feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Feministisk mötesplats

Den här sektionen på feminetik.se är ett samarbete med ABF Norra Stor-Stockholm

Hjärtespalten

Dela den här frågan

Om spalten

<3-spalten var en del av Feministisk mötesplats mellan 2012 och 2013. Här gick det att ställa frågor om kärlek och relationer och få svar av kunniga feminister.

Ställ din fråga

<3-spalten har stängt och det går därför inte längre att skicka in nya frågor.

Vi som svarar

De som svarar på frågorna är Andy Candy, Carl Johan Karlsson, Caro Wikbro Carlén, Corazon, Johanna Jers, Maria Andersson Vogel, Maria Kedvall, Petra Andersson, Susanna Warhammar och Tanja Suhinina.

Du själv kan också vara med och svara. Kommentarsfältet är öppet för dig att bidra med tips och erfarenheter som kan hjälpa andra.

Feminist och straight

Hej <3-spalten! Jag är en tjej som har träffat en kille i några månader. När vi började träffas var han i ett öppet förhållande vilket för ett tag sedan tog slut. Medan han fortfarande var i det förhållandet var allt bra. Vi höll på att lära känna varandra och kom varandra nära på ganska kort tid. Han var väldigt fin. Efter att han och hans ex gjorde slut har han dock blivit helt annorlunda. Plötsligt är han rädd för att komma nära mig, tar avstånd från mig och allt i vår relation ska vara på hans villkor. Han säger att han tänker ligga runt om han känner för det utan att fråga hur jag känner inför det. Jag är erfaren med poly/ra och det har verkat som att han också har varit intresserad av det men nu beter han sig bara destruktivt och drygt och vi har bråkat en del. Jag tror att han är van att kunna behandla tjejer lite hur som helst och tänker att det ska funka med mig också tills han är "redo". Han mår inte så bra just nu och jag förstår att han behöver space efter separationen. Jag tycker mycket om honom och jag vet att han tycker mycket om mig men jag börjar tröttna på hans attityd, det var längesen det kändes bra. Vad tycker ni, borde jag avsluta det här helt eller borde jag ha överseende med att han är uppfostrad till den här macho-könsrollen och ta en bit i taget?

Sofia · 2013-05-29

Svar från Caro Wikbro Carlén

Hej! Oavsett hur en väljer att ha en relation med en annan människa, så är grundpremissen att båda är med på vad som är dealen. Så oavsett om ni har öppet eller inte, ska det vara på lika villkor för båda. Dina känslor, åsikter och val blir inte mindre värda för att han tycker något annat och vill bestämma hur det ska vara.

Det är ju skillnad på att ligga runt för att en inte vill binda sig med någon och ha öppna relationer, än att göra det som ett destruktivt beteende. Varken du eller jag kan ju gissa hur länge han tänker att han kan behandla dig så som han nu gör. Eller varför han gör det, om han är mitt i en fas som kommer att gå över, i en läkeprocess eller för att han vill. Att det finns känslor mellan er misstror jag dig inte om, men jag kan inte se varför du ska finna dig i att bli dåligt behandlad av någon som brukar ha det som vana. Ta ett snack med honom och förklara att ni kan höras igen när han kommit över sitt ex, för det är där jag tror problemet ligger. Han får sörja och processa den relationen klart och sen kanske han kan återuppta kontakten med dig? För det är ju inte heller schysst mot dig att du ska stå ut med hans beteende när han inte kan uppföra sig på ett bra och korrekt sätt. Visst att han förmodligen är uppfostrad i en macho-könsroll, för det är så samhället ser ut -- men det är inte din uppgift att uppfostra honom. Ni kan ha en dialog, diskutera och förklara hur ni ser på olika saker, men du kan aldrig uppfostra en vuxen människa. Så ska det inte gå till i en relation. Backa ett tag och låt honom höra av sig när han är klar med det gamla. Kanske kan ni återuppta era träffar och fortsätta i något som ni båda kan trivas med och finna er i?

Caro Wikbro Carlén har också svarat på Gayvänliga mindre samhällen, Driva queerlinje för barn, Bygga öppnare och mer tillåtande förhållanden, Oärliga känslor, Måste fantisera för att tända, Hur leva jämställt med barn?, Vågar inte ta initiativ, Pornografi, Det här med att styla om sin partner, Normbrytande bok- och filmtips? och Strategier sökes!.

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat. Skriv en kommentar

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?