feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Feministisk mötesplats

Den här sektionen på feminetik.se är ett samarbete med ABF Norra Stor-Stockholm

Hjärtespalten

Dela den här frågan

Om spalten

<3-spalten var en del av Feministisk mötesplats mellan 2012 och 2013. Här gick det att ställa frågor om kärlek och relationer och få svar av kunniga feminister.

Ställ din fråga

<3-spalten har stängt och det går därför inte längre att skicka in nya frågor.

Vi som svarar

De som svarar på frågorna är Andy Candy, Carl Johan Karlsson, Caro Wikbro Carlén, Corazon, Johanna Jers, Maria Andersson Vogel, Maria Kedvall, Petra Andersson, Susanna Warhammar och Tanja Suhinina.

Du själv kan också vara med och svara. Kommentarsfältet är öppet för dig att bidra med tips och erfarenheter som kan hjälpa andra.

Driva queerlinje för barn

Orkar inte driva queerlinje för mina barn. Känner att jag hela tiden väjer för att passa in, trots att jag inte vill vika ned mig. Hade gärna använt begrepp som "hen", men det känns lite onaturligt för mig och i kombination med att folk höjer ögonbrynen så står jag inte på mig. Hur kan jag tänka kring detta? Hur bemöter jag människor som tycker att jag gör mig till?

Mina · 2012-12-12

Svar från Maria Kedvall

Att vara medveten om att det går att göra queer är en bra start, Just det att du är medveten om att det finns annat än en tvåkönad verklighet ger dina barn vidare vyer. Och var lite förlåtande mot dig själv. Använd hen till att börja med tillsammans med människor som förstår vad ordet kan fyllas med - vilka olika kvaliteter det har. Övning ger färdighet. Dessutom är det inte alltid själva ordet hen som är det viktiga utan att behandla var och en som hen vill bli behandlad.
Tillåt dig själv att bli ledsen över att andra inte har samma inkluderande syn på människor som du. Men försök att inte låta känslan av vad andra kanske tycker begränsa dig.

Maria Kedvall har också svarat på Bygga öppnare och mer tillåtande förhållanden, Oärliga känslor, Hur få tillbaka lusten och Måste fantisera för att tända.

Svar från Caro Wikbro Carlén

Vi lever i ett heteronormativt samhälle som innebär att alla som inte är heterosexuella eller lever efter den normen - är avvikande och "straffas" på olika sätt. Det könsneutrala pronomet hen är för många en jobbig fråga, men vill du använda det till dina barn så ska du göra det. Alla ska själva ha rätten att bestämma sitt pronomen och de som vill använda hen ska mötas med respekt. Att du vill använda det till barn antar jag har att göra med att du inte vill föra in dem i könsroller och mallar som kommer att påverka deras uppfostran och hur de bemöts och behandlas av människor i sin omgivning. Människor som inte vill använda hen eller är upplysta kring heteronormens makt kommer fortsätta vara skeptiska, ifrågasätta och ha en negativ inställning till frågor likt dessa. Men om du vill och tror på begreppt hen så ska du använda det till dina barn. Det är du som är förälder och du har möjligheten att lära dina barn viktiga saker från start. Kön har en gigantiskt plats i vårt samhälle och könsrollerna är hårt rotade - men du kan lära barnen något annat. Förklara att du har en tanke bakom hen och att du vill lära dina barn något mer än att bara trampa på i trygga heteronormens steg. Det kommer förmodligen vara jobbigt ibland, men fokusera på att du gör det för dina barns skull och för att dom ska få en bättre, öppnar och friare uppfostran. Du gör en viktig insats.

Caro Wikbro Carlén har också svarat på Gayvänliga mindre samhällen, Bygga öppnare och mer tillåtande förhållanden, Oärliga känslor, Måste fantisera för att tända, Hur leva jämställt med barn?, Vågar inte ta initiativ, Pornografi, Det här med att styla om sin partner, Normbrytande bok- och filmtips?, Strategier sökes! och Feminist och straight.

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat. Skriv en kommentar

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?