feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Feministisk mötesplats

Den här sektionen på feminetik.se är ett samarbete med ABF Norra Stor-Stockholm

Hjärtespalten

Dela den här frågan

Om spalten

<3-spalten var en del av Feministisk mötesplats mellan 2012 och 2013. Här gick det att ställa frågor om kärlek och relationer och få svar av kunniga feminister.

Ställ din fråga

<3-spalten har stängt och det går därför inte längre att skicka in nya frågor.

Vi som svarar

De som svarar på frågorna är Andy Candy, Carl Johan Karlsson, Caro Wikbro Carlén, Corazon, Johanna Jers, Maria Andersson Vogel, Maria Kedvall, Petra Andersson, Susanna Warhammar och Tanja Suhinina.

Du själv kan också vara med och svara. Kommentarsfältet är öppet för dig att bidra med tips och erfarenheter som kan hjälpa andra.

Det här med att styla om sin partner

Har nog varit skyldig till detta beteende själv i tidigare relationer, men är nu själv lite i rollen av att bli om stylad upplever jag. Små tips och förslag på hur jag kan ändra mina kläder. Känner mig lite tillplattad. Har pratat om detta med min kille och det kommer säkert lösa sig. Jag är intresserad av vad detta kan stå för. Jag har som sagt själv ägnat mig åt det här förut. Att ytan och image blir så viktig att en måste gå in och peta i hur den jag går och håller i handen ser ut.

Trudy · 2013-03-10

Svar från Petra Andersson

Hej Trudy!

Partners är -- precis som barn och vänner -- statusmarkörer. Genom att ha en representativ partner, stärks vår status. Beroende på sociokulturell identitet -- eller vad man ska kalla det -- subkulturell tillhörighet, eller helt enkelt vilken stil vi har eller önskar ha, kan naturligtvis ens partner "behöva" förändra sitt yttre för att bättre matcha vår egen stil. Då är det lätt hänt att man råkar yppa något som handlar om varför partner måste ha den där kavajen idag igen eller om inte ny klänning vore en bra idé.

Påminn dig själv och/eller din partner om att detta är vad som sker, i den stund då frågan är aktuell! Ta upp saken till diskussion, säg något om att "nu känner jag att du vill göra om mig till något som passar dig, din stil, dina vänner, din kollega bättre" och ta diskussionen vidare därifrån.

Min partner, tex, tittade nästan med avsmak (ja!, avsmak!, men hen förnekar det nu när jag påminner!) på mig första gången hen såg mig i kjol och kavaj, som jag då hade haft på ett möte. Det är helt enkelt inte hens stil att ha en kvinna i den utstyrseln bredvid sig. Jag förstod precis varför, men hade inga planer på att anpassa mig efter det eftersom jag prioriterade social smidigighet i vissa jobbsituationer. Så då pratade vi om det, partner får helt enkelt möta sina egna fördomar och utmana sin självbild. Partner hade valt mig, och jag förekom ibland i den där klädseln. Ibland tror vi nog att utsidan säger mer om insidan än vad som är riktigt rimligt. Det kan man också prata om i det här sammanhanget.

Petra Andersson har också svarat på Hur leva jämställt med barn?.

Svar från Caro Wikbro Carlén

Oj, jag har nog aldrig tänkt att detta ens existerade som ett problem. Vad har ens partner att göra med hur en ser ut eller är som person? Jag har enbart hört talas om det när jag var nybliven artonåring och skulle börja hänga på klubbar, hur min och även vänners partners ville lägga sig i klädval för att vi inte skulle vara för "utmanande" klädda osv. Vi skrattade bort det och sa att de kunde stoppa upp sina åsikter... Så jag kan inte riktigt förstå behovet av att vilja ändra sin partners utseende? För att ni ska matcha bättre eller? Be din partner förklara vart detta behov att vilja styla dig kommer från, ifrågasätt och diskutera detta. För jag kan inte bli klok på det.

Caro Wikbro Carlén har också svarat på Gayvänliga mindre samhällen, Driva queerlinje för barn, Bygga öppnare och mer tillåtande förhållanden, Oärliga känslor, Måste fantisera för att tända, Hur leva jämställt med barn?, Vågar inte ta initiativ, Pornografi, Normbrytande bok- och filmtips?, Strategier sökes! och Feminist och straight.

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat. Skriv en kommentar

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?