jag uppfattar feminetik.se och Tycka så är mkt av diskussionen också på det sättet. JÄIF däremot handlar förstås mkt om feminismen, men även om olika analyser av prostitution, vetenskapsteori etc som endast är löst kopplad till feminismen.

Alltså jag vill poängtera att jag inte har sett något problem med hur sajten har fungerat hittills, eller att någon sagt till mig att jag pratat om ovidkommande saker. Men bara upptäckte att det fanns med i reglerna. Vilket fick mig att reflektera om dessa saker.

Men jag är mest nyfiken om vi menar olika saker, eller om det bara är en språkförbistring. Och kanske finns det problem som jag inte har sett. Det jag kan tänka mig är i det fall där personer är bara litet så där halvfeministiska och sen har väldigt smala intresseområden - exempelvis försöker argumentera stenhårt för viss sak och bara är intresserad av att diskutera den grejen.

#4  Det du skriver sist Alvunger
2005-04-07 12:52:13

är precis det jag haft i åtanke. Det sker sällan.

Men renodlade politiska diskussioner, utan uppenbar eller hänvisad koppling till feminism, tar jag generellt bort, så länge det inte är lite halvlattjo "vi hänger här o lär känna varandra" (som jag tycker är feministiskt vettigt!). Det kan t ex handla om långa trådar om Bush, vad folk tycker om USA generellt, eller om euron skall införas. Dvs ämnen som tas upp för att personen ifråga också har ett annat mkt brinnande intresse, vid sidan om feminismen. Och det är ju alls inte konstigt om man har det, helt naturligt och bara bra, men det är inte tanken med feminetik. Om alla politiska slag som medlemmarna har i åtanke skall utkämpas här så utarmas feminetik. Iallafall ifrån sitt huvudsyfte.

#5  #4 Malmstig
2005-04-07 13:23:26

Okej! Är med på vad du menar, vet inte om vi tycker likadant dock. Men det spelar mindre roll för mig, eller jag menar det är ju din sajt så det är ju såklart du som bestämmer. Och jag utesluter inte att jag missat de fall där det verkligen blir ett problem, där feminetiks Tycka handlar om något annat än feminister som tycker till och diskuterar relevanta frågor för feminismen.

Så som jag tänker är det för mig så självklart att min feminism är integrerad i alla mina politiska diskussioner. Kan inte se någon del av mitt politiska engagemang (alltså när jag varit aktiv i studentpolitik etc) eller politiska diskussioner där jag inte är färgad av min feministiska analys. En av poängerna med feminetik kan därför vara att diskutera exempelvis USA, med personer som har gemensam förförståelse om USA - såsom att det är snurrigt med deras abortpolitik, deras dubbelmoral vad gäller sex - alltså vad gäller en feministisk analys av USA. Sen är det klart att alla här, inte har samma feministiska förförståelse, och det är ju också en poäng - om än en annan poäng. Men men, vet inte hur intressant det är att jag lägger ut texten om hur jag tänker, men gör det iaf - det är inte så att jag känner att jag driver nån tes eller så. En del i detta med att saker är integrerade för mig är också att min feminism, socialism och konstruktivism hänger oerhört tajt ihop. Precis som det för andra kan vara så att deras heterosexualitet hänger ihop, eller är ett problem, för deras feminism så är min bisexualitet också kopplad till min feminism.

Men men, som sagt, har varken sett att feminetik utarmats eller att jag själv känt mig begränsad. Så jag tror inte våra olika idéer om feminetik behöver spela någon roll för mig, eller dig (& övriga crew heller) hoppas jag.

Diskussionen kan för min del annars vara avslutad om inte andra har nåt att tillägga.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?