feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Feministisk mötesplats

Den här sektionen på feminetik.se är ett samarbete med ABF Norra Stor-Stockholm

Hjärtespalten

Dela den här frågan

Om spalten

<3-spalten var en del av Feministisk mötesplats mellan 2012 och 2013. Här gick det att ställa frågor om kärlek och relationer och få svar av kunniga feminister.

Ställ din fråga

<3-spalten har stängt och det går därför inte längre att skicka in nya frågor.

Vi som svarar

De som svarar på frågorna är Andy Candy, Carl Johan Karlsson, Caro Wikbro Carlén, Corazon, Johanna Jers, Maria Andersson Vogel, Maria Kedvall, Petra Andersson, Susanna Warhammar och Tanja Suhinina.

Du själv kan också vara med och svara. Kommentarsfältet är öppet för dig att bidra med tips och erfarenheter som kan hjälpa andra.

Få partner att tro på sig själv

Lever sedan 10 år tillsammans med en man som är född i Tunisien, vi har tre barn tillsammans. Han har mängdvis av erfarenheter av diskriminerande behandling av svenska myndigheter och random människor (stort och smått) och har av även flera andra skäl fått sin tro på sig själv sargad. Vår relation lider av detta och ojämlikheten i samhället i stort. Ibland blir jag som en peppande coach för honom, vilket inte är så lyckat. Just i lägen när jag önskar att han vågade satsa på något nytt eller något utmanande för honom märker jag hur han ryggar för min entusiasm. Hur gör jag för att få honom att tro på sig själv? Ska jag vara mer laid back?

Mare · 2013-01-30

Svar från Corazon

Jag tror att ditt bidrag kan vara att hjälpa din partner att se att det handlar om diskriminerande strukturer i samhället. "Felen" finns inte hos honom utan i samhället. Du kan kanske vara coach för honom ibland vid mycket specifika tillfällen då han företar sig för att göra något säsrkilt stort och svårt, men till vardags är det nog inte så lyckad med den strategi.

Försök att tillsammans då och då hjälpas åt och "roa" er med att hitta snarare samhällets "fel" och uttryck för rasism/diskriminering i vardagslivet. Tex. när ni ser på TV eller läser en tidning kan ni kommentera/kritisera det annorlunda ordval som journalisterna gör ifall det handlar om en "svensk" än ifall det hade handlat om en "invandrare". Eller kommentera t.ex. frågesportsprogrammens ensidiga eurocentriska frågor (som får oss som inte fötts här att framställas som helt "okunniga"), etc. På så sätt skapar du en tillåtande miljö där han kan känna att han kan kritisera det svenska samhället utan att du känner dig träffad och sårad (obs! kritisera samhällets "fel" inte svenskarna generellt).

Genom att tillsammans lyfta frågan till en samhällelig nivå kan han så småningom se att det inte handlar om "hans" fel och brister utan om samhällets brister som påverkar oss människor. Detta utifrån vardagshändelserna. Det handlar inte om att han kommer automatiskt att få högre självförtroende när han inser att vi är många fler som drabbas, men det kan vara bra att veta att man inte är ensam om att "misslyckas" eftersom dessa inte handlar om personliga "misslyckanden" utan strukturella sådana.

Då ni har barn tillsammans är detta extra viktigt eftersom ni har även ansvar för att era barn skall växa upp som självsäkra människor som är stolta över sina bägge föräldrar och sina rötter från två olika håll. Kanske kan detta motivera honom ytterligare? Som förälder brukar man vilja att ens barn skall få det bättre än man själv haft. Därför borde han kunna inse att hans dåliga självförtroende kan påverka barnens självförtroende.

Om han är bra på att läsa skulle jag kanske rekommendera honom att läsa en användbar bok som är Makthandboken utgiven av Interfem. I den finns lite teorier, men också exempel och tips på strategier för att bemöta rasismen främst i föreningslivet, men även användbar i andra miljöer. Den lär en hur man kan svara på dumma (om än ibland välmenande) rasistiska frågor/påståenden. Lite "tyngre" läsning är Franz Fanon, en argelisk/fransk intellektuell född på ön Martinique i Karibien. Han har analyserat rasismen och kolonialismen i samhället utomordentligt och därmed inspirerat många människor i de koloniserade länder runt om i världen men inte minst oss "färgade" som lever i de koloniserande länder som till vardags upplever rasismen i alla dess former inte minst de psykologiska formerna.

Corazon har också svarat på Oärliga känslor, Hur få tillbaka lusten och Måste fantisera för att tända.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Det är lite oklart för mig om det är samhället eller din partner du i första hand vill ändra på.
Jag tror inte att du gör något fel om du håller dig ”mer laid back” i förhållande till honom.
Själv kan jag tänka mig att din entusiasm skulle kännas lite krävande, särskilt om jag upplevde min situation som pressad pga det omgivande samhället.

Du beskriver, läser jag, att du önskar en förändring hos honom och att du coachar honom för att få dina önskningar uppfyllda; om jag skulle vara i hans ställe och uppleva det som att jag misslyckas med att tillfredsställa dina önskningar:
Då tror jag att jag också skulle rygga tillbaks och oroa mig inte bara för ojämlikheten i samhället i stort, vilket redan det är en svår sak att hantera, utan också oroa mig för vad som händer i vårt förhållande.

Uttryckt på ett annat sätt: jag tror att du lite för mycket *på* och tar ifrån honom hans del av påfrestningen i ert förhållande och vill att han ska befrias från det på ditt sätt.
Så – ja, lite mer laid back är nog bra.

Adam (gäst) · 2012-12-17

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?